AFM-baas: ‘einde aan bestaande aflossingsvrije hypotheken’

De aflossingsvrije hypotheek staat verder onder druk. Niet alleen nieuwe aflossingsvrije hypotheken worden aan banden gelegd, ook bestaande aflossingsvrije hypotheken zouden omgezet moeten worden.

Dat vindt althans Hans Hoogervorst, de vertrekkend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Hij zegt dat in een interview in De Telegraaf.

Bestaande aflossingsvrije hypotheken zo snel mogelijk inruilen

Hoogervorst gaat daarmee verder dan minister Jan-Kees de Jager van Financiën. Die kondigde begin april 2011 aan dat vanaf 1 augustus bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek maximaal de helft aflossingsvrij mag zijn. Hoogervorst zegt nu dat bezitters van een bestaande aflossingsvrije hypotheek met hun hypotheekverstrekker moeten overleggen om hun hypotheek zo snel mogelijk in te ruilen voor bijvoorbeeld een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek, een bankspaarhypotheek, een annuiteitenhypotheek of een andere hypotheekvorm.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat tijdens de looptijd niets afgelost wordt. Er wordt alleen rente betaald, waardoor huizenbezitters profiteren van de maximale hypotheekrenteaftrek. Na dertig jaar is er echter geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk, waardoor de bruto rentelasten ineens netto rentelasten worden. Toen deze hypotheken in de jaren negentig en het begin van deze eeuw verkocht werden, gingen veel mensen er van uit dat ze op termijn hun aflossingsvrije hypotheek zouden aflossen via de overwaarde van de gestegen huizenprijzen. De laatste jaren dalen de huizenprijzen echter.

Bestaande aflossingsvrije hypotheken moeten ooit worden afgelost

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet ooit terugbetaald worden. Volgens Hoogervorst zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze zo’n hypotheek hebben. Het is de vraag of ze ook in staat zijn om de hypotheek ooit af te lossen. Hoogervorst denkt dan ook dat de bestaande aflossingsvrije hypotheken een enorm gevaar voor de huizenmarkt kunnen betekenen.

Eerder voorspelde hoogleraar Arnoud Boot dat woekerpolissen een bom onder de huizenmarkt zouden worden. Door tegenvallende beleggingsresultaten blijft er bij veel mensen aan het eind van de looptijd van de hypotheek onvoldoende geld over om de hypotheek af te lossen.

In een reactie laat Vereniging Eigen Huis weten dat Hoogervorst zijn uitspraken op persoonlijke titel heeft gedaan. Volgens de belangenbehartiger van huizenbezitters staan de VEH en de AFM achter de nieuwe gedragscode van banken. Die schrijft voor dat nieuwe hypotheken vanaf 1 augustus 2011 voor maximaal de helft aflossingsvrij mogen zijn. Volgens Eigen Huis is de aflossing van de bestaande aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar meestal niet zo’n probleem. Door de inflatie is de hypotheekschuld verhoudingsgewijs lager geworden en over zo’n lange periode zijn woningen meestal in waarde gestegen. Daarnaast hebben veel mensen volgens Eigen Huis naast hun bestaande aflossingsvrije hypotheek ook een spaar- of beleggingsverzekering afgesloten om de schuld te zijner tijd af te lossen.

Lees ook: NMA onderzoekt hypotheekrentetarieven.

Link: Hypotheekinformatie van de AFM

Een huis kopen? Laat je goed voorlichten over een passende hypotheek, rentelasten en afsluitkosten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.