Wat is een annuïteitenhypotheek? 7 vragen en antwoorden

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Die rente en aflossing heten samen de annuïteit.

Een annuiteitenhypotheek is dan ook een van de weinige hypotheekvormen waarbij je tijdens de looptijd aflost op de hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek groeit de aflossing en daalt de betaalde rente, maar je bruto maandlasten blijven gelijk. Je krijgt alleen minder hypotheekrenteaftrek. © Nattanan Kanchanaprat via Pixabay / Pixabay.
Bij een annuïteitenhypotheek groeit de aflossing en daalt de betaalde rente, maar je bruto maandlasten blijven gelijk. Je krijgt alleen minder hypotheekrenteaftrek. © Nattanan Kanchanaprat via Pixabay / Pixabay.

Wat zijn de voordelen van een annuiteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is eigenlijk een ouderwetse hypotheek. Belangrijkste voordeel is dat je met een annuïteitenhypotheek, net als bij een lineaire hypotheek, aan het eind van de looptijd je hypotheek helemaal hebt afgelost. Je hoeft ook geen verzekeringen af te sluiten om te sparen voor de aflossing. In dat opzicht is een annuïteitenhypotheek verhoudingsgewijs een goedkope hypotheekvorm. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar te kiezen of je de hypotheekrente lang of kort vastzet.

Wat is het verschil tussen een annuiteitenhypotheek en andere hypotheken?

Bij andere hypotheken zoals de spaarhypotheek, de traditionele levenhypotheek, de hybride hypotheek of de beleggingshypotheek wordt pas aan het eind van de looptijd van de hypotheek afgelost. Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt zelfs helemaal niets afgelost, zo lang je maar je maandlasten kunt betalen.

Wat gebeurt er met de annuïteitenhypotheek als de huizenprijzen dalen?

Voordeel is ook dat je huis in een dalende huizenmarkt minder snel onder water staat. Je hebt immers al een deel afgelost, waardoor je hypotheekschuld waarschijnlijk lager is dan de waarde van je huis.

Waar kan ik hypotheekadvies over een annuiteitenhypotheek krijgen?

Overstappen naar een annuiteitenhypotheek of besparen op je maandlasten? Bekijk dan actuele rentestanden en vraag een hypotheekofferte op bij onder meer Hypotheekvisie, Frits, Aegon (hypotheekadvies van een onafhankelijke adviseur of een Aegon-adviseur), Hypotheek-Rentetarieven.nl en Nationaalbespaarcentrum. Wie veel verstand heeft van financiële producten kan ook online een annuiteitenhypotheek zonder financieel advies afsluiten. Dat kan bij onder meer Hypotheek24. Met zo’n execution only annuïteitenhypotheek bespaar je op de advieskosten, maar zo’n product is niet voor iedereen weggelegd.

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Belangrijkste nadeel van de annuïteitenhypotheek is dat je niet ten volle gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Dat zit zo: Bij een annuïteitenhypotheek los je maandelijks een deel van de hypotheekschuld af en betaal je rente. In het begin betaal je verhoudingsgewijs veel rente, omdat er nog een grote schuld over is. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het aflossingsdeel in de betalingen steeds groter en het rentedeel kleiner. Het aflossen van de schuld gaat daardoor steeds sneller. Maar omdat je steeds minder rente betaalt, wordt ook je hypotheekrenteaftrek steeds kleiner. Aflossingen mag je niet van de belasting aftrekken, betaalde hypotheekrente wel.

Bovendien wordt bij verkoop van je huis de overwaarde groter, doordat je al een deel hebt afgelost. Daardoor krijg je bij een verhuizing te maken met de bijleenregeling.

Wat zijn de maandlasten van een annuïteitenhypotheek?

Doordat je in het begin veel rente betaalt, heb je met een annuïteitenhypotheek in die periode lage netto maandlasten. Je hebt immers veel hypotheekrenteaftrek. Maar in de loop van de jaren ga je steeds meer aflossing en steeds minder rente betalen. Daardoor wordt je hypotheekrenteaftrek kleiner en nemen uw netto maandlasten toe. Als je inkomen ook stijgt, is dat geen probleem. Maar juist in die fase van je carrière kun je in een hogere belastingschijf belanden, waardoor je ook een hogere aftrekpercentage zou hebben. Het is wel zaak om dit bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek goed in je achterhoofd te houden.

Dit nadeel wordt overigens steeds minder groot doordat de kabinetten Rutte II en Rutte III de hypotheekrenteaftrek afbouwen. Iedereen, te beginnen met de huizenbezitters in de hoogste belastingschijf, krijgt daardoor geleidelijk sowieso steeds minder hypotheekrenteaftrek, ongeacht uw hypotheekvorm.

Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Nu huizenbezitters al tijdens de looptijd moeten aflossen op hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten, wordt vaak gekeken naar de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek. Bij het vergelijken van annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken is de eerste hypotheekvorm het populairst. Dat komt vooral door de lage maandlasten in het begin van de looptijd. Maar na een jaar of tien, vijftien worden de maandlasten van de lineaire hypotheek kleiner dan bij de annuïteitenhypotheek. Door beide hypotheken te combineren kun je je maandlasten tijdens de hele looptijd van de hypotheek redelijk constant houden.

Let bij het uitzoeken van een annuïteiten hypotheek niet alleen op aanbieders met lage maandlasten. Bekijk ook de hypotheekvoorwaarden. Hoeveel mag je bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen en wat zijn de afsluitkosten? Vraag advies of het oversluiten van je annuiteitenhypotheek door de lage hypotheekrente interessant is.

Lees ook: Wat is de beste en goedkoopste annuïteitenhypotheek?

Hypotheek vergelijken

Wil je een annuiteiten hypotheek vergelijken met andere hypotheekvormen? Kijk dan op onze themapagina hypotheekvormen. Vraag online hypotheekoffertes aan. Lees ook: Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.