Arbeidsongeschikt en hypotheek, hoe zit dat?

Het aantal arbeidsongeschikten neemt de laatste jaren weer toe. Volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV zullen ook in 2019 en 2020 meer mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Kun je een hypotheek krijgen als je arbeidsongeschikt bent? En hoe kijken banken naar naar de combinatie arbeidsongeschikt en hypotheek?

Tot 2004 belanden mensen die arbeidsongeschikt werden in de WAO. Sindsdien is de WIA van kracht, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Daarbij wordt gekeken naar wat je nog wel kunt. Ben je 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt en komt daar geen verandering meer in? Dan krijg je een IVA-uitkering. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt (35 tot 80 procent), dan krijg je een WGA-uitkering. Ook als je nog niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering. Wie voor z’n zeventiende of als student arbeidsongeschikt is geworden, krijgt een Wajong-uitkering.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen bij arbeidsongeschiktheid?

Banken en hypotheekverstrekkers willen zekerheid over de vraag of hun klant ook op langere termijn z’n woonlasten kan betalen. Daarom wordt een IVA-uitkering volledig meegenomen bij de berekening van je hypotheek. Die verandert in principe niet meer. Volgens een grote hypotheekketen zijn er nog behoorlijk wat geldverstrekkers bij wie mensen met een IVA-uitkering een hypotheek kunnen afsluiten.

Vraag online hypotheekadvies bij arbeidsongeschiktheid of een hypotheekofferte op bij onder meer Frits, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Aegon (advies van een onafhankelijke adviseur of een Aegon-adviseur), Hypotheek24 en Nationaalbespaarcentrum.

Arbeidsongeschikt en hypotheek best mogelijk

Ook als je nog een oude WAO-uitkering hebt, en die groep wordt steeds kleiner, kun je een hypotheek bij arbeidsongeschiktheid krijgen. Dat geldt ook voor mensen met een Wajong die een hypotheek aanvragen. Maar voor die twee laatste groepen wordt de spoeling al wat dunner. Met een WAO of een Wajong uitkering is de keuze aan hypotheekverstrekkers minder dan wanneer je een IVA-uitkering hebt.

Hypotheek bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Het grootste probleem zit bij de mensen met een WGA-uitkering. Zij kunnen volgens de keuringsarts nog gedeeltelijk werken of maken kans op herstel. Daarom staat de hoogte en de duur van de uitkering voor iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, nog niet vast. De hoogte van die WGA-uitkering wordt mede bepaald door wat hij of zij zelf kan bijverdienen. Maar dat is dus zeer onzeker. En dat is precies de reden waarom voor zover bekend geen enkele hypotheekverstrekker een hypotheek wil geven aan iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Ook met een Nationale Hypotheek Garantie kun je geen hypotheek krijgen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. En dat is een fiks probleem, aangezien het hier jaarlijks om ongeveer 35.000 nieuwe arbeidsongeschikten gaat.

Hypotheek en arbeidsongeschikt geworden?

Heb je al een hypotheek en ben je arbeidsongeschikt geworden? Zorg dan dat je zo snel mogelijk inzicht hebt in je nieuwe inkomen. Had je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten die gaat uitkeren? Of gaat je partner meer werken om zo jouw lagere inkomsten op te vangen? Of kun je door omscholing nog iets anders gaan doen om je inkomen op peil te houden? Het zijn allemaal vragen waar je snel een antwoord op moet zien te vinden. En ga tijdig praten met je hypotheekverstrekker. Die kan je helpen met zoeken naar oplossingen om betalingsproblemen met je hypotheek bij arbeidsongeschiktheid te beperken.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.