CDA, VVD en de hypotheekrenteaftrek

CDA en VVD bezweren de kiezer dat zij de hypotheekrenteaftrek niet zullen beperken. Toch blijkt uit een overzicht in het april-nummer van Eigen Huis Magazine, het ledenblad van Vereniging Eigen Huis, dat die partijen de afgelopen tien jaar wel degelijk geknabbeld hebben aan de hypotheekrenteaftrek.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel kiezers op 9 juni hun stem laten afhangen van het standpunt van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek. Wat hebben partijen die steeds beloofden de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten gedaan toen zijn in het kabinet zaten? Een overzicht:

In 2001 werd door het eerste paarse kabinet het huidige belastingstelsel ingevoerd. Dat gebeurde onder leiding van VVD-minister Gerrit Zalm. In dat nieuwe belastingstelsel werd de hypotheekrenteaftrek beperkt tot dertig jaar en gold aftrek alleen nog maar voor aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning die het hoofdverblijf moest zijn. Bovendien werd de hypotheekrenteaftrek voor het tweede huis afgeschaft.

Hypotheekrenteaftrek beperkt door bijleenregeling

In 2004 werd door het kabinet Balkenende-II, bestaande uit CDA, VVD en D66 de bijleenregeling ingevoerd. Door de bijleenregeling zijn huiseigenaren gedwongen bij verkoop van hun eerste woning de overwaarde te gebruiken voor hun nieuwe huis. Doen ze dat niet en lenen ze het extra geld bij, dan krijgen ze over dat deel geen hypotheekrenteaftrek meer.

Vrijlating eigenwoningforfait leidt tot minder hypotheekrenteaftrek

Het kabinet Balkenende-IV, met CDA, PvdA en ChristenUnie, heft in 2009 het plafond van het eigenwoningforfait op. Dat betekent dat eigenaren van huizen vanaf 1,6 miljoen euro via een hogere bijtelling minder hypotheekrenteaftrek hebben.

Minder hypotheekrenteaftrek door verhoging eigenwoningforfait

In 2010 neemt het kabinet Balkenende-IV nog twee maatregelen die indirect de hypotheekrenteaftrek beperkt. De eerste maatregel is de verhoging van het eigenwoningforfait voor woningen boven de 1 miljoen euro. Dat eigenwoningforfait gaat vanaf 2010 in zeven stappen omhoog naar 2,35 procent. Daardoor wordt de renteaftrek sterk beperkt.

De tweede maatregel, uit de koker van toenmalig CDA-staatssecretaris De Jager, is dat in de bijleenregeling de goedkoperwonen-regeling wordt afgeschaft. Wie verhuist naar een goedkoper koophuis en dus overwaarde heeft, krijgt minder hypotheekrenteaftrek.

Conclusie: Wees dus op uw hoede als partijen beloven de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten.

Update: De JOVD, de jongerenbeweging van de VVD, wil een onderzoek naar de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Op termijn zouden wat betreft JOVD-voorzitter Martijn Jonk, alle woningmarktsubsidies afgeschaft moeten worden. Lees meer over hypotheken voor jongeren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.