Je hypotheekrente vastzetten vanwege de stijgende hypotheekrente? 4 voor- en nadelen op een rij

Sinds begin 2022 stijgt de hypotheekrente weer, al is die nog steeds erg laag. Is je hypotheekrente vastzetten dan verstandig? Daardoor heb je een langere periode zekerheid hebben over hun maandlasten. Maar hoe lang zet je je hypotheekrente vast: kort of lang?

Hypotheekrente vastzetten? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay
Zet je de hypotheekrente lang of kort vast? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay

Vroeger, lees voor de kredietcrisis, lag de variabele rente doorgaans lager dan de rentes op een rentevaste periode. Wie een variabele rente had, betaalde misschien minder, maar liep wel altijd het risico dat de rente onverwacht en snel kon stijgen. Je hypotheekrente vastzetten voor vijf, tien of misschien twintig jaar bood meer zekerheid en financiële rust. Maar daar betaalde je dan ook een hogere rente voor.

Rente vast zetten of variabele rente?

Inmiddels is die situatie door de aanhoudend dalende rentes op de kapitaalmarkt compleet overhoop gegooid. De hypotheekrente vastzetten voor vijf jaar is sinds 2015 al goedkoper dan het variabele rentetarief. En sinds 2019 geldt dat ook voor een rentevaste periode van tien jaar. Sterker nog, begin maart 2020 lag de gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar (zonder Nationale Hypotheek Garantie) lager dan de gemiddelde variabele rente. Bovendien waren op dat moment de verschillen met een rentevaste periode van dertig jaar minimaal.

Maar begin 2022 is de situatie veranderd: de hypotheekrente is weer gaan stijgen. En in juni 2022 kondigde de Europese Centrale Bank aan dat in juli 2022 de rente weer gaat stijgen. Daardoor gaan voor hypotheken met een variabele rente de maandlasten stijgen, want die hypohteekrente is afgeleid van de zogeheten Euribor-rente. Dat is het rentetarief waartegen primaire banken elkaar onderling geld lenen.

Hoe lang moet je dan de hypotheekrente vastzetten?

Kies je voor kort of lang vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze voor de looptijd van de rente. Je hypotheekrente vastzetten kan voor een periode van 1 tot 30 jaar. Hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger het rentepercentage. Dat is dus een nadeel van je hypotheekrente lang vastzetten. Daarentegen heb je wel een langere periode zekerheid over je hypotheeklasten.

Hypotheekrente langer dan 10 jaar vastzetten kan goedkoper zijn

Je hypotheekrente voor een periode van tien jaar of langer vastzetten, heeft nog een voordeel. Bij die rentevaste periode rekenen hypotheekverstrekkers met de actuele rente. Die ligt medio juni 2022 net onder de 3 procent. Als je je hypotheekrente voor minder dan tien jaar vast zet, moeten hypotheekverstrekkers rekenen met een toetsrente van 5 procent, ook al is de huidige hypotheekrente op dit moment lager.

Wil je veiligheid en overzichtelijkheid bij een vaste rente? Of kies je toch voor een variabele rente, omdat je dan misschien nog goedkoper uit bent. Het is persoonlijk hoe lang je je hypotheekrente vastzet, maar waar baseer je deze keuze op? Laat je hierbij goed adviseren door een hypotheekadviseur. Maak daarom vrijblijvend een afspraak met een adviseur van Frits, Hypotheekvisie of Aegon.

Minder flexibiliteit bij lange rentevaste periode

Je hypotheekrente vastzetten voor een langere periode heeft naast de soms hogere rente nog een tweede nadeel: je bent minder flexibel. Maar krijgen we een dalende hypotheekrente, dan moet je een boeterente betalen als je je hypotheek wilt oversluiten naar die lagere rentevaste periode. Ook andere wijzigingen in je hypotheek aanbrengen, kan vaak alleen aan het einde van de looptijd. Dat maakt een hypotheek met een lange rentevaste periode minder flexibel.

Welke rentevaste periode past bij jou?

De keuze voor een rentevastperiode kan verschillen. Er zijn meerdere factoren die spelen. Hoe gaat je leven zich ontwikkelen? Krijg je kinderen? Verander je van baan? Deze ontwikkelingen zijn van invloed op je toekomstige inkomsten en uitgaven. Andere factoren kunnen de mogelijke rentedalingen of –stijgingen zijn. Denk je dat de rente gaat stijgen? Dan wil je misschien je hypotheekrente vastzetten voor tien of twintig jaar. Gaat de rente dalen? Dan kan je voor een kortere rentevastperiode of een variabele rente kiezen.

Ga je verhuizen?

Verhuis je naar een andere koopwoning? Heb je op dit moment een hypotheek met een vaste rente? Bij verschillende hypotheekverstrekkers is het mogelijk om het rentepercentage van je huidige hypotheek over te nemen naar je nieuwe woning. Een hypotheek met verhuisregeling heet dat. Dit is vooral interessant als de rentepercentage van je vorige woning lager is dan de marktrente. Lees meer over het meeverhuizen van je hypotheek.

Loopt de rentevastperiode af?

Is je rentevastperiode bijna afgelopen? Je geldverstrekker zal dan een nieuw aanbod bij je voorstellen tegen de dan geldende rente. Het kan zijn dat de rente bij dit aanbod hoger of lager is dan de rente die je eerst betaalde. Je hypotheekrente vastzetten voor een langere periode is dan opnieuw mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.