De doorgeefhypotheek: dit zijn de voor- en nadelen

De doorgeefhypotheek wordt dankzij de stijging van de hypotheekrente en de afkoelende woningmarkt weer interessant. Met een doorgeefhypotheek kun je de lage rente van jouw hypotheek doorgeven aan een ander. Op dit moment zijn er nog maar weinig hypotheekverstrekkers die een doorgeefhypotheek aanbieden, maar dat kan veranderen.

Bij een huizenverkoop kun je niet alleen je huissleutels, maar ook je hypotheek doorgeven. Met een doorgeefhypotheek kun je jouw lage rente bij verkoop van je huis doorgeven aan een ander. © Tumisu / Pixabay
Bij een huizenverkoop kun je niet alleen je huissleutels, maar ook je hypotheek doorgeven. Met een doorgeefhypotheek kun je jouw lage rente bij verkoop van je huis doorgeven aan een ander. © Tumisu / Pixabay

Vervangt de doorgeefhypotheek de meeneemhypotheek?

Huizenbezitters die hun woning verkopen, kunnen hun hypotheek aflossen, de hypotheek meenemen naar hun nieuwe woning, maar ze kunnen soms ook hun hypotheek doorgeven aan de nieuwe eigenaar van de woning. Tijdens de ultralage hypotheekrentes van de afgelopen jaren was het voor huizenbverkopers aantrekkelijk om hun hypotheek mee te verhuizen naar hun volgende huis. Dat zorgde immers voor lagere maandlasten en een hogere leencapaciteit. Maar door de gestegen hypotheekrentes is dat beeld omgeslagen. Adviseurs van de Hypotheekshop houden er daarom inmiddels al rekening mee dat er en grotere vraag zal ontstaan naar de doorgeefhypotheek.

Wat is een doorgeefhypotheek?

Een doorgeefhypotheek is een gewone hypotheek, zoals een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Het enige bijzondere aan een doorgeefhypotheek is dat in de hypotheekvoorwaarden staat dat je de hypotheek aan iemand anders kunt doorgeven.

Hoeveel doorgeefhypotheken zijn er?

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar lang niet elke bank of hypotheekverstrekker heeft een doorgeefregeling in z’n hypotheekvoorwaarden staan. Sommige banken hebben de doorgeefregeling de afgelopen jaren uit hun voorwaarden geschrapt. Kijk dus even je hypotheekvoorwaarden na.

Laat je over de voor- en nadelen van een doorgeefhypotheek voorlichten door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur van Frits, Aegon, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven, Jawel! of Nationaalbespaarcentrum.

Wat is het voordeel van een doorgeefhypotheek?

Een hypotheek met doorgeefregeling kan interessant zijn als je een langlopende hypotheek hebt met een lage rente. Je kunt dan de koper van jouw huis aanbieden dat hij of zij jouw hypotheek overneemt. De afgelopen jaren, waarin de hypotheekrente daalde naar ongekend lage niveaus, was een doorgeefhypotheek niet interessant. Immers, het was voor kopers veel voordeliger op een nieuwe hypotheek met een lagere rente af te sluiten. Maar nu de hypotheekrente weer is gestegen, kan een hypotheek met doorgeefregeling wel weer interessant zijn. Het wordt dan een extra verkoopargument om je huis sneller te verkopen.

Als de koper voor een nieuwe hypotheek nu een hogere rente zou moeten betalen dan op jouw doorgeefhypotheek zit, dan worden zijn maandlasten lager als jij jouw hypotheek doorgeeft. Daardoor kan jouw te koop staande huis wellicht net wel voor de koper betaalbaar worden. Door een hypotheek met doorgeefregeling als verkoopwapen te gebruiken, kun je dus je huis wellicht wat sneller verkopen. Vergelijk online hypotheekrentetarieven.

Wat is het nadeel van een hypotheek met doorgeefregeling?

Aan een hypotheek met doorgeefregeling zit wel een nadeel: jij als verkoper zou wellicht je oude hypotheek met lage rente hebben meegenomen naar je nieuwe woning. Daarvoor moet je nu een nieuwe hypotheek afsluiten, waarvoor wellicht een hogere rente geldt. Maar als je voor je nieuwe huis misschien nog maar een kleine hypotheek nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je voor de aankoop een flinke overwaarde uit je oude huis hebt kunnen gebruiken, telt dat nadeel misschien minder zwaar.

Een doorgeefhypotheek ‘meeverkopen’ met je huis is dan ook vooral interessant als je gaat huren, als je voldoende vermogen hebt om je nieuwe huis met een lage of zelfs helemaal geen hypotheek te kopen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij senioren die naar een kleinere (huur)woning verhuizen en geen of alleen een kleine hypotheek nodig hebben. Op die manier kun je jouw lage rente doorgeven aan de koper, of misschien wel aan je kinderen.

Moet je toch zelf ook weer een nieuwe hypotheek afsluiten, dan kun je kijken of je met de koper van je oude huis het renteverschil kunt delen.

Een ander nadeel kan zijn dat je als verkoper aan een vreemde (namelijk de mogelijke koper) moet uitleggen hoeveel hypotheeklasten je maandelijks betaalt.

Wanneer is meeverkopen van de hypotheek interessant?

Het inzetten van de doorgeefhypotheek als middel om je huis sneller te verkopen is alleen interessant als jouw hypotheek nog een behoorlijk lange looptijd heeft en de rente laag is. Stel dat je een hypotheek hebt met een looptijd van tien jaar, waarvan er al zeven om zijn, dan is het voor de koper minder interessant om de hypotheek over te nemen. Hij moet dan over drie jaar al weer een nieuwe, waarschijnlijk hogere, rente gaan betalen.

Doorgeefhypotheek interessant voor ouders die hun kind willen helpen

Een doorgeefhypotheek kan ook interessant zijn voor ouders die hun kind aan een huis willen helpen. Zij verkopen hun huis en hypotheek aan hun kind en gaan zelf huren of flink kleiner wonen.

Accepteren banken bij een doorgeefhypotheek altijd de nieuwe koper?

Dat hangt er van af wat er in de voorwaarden staat. Een bank zal hoogstwaarschijnlijk zelf nog even de kredietwaardigheid van de koper controleren.

Waar moet ik nog meer op letten bij een hypotheek met doorgeefregeling?

Hypotheken zijn ingewikkelde producten en dat geldt ook voor een hypotheek met een doorgeefregeling. Laat u dus goed voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Lang niet elke hypotheekadviseur kent de doorgeefhypotheek. Voor veel adviseurs die op provisiebasis werkten, was zo’n hypotheek niet interessant. Zij verkochten liever een nieuwe hypotheek. Het zijn dan ook vooral makelaars die hun klanten wijzen op het bestaan van een hypotheek met doorgeefregeling, omdat ze zo hopen de woning sneller te verkopen.

Hypotheken zijn complexe producten. Laat je daarom bijstaan door een goede adviseur.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.