Je hypotheeklasten verlagen in vijf stappen

Veel huizenbezitters weten niet dat ze eigenlijk vrij makkelijk geld kunnen besparen op de hypotheek. Toch kan ook jij makkelijk profiteren van de lage hypotheekrente. Zo kun je in vijf stappen je hypotheeklasten verlagen.

Dankzij de historisch lage hypotheekrente betaalt bijna twee derde van de Nederlandse hypotheekeigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, een hogere hypotheekrente dan de actuele rentestand. Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard. Hoewel veel hypotheekbezitters dus hun maandlasten kunnen verlagen, komen maar weinig mensen in actie om hun hypotheeklasten daadwerkelijk omlaag te brengen. Ruim de helft van de huizenbezitters informeert niet bij zijn hypotheekverstrekker of de rente omlaag kan.

Mogelijkheden om je hypotheeklasten te verlagen onbekend

Veel hypotheekbezitters denken dat zij tot het einde van hun rentevaste periode moeten wachten voordat ze om een lagere rente kunnen vragen, maar dat is niet zo. Ruim een op de vier Nederlanders geeft aan dat zij niet goed weten welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de hypotheeklasten. Veel mensen denken bij een verandering van hun hypotheek aan het betalen van boeterente en notariskosten. Maar voor het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode hoef je helemaal niet naar de noatris. Terwijl het kan lonen om aan je hypotheekverstrekker te vragen of die boete te verspreiden is over een langere tijd, ook wel rentemiddeling genoemd. Ook oversluiten? Vraag online advies bij Frits, Hypotheekvisie, Aegon (met onafhankelijke adviseur of Aegon-adviseur), Hypotheek-Rentetarieven.nl, Hypotheekoversluiten en Nationaalbespaarcentrum.

1: kijk of je in aanmerking komt voor rentemiddeling

Je hypotheeklasten verlagen door waardevermeerdering

Je hypotheeklasten verlagen kan ook via minder voor de hand liggende maatregen: 6 op de 10 Nederlanders weten niet dat hun rente mogelijk omlaag kan als hun huis door een verbouwing meer waard geworden is. Je huis is dan in principe meer waard geworden zodat de zogeheten loan-to-value-ratio is verbeterd. Dat is een belangrijk criterium waar banken op letten bij het verstrekken van een hypotheek.

2: Hogere waarde? Lagere lasten

Ook als je aflost op je hypotheek kun je mogelijk in aanmerking komen voor lagere rente. Je valt dan bij je hypotheekverstrekker in een lagere risicoklasse en dat kan je lagere maandlasten opleveren. Slechts de helft van de hypotheekeigenaren is hiervan op de hoogte. Maar let wel op als je ooit nog wilt verhuizen: Door aflossingen verhoog je de overwaarde van je woning en krijg je bij een verhuizing mogelijk te maken met de bijleenregeling. Vraag dat na bij je hypotheekadviseur.

3: Aflossen is minder risico voor de bank

Alsnog een Nationale Hypotheek Garantie afsluiten

Mensen met een hypotheek van maximaal 245.000 euro kunnen onderzoeken of zij in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan ook bij bestaande hypotheken een lagere rente opleveren, omdat de bank dan minder risico loopt. Vanaf 1 januari 2017 wordt de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen en wordt het plafond dus variabel.

4: Vraag alsnog Nationale Hypotheek Garantie aan

Ook levert het hebben van een betaalrekening bij dezelfde bank als waar je hypotheek loopt vaak een rentekorting op. Hiervan is slechts 41% van de ondervraagden op de hoogte. Dat scheelt soms 0,2 procent rente. Op een hypotheek van twee ton kun je alleen al door die maatregel je hypotheeklasten verlagen met 500 euro bruto per jaar.

5: Betaalrekening bij dezelfde bank

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.