Verzekeraars kraken plan voor beperking hypotheekrenteaftrek

Het voorstel van Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank om bij hypotheken een fictief aflossingsschema verplicht te stellen, is slecht gevallen bij het Verbond van Verzekeraars.

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam op 2 november in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit met een voorstel om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. DNB sluit niet uit dat Nederlandse banken in problemen komen doordat Nederlandse huizenbezitters zich maximaal in de schulden steken bij het afsluiten van een hypotheek. Huishoudens hebben met 128% van het Bruto Binnenlands Product bijna de hoogste schuldpositie ter wereld, met hoge loan to value-ratio’s (de omvang van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand). Door de dalende huizenprijzen is die ratio verder verslechterd, waardoor de risico’s voor de banken groter worden.

 Hypotheekrenteaftrek beperken

Sinds begin dit jaar is in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen al afgesproken dat huizenkopers nog maar maximaal 106 procent van de hypotheek mogen lenen, maar DNB vindt dat percentage nog steeds te hoog. Omdat huishoudens door de belastingregels rond de hypotheekrenteaftrek en de bijleenregeling gestimuleerd worden om maximaal te lenen en niets af te lossen, moeten de hypotheekrenteaftrek dan ook op de schop. DNB-president Knot pleit voor het ontmoedigen van hypotheken waarbij niets wordt afgelost (waarbij ook de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek horen) door de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Dat kan door een fictief aflossingsschema te hanteren waarbij tijdens de looptijd steeds minder rente kan worden afgetrokken. Dat is overigens nu al het geval bij de annuiteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

 ‘Afbouwen hypotheekrenteaftrek slecht voor burger’

Het Verbond van Verzekeraars heeft in een reactie laten weten zo’n fictief aflossingssysteem begrijpelijk is vanuit het oogpunt van de toezichthouder, maar ‘slecht’ uitpakt voor de burger.  “Deze variant heeft vergaande negatieve gevolgen voor de koopkracht van woningbezitters en de waarde van woningen”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Dit soort losse suggesties helpen de woningmarkt in de huidige lastige situatie niet.”

Meer hypotheeknieuws

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.