Wat kost een second opinion voor hypotheekadvies?

Nu consumenten moeten betalen voor hypotheekadvies, aarzelen veel mensen of ze nog wel een second opinion voor hypotheekadvies moeten vragen. Immers, elk advies kost geld. Toch kan het zeker verstandig zijn om een second opinion voor hypotheekadvies te vragen.

Voor de invoering van het provisieverbod in januari 2013 was het voor consumenten een stuk laagdrempeliger om een second opinion voor je hypotheekadvies te doen. Je kon immers bij diverse hypotheekadviseurs binnenlopen zonder dat het advies je een cent kostte. Alleen: ook toen was hypotheekadvies natuurlijk niet gratis, maar werden de kosten vaak onzichtbaar verrekend in de hypotheek die je uiteindelijk afsloot.

Nu moet je voor elk advies betalen, maar toch kun je met een second opinion voor hypotheekadvies misschien veel geld besparen. Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste uitgave die je in je leven doet, dus die paar honderd euro voor een second opinion van een hypotheekadviseur zijn te verwaarlozen als je bedenkt dat je je met zo’n tweede blik misschien veel geld kunt besparen. Bovendien: als je echt zeker weet dat je het beste hypotheekadvies hebt gekregen, slaap je toch weer een stuk rustiger.

Lees ook: Wat heb je aan een financieel adviseur?

Waarom een second opinion voor hypotheekadvies laten uitvoeren?

Een second opinion over hypotheekadvies vragen heeft een aantal voordelen. Lang niet elke hypotheekadviseur biedt hypotheken van alle hypotheekverstrekkers aan. Verreweg de meeste banken bieden alleen hun eigen hypotheken aan. In het oktober/novembernummer 2014 van de Geldgids zei de Autoriteit Financiële Markt daarover dat het advies van banken wel aan alle regels voldoet, maar dat je daar ‘wellicht niet de beste deal’ krijgt.

Daarnaast blijken diverse hypotheekadviesketens banden te hebben met hypotheekverstrekkers, die bijvoorbeeld een aandeel in die hypotheekadviesketen hebben. Dat staat vaak verstopt in het dienstverleningsdocument dat een hypotheekadviseur de klant moet overhandigen. Zo’n hypotheekverstrekker is dan soms de ‘voorkeurspartner’ als het gaat om hypotheekadvies. Altijd dus verstandig om zo’n hypotheekadvies nog eens te laten checken.

Wat kost een second opinion voor hypotheekadvies?

De prijzen voor hypotheekadvies lopen sterk uiteen. Zelf een hypotheek afsluiten, zonder advies, is misschien het goedkoopst, maar niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is er maar een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die zo’n ‘execution only’-hypotheek aanbiedt. Uit een bescheiden onderzoek van de Consumentenbond in juni 2014 bleek dat voor een breed financieel advies gemiddeld 170 euro per uur inclusief BTW gerekend wordt. Maar dat is een gemiddelde. De bond trof ook tarieven van 115 euro aan of juist veel hogere tarieven. Bij hypotheekadvies kwam het uurtarief uit tussen de 50 en 195 euro per uur. Gemiddeld is de consument daardoor zo’n 2500 euro aan hypotheekadvies kwijt.

Als u naar een bank gaat voor een hypotheekadvies, moet de bank de kosten voor advies en afsluiten uitsplitsen. Sluit u na een second opinion bij die bank toch geen hypotheek af, dan moet je als het goed is alleen de advieskosten betalen. Maar vraag dat vooraf wel even goed na.

Online een second opinion over je hypotheek vragen

Tegenwoordig zijn er ook online aanbieders van hypotheekadvies. Sommigen van hen bieden adviestarieven vanaf 449 euro voor starters (november 2014 en exclusief de kosten voor een eventuele bemiddeling). Geef wel duidelijk aan dat het om een second opinion voor hypotheekadvies gaat, want anders betaalt u wellicht annuleringskosten. Vraag een second opinion bij onder meer Nationaalbespaarcentrum, Hypotheek-Rentetarieven.nl en Hypotheekoversluiten.

Moet je BTW betalen over een second opinion voor hypotheekadvies?

Hypotheekadviseurs zijn verplicht om hun tarieven inclusief BTW te publiceren, maar niet iedereen doet dat, ontdekte de Consumentenbond. Maar let op: als je na het aanvragen van hypotheekadvies ook daadwerkelijk een hypotheek afsluit, hoef je geen BTW te betalen. Vraag je wel hypotheekadvies, maar sluit je toch geen hypotheek af, dan moet je wel BTW over het hypotheekadvies betalen. Daar moet je dus rekening mee houden als je na een second opinion voor hypotheekadvies toch elders een hypotheek afsluit.

Second opinion voor hypotheekadvies voor ondernemers

Freelancers, ZZP-ers en andere ondernemers zitten in een bijzondere situatie als het gaat om het aanvragen van een hypotheek. Soms hebben ze een hypotheek voor een woning nodig, soms voor een bedrijfspand en soms voor een woning die ook als bedrijfspand gebruikt wordt. Overweeg dan een second opinion voor hypotheekadvies aan te vragen bij een in ondernemershypotheken gespecialiseerde hypotheekadviseur.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.