Zo kun je profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat historisch laag. Zo kun je profiteren van de lage hypotheekrente.

Hoe kun je profiteren van de lage hypotheekrente? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay
Hoe kun je profiteren van de lage hypotheekrente? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay

De coronacrisis lijkt maar weinig invloed op de hypotheekrente te hebben. Aanvankelijk liep de hypotheekrente in maart nog op, maar dat bleek van korte duur. Wie nu een hypotheek afsluit, betaalt een ongekend lage rente. Maar ook als je al een hypotheek hebt, dan is je hypotheek oversluiten mogelijk zeer aantrekkelijk. Daar zijn onder meer taxatiekosten, kosten voor de notaris en wellicht een boeterente aan verbonden. Maar wellicht heb je die kosten snel terugverdiend doordat je een lagere hypotheekrente betaalt en je je maandelijkse hypotheeklasten kunt verlagen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van onder meer Frits, Aegon (onafhankelijke adviseur of Aegon-adviseur), Hypotheekvisie, Jawel, HypotheekOversluiten, Hypotheek-Rentetarieven of Nationaalbespaarcentrum om dat uit te rekenen. Bespreek ook of je de nieuwe hypotheekrente kort of lang moet vastzetten.

Boeterente betalen bij oversluiten

Wie z’n hypotheek oversluit naar een lagere hypotheekrente, moet daarover een boeterente betalen. Je verbreekt immers het huidige contract en de hypotheekverstrekker loopt daardoor rente-inkomsten mis. Die boeterente kun je weer meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Bovendien is de boeterente fiscaal aftrekbaar. Vraag dus bij je huidige hypotheekverstrekker de afkooprente of boeterente op.

Boeterente in een keer betalen of via rentemiddeling

De boeterente kan aardig oplopen als je ver voor het einde van de rentevaste periode hypotheek je hypotheekrente wilt verlagen. Als je een flinke buffer achter de hand hebt of een leuke schenking hebt gekregen van je ouders kun je die gebruiken om de boeterente in 1 keer te betalen.

Wil je profiteren van de lage hypotheekrente, maar heb je het geld voor de boeterente niet in een keer bij de hand? Dan kun je de betaling daarvan over de looptijd van je nieuwe hypotheek uitsmeren via een opslag op je nieuwe hypotheekrente. Dat heet rentemiddeling. Op die manier betaal je elk jaar een stukje boeterente. Alleen is die nieuwe hypotheekrente dus wel iets hoger dan wanneer je de boeterente in een keer betaald zou hebben. Rentemiddeling kan alleen als je bij je huidige hypotheekverstrekker blijft. Ook bij rentemiddeling kun je de hypotheekrente die je betaalt van de belasting aftrekken. Voor rentemiddeling hoef je niet altijd een hypotheekadviseur in te schakelen. Je betaalt dan alleen administratiekosten aan je hypotheekverstrekker.

Profiteren van de lage hypotheekrente met een spaarhypotheek?

Heb je een spaarhypotheek? Profiteren van de lage hypotheekrente is in dat geval veel lastiger. Oversluiten van een spaarhypotheek is zelden zinvol. Als je rente daalt, moet je namelijk meer premie gaan betalen en die is fiscaal niet aftrekbaar. Ook krijg je een lagere rente uitgekeerd over je opgebouwde spaarpremie. Laat je voorrekenen of je hypotheek oversluiten in jouw geval voordelig is. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op.

Lage hypotheekrente vast of variabel?

Door alle renteverlagingen van de Europese Centrale Bank is het verschil tussen de lange en de korte rente een stuk kleiner geworden. Voor een hypotheek met een vijf jaar vaste rente betaal je op het moment van schrijven vrijwel evenveel hypotheekrente als voor een hypotheek met variabele rente. Vraag je hypotheekadviseur dus om te vergelijken of je beter voor een variabele of een vaste hypotheekrente kunt kiezen.

Zelfs lange rentevaste periodes als vijftien of twintig jaar zijn vanwege de lage hypotheekrente het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat u met zo’n lange rentevaste periode minder flexibiliteit heeft. Ook is de boeterente hoger naarmate de rentevaste periode langer is. Desondanks kan het interessant zijn om de hypotheekrentetarieven en de kosten te vergelijken.

Lage hypotheekrente? Aflossen!

De hypotheekrentes die banken berekenen aan hun klanten zijn nog altijd hoger dan de rentes die ze aan hun klanten betalen op spaarrekeningen. Nu een spaarrekening bijna niets meer oplevert, kan het interessant zijn om af te lossen in plaats van te sparen. Zo verlaag je niet alleen je vermogensrendementsheffing in box 3, maar profiteer je ook elke maand van lagere hypotheeklasten. Dat kan opwegen tegen de verminderde hypotheekrenteaftrek die je na aflossen hebt. Let wel op dat je voldoende buffers voor onverwachte uitgaven overhoudt, want eenmaal gedane aflossingen, kun je niet meer opnemen. Lees ook: hypotheek aflossen of niet?

De voordelen van aflossen bij een lage hypotheekrente

Aflossen biedt nog een ander voordeel. Banken kijken naar de ratio tussen de waarde van het onderpand en de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger de hypotheekrente. Veel banken hanteren namelijk een risico-opslag voor hypotheken die meer dan ongeveer 80 procent van de woningwaarde bedragen. Als u aflost, lopen banken minder risico, kan wellicht de risico-opslag geschrapt worden en kunt u een lagere hypotheekrente krijgen.

Aflossen heeft nog een ander voordeel. Hoe lager uw schulden en uw maandlasten, hoe minder kwetsbaar u bent bent bij een volgende crisis.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.