Hoe lang moet je de hypotheekrente vastzetten bij een lage hypotheekrente?

Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Het gevolg is dat veel mensen de hypotheekrente vastzetten. Daardoor heb je een langere periode zekerheid hebben over hun maandlasten. Maar hoe lang zet je je hypotheekrente vast: kort of lang?

Hypotheekrente vastzetten? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay
Zet je de hypotheekrente lang of kort vast? Bespreek het met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay

Vroeger, lees voor de kredietcrisis, lag de variabele rente doorgaans lager dan de rentes op een rentevasteperiode. Wie een variabele rente had, betaalde misschien minder, maar liep wel altijd het risico dat de rente onverwacht en snel kon stijgen. Je hypotheekrente vast zetten voor vijf, tien of misschien twintig jaar bood meer zekerheid en financiële rust. Maar daar betaalde je dan ook een hogere rente voor.

Rente vast zetten of variabele rente?

Inmiddels is die situatie door de aanhoudend dalende rentes op de kapitaalmarkt compleet overhoop gegooid. De hypotheekrente vastzetten voor vijf jaar is sinds 2015 al goedkoper dan het variabele rentetarief. En sinds 2019 geldt dat ook voor een rentevaste periode van tien jaar. Sterker nog, begin maart 2020 lag de gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar (zonder Nationale Hypotheek Garantie) lager dan de gemiddelde variabele rente. Bovendien waren op dat moment de verschillen met een rentevaste periode van dertig jaar minimaal.

Omdat de lange rentes sinds de jaarwisseling 2019-2020 hard dalen, lijkt hier voorlopig sprake van een blijvende situatie, denken ze bij een keten van hypotheekadviseurs. Wel kan een eventuele nieuwe renteverlaging van de Europese Centrale Bank ervoor zorgen dat de variabele rente verder daalt. Die variabele rente is afgeleid van de zogeheten Euribor-rente. Dat is het rentetarief waartegen primaire banken elkaar onderling geld lenen.

Hoe lang moet je dan de hypotheekrente vastzetten?

Kies je voor kort of lang vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze voor de looptijd van de rente. Je hypotheekrente vastzetten kan voor een periode van 1 tot 30 jaar. Hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger het rentepercentage. Een lange rentevastperiode is dus over de hele looptijd duurder, maar daarentegen heb je wel een langere periode zekerheid over je hypotheeklasten.

Wil je veiligheid en overzichtelijkheid bij een vaste rente? Of kies je toch voor een variabele rente, omdat je dan misschien nog goedkoper uit bent. Het is persoonlijk hoe lang je je hypotheekrente vastzet, maar waar baseer je deze keuze op? Laat je hierbij goed adviseren door een hypotheekadviseur. Maak daarom vrijblijvend een afspraak met een adviseur van Ikbenfrits.nl, Hypotheekvisie of Aegon.

Welke rentevastperiode past bij jou?

De keuze voor een rentevastperiode kan verschillen. Er zijn meerdere factoren die spelen. Hoe gaat je leven zich ontwikkelen? Krijg je kinderen? Verander je van baan? Deze ontwikkelingen zijn van invloed op je toekomstige inkomsten en uitgaven. Andere factoren kunnen de mogelijke rentedalingen of –stijgingen zijn. Denk je dat de rente gaat stijgen? Dan wil je misschien je hypotheekrente vastzetten voor tien of twintig jaar. Gaat de rente dalen? Dan kan je voor een kortere rentevastperiode of een variabele rente kiezen.

Ga je verhuizen?

Verhuis je naar een andere koopwoning? Heb je op dit moment een hypotheek met een vaste rente? Bij verschillende hypotheekverstrekkers is het mogelijk om het rentepercentage van je huidige hypotheek over te nemen naar je nieuwe woning. Dit is vooral interessant als de rentepercentage van je vorige woning lager is dan de marktrente.

Loopt de rentevastperiode af?

Is je rentevastperiode bijna afgelopen? Je geldverstrekker zal dan een nieuw aanbod bij je voorstellen tegen de dan geldende rente. Het kan zijn dat de rente bij dit aanbod hoger of lager is dan de rente die je eerst betaalde. Je hypotheekrente vastzetten voor een langere periode is dan opnieuw mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.