Hoe lang zet je de rente vast bij een lage hypotheekrente?

Op dit moment is de hypotheekrente zo laag. Het gevolg is dat veel mensen de rente vastzetten en hierdoor een langere periode zekerheid hebben over hun maandlasten. Maar hoe lang zet je je hypotheekrente vast?

Wil je veiligheid en overzichtelijkheid bij een vaste rente? Hoe lang wil je de rente dan vastzetten? Op dit moment zijn de meest voorkomende rentevastperiodes tien en twintig jaar. Het is persoonlijk voor welke periode je kiest, maar waar baseer je deze keuze op?

Kies je voor kort of lang vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze voor de looptijd van de rente. De rente kan voor een periode van 1 tot 30 jaar vast gezet worden. Hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger het rentepercentage. Een lange rentevastperiode zorgt er wel voor dat het duurder is, maar daarentegen heb je wel een langere periode zekerheid over je hypotheeklasten.

Welke rentevastperiode past bij jou?

De keuze voor een rentevastperiode kan verschillen. Er zijn meerdere factoren die spelen. Hoe gaat je leven zich ontwikkelen? Krijg je kinderen? Verander je van baan? Deze ontwikkelingen zijn van invloed op je toekomstige inkomsten en uitgaven. Andere factoren kunnen de mogelijke rentedalingen of –stijgingen zijn. Denk je dat de rente gaat stijgen? Dan kan je kiezen voor een langere rentevastperiode. Gaat de rente dalen? Dan kan je voor een kortere rentevastperiode of een variabele rente kiezen.

Ga je verhuizen?

Verhuis je naar een andere koopwoning? Heb je op dit moment een hypotheek met een vaste rente? Bij verschillende hypotheekverstrekkers is het mogelijk om het rentepercentage van je huidige hypotheek over te nemen naar je nieuwe woning. Dit is vooral interessant als de rentepercentage van je vorige woning lager is dan de marktrente.

Loopt de rentevastperiode af?

Is je rentevastperiode bijna afgelopen? Je geldverstrekker zal dan een nieuw aanbod bij je voorstellen tegen de dan geldende rente. Het kan zijn dat de rente bij dit aanbod hoger of lager is dan de rente die je eerst betaalde. Het is dan opnieuw mogelijk om de rente voor een langere periode vast te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.