Hypotheek vergelijken? Op deze 10 punten moet je zeker letten

Zelf een hypotheek afsluiten en online een hypotheekofferte aanvragen wordt steeds gewoner. Tegelijkertijd zie je in het grote aanbod van hypotheken soms door de bomen het bos niet meer. Dat maakt een hypotheek vergelijken er niet makkelijker op. Want een hypotheek vergelijken op alleen de laagste rente is niet per se de beste keuze. Daarom een snelcursus hypotheken vergelijken in tien tips.

De aflossingsvorm van de hypotheek

Een hypotheek vergelijken doe je niet alleen op de laagste rente, maar ook op de beste hypotheekvoorwaarden © Alexander Stein / Pixabay
Een hypotheek vergelijken doe je niet alleen op de laagste rente, maar ook op de beste hypotheekvoorwaarden © Alexander Stein / Pixabay

Een van de zaken waar je zeker op moet letten bij het vergelijken van hypotheken is de aflossingsvorm. Sinds 1 januari 2013 kun je alleen nog maar hypotheekrenteaftrek krijgen met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Alleen als je al een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek had op je oude huis, kun je die meenemen naar je nieuwe woning. Check even de verschillen tussen de annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Ze lijken op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar, maar de maandlasten en de totale kosten gedurende de looptijd van de hypotheek verschillen. Vergelijk hypotheken ook op die punten.

Lees ook: Dit zijn de beste en goedkoopste hypotheken op dit moment

Hoeveel kun je lenen?

Ben je al in het bezit van een huis met een hypotheek en ga je verhuizen? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om bij een nieuwe aanbieder je huidige aflosvorm te behouden.

Online vind je meerdere rekentools om een inschatting van je maximale hypotheek te berekenen. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan:

  • Welke woning je kiest. Het begint allemaal met het aankoopbedrag van je nieuwe woning. Daarnaast heb je nog kosten koper en eventuele verbouw- en opknapkosten. Deze kosten dienen allemaal gefinancierd worden. De maximale hypotheek kan niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Eigen spaargeld komt hierbij wel van pas.
  • Hoe hoog je inkomen is. Hoe meer geld je verdient, des te meer geld je kunt lenen voor de aankoop van een woning. Voor mensen in vaste loondienst is het relatief makkelijker om een hypotheek te krijgen, dan startende zzp’ers/ondernemers. Een hypotheek is een verplichting voor de lange termijn. Het is belangrijk voor de bank dat je deze financiële verplichting in de toekomst na kan komen. Maar sinds 1 januari 2017 is het ook voor een ZZP’er makkelijker om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Dat kan al vanaf twaalf maanden zelfstandig ondernemerschap.
  • Of je schulden hebt. Persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en andere schulden hebben invloed op de hoogte van de hypotheek. Tevens wordt er ook gekeken naar het terugbetalingsgedrag van eerdere schulden. Oftewel de vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’ wordt ook bepaald door eventuele schulden. Om op basis van jouw situatie een persoonlijk advies te krijgen, is het verstandig een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Maak een afspraak met bijvoorbeeld Frits, Hypotheekvisie of Aegon (onafhankelijke adviseur of Aegon-adviseur).

Hypotheek vergelijken op de laagste rente

De hypotheekrente is voor veel nieuwe huizenkopers een hele, zo niet de belangrijkste, factor. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de maandelijkse woonlasten. De rentevaste periode is een belangrijke factor voor het bepalen van het rentepercentage. Over het algemeen geldt wanneer je je de hypotheekrente korter vastzet, de hypotheekrente lager is.

De hypotheek vervroegd aflossen

Het kan zijn dat de hypotheekverstrekker een boete oplegt bij tussentijds extra aflossen. Een boete kan je opgelegd krijgen als de rentevaste periode nog niet is verstreken en niet wordt voldaan aan een geldige reden van aflossing. Daarnaast maakt het extra aflossen je hypotheek niet automatisch voordeliger. Zo genieten huisbezitters in een lager belastingtarief van meer voordeel bij vervroegd aflossen, dan huisbezitters in een hoger belastingtarief.

Lees ook: Wat is de beste hypotheek op dit moment?

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is een beperkte tijd geldig. Let goed dus op de datum van de hypotheekofferte tijdens de overdrachtsdatum. Zo voorkom je dat je wordt geconfronteerd met hogere maandlasten. Het kan zijn dat een hypotheekverstrekker kosten in rekening brengt voor het verlengen van de hypotheekofferte.

Risico’s

Vergeet je niet te verdiepen in risico’s als arbeidsongeschiktheid, scheiding, of andere factoren die van invloed zijn op het betalen van de maandelijkse woonlasten, waarbij je uiteindelijk de hypotheek niet meer kunt betalen.

Bijkomende kosten bij je hypotheek

Vergeet naast de kosten van je hypotheek, de kosten van je financieel adviseur en notaris niet. Naast het vergelijken van je hypotheekrente kun je ook geld besparen door adviseurs en notarissen te vergelijken. De kosten voor je adviseur en notaris zijn wel aftrekbaar van de belasting.

Een hypotheek is een grote financiële verplichting. Het loont om jezelf goed te oriënteren en laten informeren. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van je financiële situatie.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.