Shadow

Bespaar op de overlijdensrisicoverzekering bij beleggingshypotheek

Overlijdensrisicoverzekeringen kunnen een flinke hap nemen uit de kapitaalopbouw van uw beleggingshypotheek. En dat terwijl zo’n overlijdensrisicoverzekering lang niet altijd nodig is of goedkoper kan.

Dat concludeerde het televisieprogramma TROS Radar in haar uitzending van 17 mei 2010.

Er zijn doorgaans twee redenen waarom u een overlijdensrisicoverzekering zou afsluiten. De eerste is dat banken willen dat u bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Daardoor weet de bank zeker dat ze bij uw overlijden haar geld terugkrijgt. Een tweede reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is om bij uw overlijden uw nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen bij onder meer ZwitserlevenReaal, FBTO en Dela.

Overlijdensrisicoverzekering en premie

Er zijn overlijdensrisicoverzekeringen waarbij de premie betaald wordt uit dezelfde pot die ook gebruikt wordt voor de kapitaalopbouw om aan het eind van de looptijd de beleggingshypotheek af te lossen. Die kapitaalopbouw staat al onder druk door slechte beleggingsresultaten. Als dan ook de premie voor de overlijdensrisicoverzekering stijgt, gaat de kapitaalopbouw nog langzamer of is er zelfs helemaal geen kapitaalopbouw voor uw beleggingshypotheek meer.

Overlijdensrisicoverzekering niet altijd nodig

En dat terwijl volgens Radar en vergelijkingssite Independer een overlijdensrisicoverzekering niet altijd meer nodig is. Als u kunt aantonen dat uw huis al behoorlijk in waarde is gestegen, bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde die u van uw gemeente krijgt, dan is een overlijdensrisicoverzekering voor de bank niet meer nodig. Dan blijft alleen de tweede reden over om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten: u wilt dat uw nabestaanden na uw dood in het huis kunnen blijven wonen. Maar die overlijdensrisicoverzekering is volgens Radar waarschijnlijk goedkoper ergens anders af te sluiten. U betaalt de premie dan niet meer uit de kapitaalopbouw van de beleggingshypotheek en dat kan u op termijn tienduizenden euro’s schelen. Op de site van Radar staat een stappenplan waarmee u kunt zien of u kunt besparen op uw overlijdensrisicoverzekering.

Overweegt u uw overlijdensrisicoverzekering of uw hypotheek aan te passen? Overleg eerst met een hypotheekadviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.