Shadow

Rutte-effect redt huizenmarkt in vierde kwartaal 2010

Na twee jaar van malaise ziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars weer lichtpuntjes. Vooral aan de onderkant van de markt worden flink meer woningen verkocht.

huizenmarkt (foto NVM)Dat blijkt uit cijfers van de NVM die donderdag gepubliceerd zijn. Na een ronduit slecht derde kwartaal kende het vierde kwartaal van 2010 weer een flinke toename van het aantal verkochte huizen. Vooral aan de onderkant van de markt trokken de huizenverkopen aan. In totaal wisselden 34.000 huizen van eigenaar, een stijging van 17,7 ten opzichte van het (slechte) derde kwartaal van 2010. De gemiddelde prijs lag in het vierde kwartaal, net als in het derde kwartaal, op 230.000 euro.

Huizenverkopen vierde kwartaal 2010: veel goedkope woningen

In het vierde kwartaal werden vooral meer tussenwoningen (+20,7%) en appartementen (21,6%) verkocht. Het aantal vrijstaande woningen dat verkocht werd, steeg met slechts 2,7 procent. NVM-voorzitter Ger Hukker wijst er op dat de stijging in het vierde kwartaal gezien moet worden tegen het licht van het magere derde kwartaal. Over het heel 2010 gezien, bevindt de huizenmarkt zich op hetzelfde niveau als in 2009.

Onzekerheid huizenmarkt minder in vierde kwartaal

“De malaise op de woningmarkt is zeker nog niet voorbij, maar we zien wel degelijk een lichte opleving”, aldus Hukker”We merken dat consumenten weer durven te bewegen en gaan profiteren van de mogelijkheden op de woningmarkt, met name in het lagere segment. Er is ruime keuze en de betaalbaarheid is goed. Bovendien heeft het nieuwe kabinet een einde gemaakt aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en een stringent economisch beleid aangekondigd. Dit ‘Rutte-effect’ lijkt zijn weerslag te vinden in de verbeterde verkoopcijfers.”

Stijging hypotheekrente vierde kwartaal

Hukker maakt wel twee kanttekeningen. “Door de plotselinge stijging van de hypotheekrente in het vierde kwartaal en het vooruitzicht van de strengere kredietregels per 1 januari 2011 hebben veel starters nog snel hun slag geslagen aan het einde van 2010. Dit valt ook af te leiden uit het relatief hoge aantal woningen dat in het afgelopen kwartaal onder voorbehoud is verkocht. (‘Last minute’ aankopen) Dit betekent dat er nog ontbindende voorwaarden zijn, die de verkoop kunnen terugdraaien.”

Prognose huizenmarkt 2011

De grootste makelaarsvereniging van ons land blijft voorzichtig over de huizenmarkt in 2011. Van echt herstel zal nog geen sprake zijn. De verkoopprijzen zullen mogelijk nog licht dalen en het aantal woningverkopen zal stabiel blijven. Een grote opleving van de vraag ligt namelijk niet voor de hand.

Hukker: “Hoewel de economie aan de beterende hand lijkt te zijn, zal het besteedbaar inkomen niet wezenlijk toenemen. Daarbij komt dat wonen niet veel goedkoper wordt, door een licht stijgende rente en hogere woonlasten voor bijvoorbeeld energie, waterschap en OZB. Ook de strengere kredieteisen doen daarbij meer kwaad dan goed. De woningmarkt blijft fragiel, en krijgt op dit moment eigenlijk niet de aandacht die zij verdient.”

Overweegt u een woning te kopen? Vraag dan eerst online vrijblijvend een hypotheekofferte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.