Shadow

Veel groter beroep op Nationale Hypotheekgarantie

Steeds vaker moeten huizenbezitters met een NHG-hypotheek die de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, hun woning bij een gedwongen verkoop met verlies van de hand doen.
In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal gedwongen verkopen met verlies naar 985. Dat is een stijging van tachtig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Dat meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag in een persbericht. In bijna de helft van die gevallen is sprake van een echtscheiding. Volgens directeur Karel Schiffer van het waarborgfonds gaan mensen niet zozeer vaker scheiden, maar leidt verkoop bij echtscheiding vaker tot verlies.

Doordat woningen de afgelopen jaren niet in waarde zijn gestegen, of zelfs in prijs zijn gedaald, zijn de kosten koper nog niet terugverdiend. Die bedragen ongeveer tien procent van de verkoopprijs en worden door veel mensen in de hypotheek meegefinancierd. Als het huis dan in een gedwongen verkoop verkocht wordt, is de opbrengst vaak niet genoeg om die kosten koper terug te verdienen, laat staan dat er sprake is van overwaarde.

Meer Nationale Hypotheek Garantie verstrekt

Uit de cijfers van het waarborgfonds blijkt ook dat in de eerste negen maanden van dit jaar 96.000 mensen een Nationale Hypotheek Garantie hebben afgesloten. Dat zijn er 31.000 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Die stijging komt vooral doordat sinds juli 2009 de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie is verhoogd naar 350.000 euro. Voorheen was dat 265.000 euro. Het demissionaire kabinet Balkenende besloot onlangs om die regeling met een jaar te verlengen. Circa 12.000 huishoudens hebben een huis dat tussen de 265.000 en 350.000 euro kost.

Wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag dan online een hypotheekofferte aan. Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.