Hypotheekrenteaftrek is maar een van de fiscale zaken die aan het eigen huis verbonden zijn. Welke kosten rond het eigen huis mag u nog meer van de belasting aftrekken of moet u juist aangeven? En welke andere fiscale aspecten komen er bij het eigen huis kijken? We zetten ze voor u op een rijtje.
Nog snel even belastingvoordeel halen in 2019? Met onze fiscale eindejaarstips kunt u in 2019 belastingvoordeel halen via uw hypotheek. Belastingvoordeel halen willen we allemaal en met een beetje inspanning kunt u in 2019 met uw hypotheek en eigenwoningforfait nog belastingvoordeel halen. Welk belastingvoordeel is mogelijk? (meer…)
Naast een aantal aftrekposten levert een eigen huis ook extra heffingen op. Een daarvan is het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is bedacht aan het eind van de negentiende eeuw toen ook de hypotheekrenteaftrek werd ingevoerd. De Belastingdienst redeneerde dat iemand met een eigen woning dat huis ook zou kunnen verhuren. Over de inkomsten daarvan zou belasting betaald moeten worden. Als u uw huis niet verhuurt en er zelf in woont, heeft u woongenot. Dat woongenot ziet de fiscus als inkomen in natura en daar moet belasting over betaald worden. De Belastingdienst kent dan een bepaalde waarde toe aan het woongenot. Die waarde is het bedrag dat u volgens de fiscus aan huur zou kunnen vragen. Over die fictieve waarde betaalt u belasting: het eigenwoningforfait. (meer…)
Iedereen die na 2003 z’n oude huis met overwaarde heeft verkocht en een ander huis heeft gekocht, heeft te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling beperkt de hypotheekrenteaftrek. In dit artikel leggen we uit hoe de bijleenregeling werkt en hoe u de overwaarde van uw huis kunt berekenen. (meer…)
Wie een eigen huis bezit, heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van huurders. U mag namelijk de hypotheekrente van de belasting aftrekken. Hoe zit dat en welke fiscale aspecten kleven er nog meer aan uw huis en hypotheek? (meer…)