Belastingvoordeel 2018: Fiscale eindejaarstips voor uw hypotheek

Nog snel even belastingvoordeel halen in 2018? Met onze fiscale eindejaarstips kunt u in 2018 belastingvoordeel halen via uw hypotheek.
Belastingvoordeel halen willen we allemaal en met een beetje inspanning kunt u in 2018 met uw hypotheek en eigenwoningforfait nog belastingvoordeel halen. Welk belastingvoordeel is mogelijk?

Belastingvoordeel met kleine hypotheek verdwijnt

Wie een kleine hypotheek heeft, kan belastingvoordeel halen door deze af te lossen met uw spaargeld. Dit belastingvoordeel ontstaat doordat u dan geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen (belastingvoordeel in box 1). U verlaagt dan tevens uw eigen vermogen in box drie, wat u nog een belastingvoordeel oplevert, want de vermogensrendementsheffing gaat omlaag. In 2019 hoeft u over de eerste 30.360 euro vermogen (fiscale partners 60.720 euro) geen vermogensrendementsheffing te betalen. De regeling om door het aflossen van een kleine hypotheek belastingvoordeel te behalen, staat bekend als de Wet Hillen.

Het parlement heeft in november 2017 echter besloten het belastingvoordeel van de Wet Hillen af te bouwen. De afbouw gebeurt vanaf 2019 en wordt uitgesmeerd over dertig jaar.  U zou dus ook met een kleine hypotheek elk jaar een beetje meer eigenwoningforfait moeten betalen. Daar staat tegenover dat het kabinet Rutte-III het percentage eigen woningforfait in stapjes verlaagt van 0,75 procent van de WOZ-waarde in 2018 naar 0,5 procent in 2023. Maar per saldo gaat u toch meer betalen.

Belasting besparen door af te lossen

Verwacht u in 2019 boven de belastingvrije voet van 30.360 euro per fiscale partner uit te komen? Overweeg dan om een deel van uw hypotheek af te lossen. Overleg dat wel altijd met een hypotheekadviseur. Investeren in energiebesparende maatregelen is ook een optie.

Belastingvoordeel soms een nadeel

Let wel op, want door het aflossen van uw hypotheek heeft u minder of geen hypotheekrenteaftrek meer. Het kan ook zijn dat uw hypotheekverstrekker u een boeterente laat betalen. Ook bij het aflossen van een spaarhypotheek is het belastingvoordeel beperkt, omdat het rendement van de kapitaalverzekering dan afneemt.

En bent u van plan ooit nog een ander huis te kopen, dan is aflossen ook niet altijd verstandig. U krijgt dan immers te maken met de bijleenregeling. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur om u te laten voorrekenen of het belastingvoordeel van het aflossen opweegt tegen de nadelen.

Onderhoud aan monumenten in 2018 uitvoeren

Eigenaren van een monument krijgen vanaf 2019 te maken met een monumentensubsidie. Die vergoedt alleen onderhoudskosten voor de monumentale onderdelen van uw pand. De huidige monumentenaftrek vergoedt ook onderhoud aan de niet-monumentale onderdelen van het gebouw. Maar die monumentenaftrek verdwijnt.

Hogere BTW

In 2019 gaat het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent. Daardoor wordt bijvoorbeeld schilderwerk in 2019 duurder. Wordt het werk deels in 2018 en deels in 2019 uitgevoerd? Dan kunt u uw schilder of stukadoor de volledige rekening al in 2018 betalen, al is daar wel een risico aan verbonden, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.

Belastingvoordeel: hypotheekrente vooruit betalen

Er is nog een manier om in 2018 belastingvoordeel te halen via het eigen huis. Als u denkt in 2019 in een lager belastingtarief te vallen, bijvoorbeeld omdat u stopt met werken of met pensioen gaat, dan kunt u met uw hypotheekverstrekker regelen dat u al in 2018 de hypotheekrente voor de eerste zes maanden van 2019 betaalt. U profiteert dan nog in 2018 van uw huidige, hogere hypotheekrenteaftrek.

Dit belastingvoordeel geldt sowieso voor huiseigenaren die in het hoogste belastingtarief vallen. Zij krijgen jaarlijks een half procent minder hypotheekrenteaftrek. Zit u in die hoogste belastingschijf, dan is vooruitbetalen wellicht ook voor u interessant.

U moet dit wel schriftelijk regelen met uw bank en laat u ook hierover goed voorlichten door een hypotheekadviseur. Ook deze maatregel levert u een extra belastingvoordeel in box drie op, want ook nu daalt de vermogensrendementsheffing.

Restschuldregeling vervalt in 2018

In 2018 wordt de restschuldregeling afgeschaft. Het is dan niet meer mogelijk om restschulden fiscaal vriendelijk te financieren. Die regeling is ingevoerd tijdens de crisisjaren. Is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van je huis en ga je in 2018 verkopen? Dan kun je de rente en kosten van de financiering van de restschuld niet meer aftrekken van de belasting.

Lees ook het dossier ‘Hypotheek en belasting’ voor mogelijk meer belastingvoordeel.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.