Belastingvoordeel 2019: Fiscale eindejaarstips voor uw hypotheek

Nog snel even belastingvoordeel halen in 2019? Met onze fiscale eindejaarstips kunt u in 2019 belastingvoordeel halen via uw hypotheek.
Belastingvoordeel halen willen we allemaal en met een beetje inspanning kunt u in 2019 met uw hypotheek en eigenwoningforfait nog belastingvoordeel halen. Welk belastingvoordeel is mogelijk?

Belastingvoordeel met kleine hypotheek verdwijnt

Wie een kleine hypotheek heeft, kan belastingvoordeel halen door deze af te lossen met uw spaargeld. Dit belastingvoordeel ontstaat doordat u dan geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen (belastingvoordeel in box 1). U verlaagt dan tevens uw eigen vermogen in box drie, wat u nog een belastingvoordeel oplevert, want de vermogensrendementsheffing gaat omlaag. In 2019 hoeft u over de eerste 30.360 euro vermogen (fiscale partners 60.720 euro) geen vermogensrendementsheffing te betalen. De regeling om door het aflossen van een kleine hypotheek belastingvoordeel te behalen, staat bekend als de Wet Hillen.

Het parlement heeft in november 2017 echter besloten het belastingvoordeel van de Wet Hillen af te bouwen. De afbouw gebeurt vanaf 2019 en wordt uitgesmeerd over dertig jaar.  U zou dus ook met een kleine hypotheek elk jaar een beetje meer eigenwoningforfait moeten betalen. Daar staat tegenover dat het kabinet Rutte-III het percentage eigen woningforfait in stapjes verlaagt van 0,75 procent van de WOZ-waarde in 2018 naar 0,5 procent in 2023. Maar per saldo gaat u toch meer betalen.

Belasting besparen door af te lossen

Verwacht u in 2019 boven de belastingvrije voet van 30.360 euro per fiscale partner uit te komen? Overweeg dan om een deel van uw hypotheek af te lossen. Overleg dat wel altijd met een hypotheekadviseur. Investeren in energiebesparende maatregelen is ook een optie.

Belastingvoordeel soms een nadeel

Let wel op, want door het aflossen van uw hypotheek heeft u minder of geen hypotheekrenteaftrek meer. Het kan ook zijn dat uw hypotheekverstrekker u een boeterente laat betalen. Ook bij het aflossen van een spaarhypotheek is het belastingvoordeel beperkt, omdat het rendement van de kapitaalverzekering dan afneemt.

En bent u van plan ooit nog een ander huis te kopen, dan is aflossen ook niet altijd verstandig. U krijgt dan immers te maken met de bijleenregeling. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur om u te laten voorrekenen of het belastingvoordeel van het aflossen opweegt tegen de nadelen.

Onderhoud aan monumenten in 2019

Eigenaren van een monument krijgen sinds 2019 te maken met een monumentensubsidie. Die vergoedt alleen onderhoudskosten voor de monumentale onderdelen van uw pand. De huidige monumentenaftrek vergoedt ook onderhoud aan de niet-monumentale onderdelen van het gebouw. Maar die monumentenaftrek verdwijnt.

Belastingvoordeel: hypotheekrente vooruit betalen

Er is nog een manier om in 2019 belastingvoordeel te halen via het eigen huis. Als u denkt in 2020 in een lager belastingtarief te vallen, bijvoorbeeld omdat u stopt met werken of met pensioen gaat, dan kunt u met uw hypotheekverstrekker regelen dat u al in 2019 de hypotheekrente voor de eerste zes maanden van 2020 betaalt. U profiteert dan nog in 2019 van uw huidige, hogere hypotheekrenteaftrek.

Het kabinet heeft met Prinsjesdag 2019 laten weten dat we in 2020 versneld over gaan naar het twee-schijven systeem voor de inkomstenbelasting. De invoering daarvan stond eerst gepland voor 2021. Is uw belastbaar inkomen 68.507 euro of minder? Dan geldt een tarief van 37,35 procent.  Voor inkomen dat boven die grens komt, geldt een belastingtarief van 49,50 procent. Zo’n verlaging klinkt leuk, maar dat betekent ook dat u ook aftrekposten tegen een lager tarief kunt aftrekken.

Minder belastingvoordeel door lagere hypotheekrenteaftrek in 2020

Dit belastingvoordeel geldt sowieso voor huiseigenaren die in het hoogste belastingtarief vallen. Zij krijgen tot en met 2019 jaarlijks een half procent minder hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2020 wordt die aftrek voor het hoogste tarief met 3 procent per jaar afgebouwd. Als u dus van plan bent je hypotheek over te sluiten, dan kunt u dit misschien beter in 2019 doen. Dan kunt u de oversluitkosten en boeterente nog tegen het hogere tarief van 49 procent aftrekken in plaats van tegen 46 procent in 2020.

U moet dit vooruit betalen van hypotheekrente wel schriftelijk regelen met uw bank. Laat u ook hierover goed voorlichten door een hypotheekadviseur. Ook deze maatregel levert u een extra belastingvoordeel in box drie op, want ook nu daalt de vermogensrendementsheffing.

Restschuldregeling in 2018 vervallen

In 2018 is de restschuldregeling afgeschaft. Het is dan niet meer mogelijk om restschulden fiscaal vriendelijk te financieren. Die regeling is ingevoerd tijdens de crisisjaren.

Lees ook het dossier ‘Hypotheek en belasting’ voor mogelijk meer belastingvoordeel.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.