Belastingvoordeel 2010: Fiscale eindejaarstips voor uw hypotheek

Nog snel even belastingvoordeel halen in 2010? Met onze fiscale eindejaarstips kunt u in 2010 belastingvoordeel halen via uw hypotheek.
Belastingvoordeel halen willen we allemaal en met een beetje inspanning kunt u in 2010 met uw hypotheek en eigenwoningforfait nog belastingvoordeel halen. Welk belastingvoordeel is mogelijk?

Belastingvoordeel met kleine hypotheek

Wie een kleine hypotheek heeft, doet kan belastingvoordeel halen door deze af te lossen met uw spaargeld. Dit belastingvoordeel ontstaat doordat u dan geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen (belastingvoordeel in box 1). U verlaagt dan tevens uw eigen vermogen in box drie, wat u nog een belastingvoordeel oplevert, want de vermogensrendementsheffing gaat omlaag. De regeling om door het aflossen van een kleine hypotheek belastingvoordeel te behalen, staat bekend als de Wet Hillen.

Belastingvoordeel soms een nadeel

Let wel op, want door het aflossen van uw hypotheek heeft u geen hypotheekrenteaftrek meer. Het kan ook zijn dat uw hypotheekverstrekker u een boeterente laat betalen. Ook bij het aflossen van een spaarhypotheek is het belastingvoordeel beperkt, omdat het rendement van de kapitaalverzekering dan afneemt.  En bent u van plan ooit nog een ander huis te kopen, dan is aflossen ook niet altijd verstandig. U krijgt dan immers te maken met de bijleenregeling. Laat een adviseur daarom voorrekenen of het belastingvoordeel van het aflossen opweegt tegen de nadelen. Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Belastingvoordeel: hypotheekrente vooruit betalen

Er is nog een manier om in 2010 belastingvoordeel te halen via het eigen huis. Als u denkt in 2011 in een lager belastingtarief te vallen, bijvoorbeeld omdat u stopt met werken of met pensioen gaat, dan kunt u met uw hypotheekverstrekker regelen dat u al in 2010 de hypotheekrente voor de eerste zes maanden van 2011 betaalt. U profiteert dan nog in 2010 van uw huidige, hogere hypotheekrenteaftrek. U moet dit wel schriftelijk regelen met uw bank en laat u ook hierover goed voorlichten door een hypotheekadviseur. Ook deze maatregel levert u een extra belastingvoordeel in box drie op, want ook nu daalt de vermogensrendementsheffing.

Lees ook het dossier ‘Hypotheek en belasting’ voor mogelijk meer belastingvoordeel.

Belastingvoordeel 2010: Fiscale eindejaarstips voor uw hypotheek
5 (100%) 1 vote

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *