U wilt verbouwen of groot onderhoud aan uw huis plegen? Dan kan het handig zijn een tweede hypotheek af te sluiten. Een tweede hypotheek is niets anders dan een nieuwe hypotheek op hetzelfde onderpand. De extra hypotheek heeft een eigen looptijd, voorwaarden en rentepercentage. (meer…)
De spaarrente is ultralaag en tot de uitbraak van het coronavirus floreerde de economie. Misschien is dit wel het beste moment om een flink deel van je hypotheek af te lossen. Maar banken kunnen daarvoor in een aantal gevallen een boeterente voor in rekening brengen. Wanneer mag je boetevrij aflossen op je hypotheek? (meer…)
Steeds meer hypotheekverstrekkers gaan automatisch de rente-opslag tijdens de looptijd verlagen. En door de invoering van meer risicoklassen kom je steeds eerder in aanmerking voor een lagere risico-opslag. Daarmee is de zogeheten looptijdrente in korte tijd min of meer standaard geworden in de hypotheekmarkt. Dat is gunstig voor de consument, want die betaalt over de hele looptijd minder hypotheekrente. (meer…)
Het einde van de rentevaste periode van de hypotheek is een goed moment om weer eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Wat kun je doen bij het einde van de rentevaste periode van je hypotheek?Vooral het rentevoorstel voor een nieuwe rentevaste periode voor je hypotheek van je eigen hypotheekverstrekker is belangrijk. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt. (meer…)
Het kabinet Rutte-2 gaat de plannen in het regeerakkoord voor de woningmarkt aanpassen. Hypotheken moeten nog wel in dertig jaar worden afgelost. Maar huizenbezitters mogen daarnaast wel een tweede lening afsluiten voor maximaal de helft van de woningwaarde. Die tweede lening moet in 35 jaar afgelost worden. De rente daarover is niet aftrekbaar. Dat is het kabinet overeengekomen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze en andere aanpassingen waren nodig, omdat het kabinet anders in de Eerste Kamer geen meerderheid voor haar woningmarktplannen zou hebben. De belangrijkste punten uit het woningmarktakkoord: (meer…)
In het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 hebben VVD en PvdA afgesproken de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande hypotheken met een half procent per jaar te beperken. Dit zijn de gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Door de hypotheekrenteaftrek per jaar een half procent te verminderen, resteert na 28 jaar een aftrek van maximaal 38 procent, tegen maximaal 52 procent nu. De hogere inkomens krijgen dus het eerst met de maatregel te maken. Wie in het 42% belastingtarief valt, heeft er dus voorlopig nog geen last van, te meer omdat de belastingtarieven verlaagd worden als compensatie voor de inkomensafhankelijk zorgpremie. Die zou in 2014 worden ingevoerd, maar die maatregel gaat na een storm van protest niet door. (meer…)
De behandeling van het wetsvoorstel om de hypotheekrenteaftrek te beperken, is uitgesteld tot na de Tweede-Kamer-verkiezingen. Staatssecretaris Weekers van Financiën zei tegenover het Radio 1 Journaal dat hij meer tijd nodig heeft om het wetsvoorstel voor te bereiden. Dat betekent dat de nieuwe Tweede Kamer over het voorstel beslist. Mogelijk dat die anders denkt over de beperking van de hypotheekrenteaftrek dan de vijf partijen die het Lente-akkoord sloten. (meer…)
Als het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek nadert, dan krijgt u in de toekomst drie maanden van tevoren een seintje van uw bank. Toenmalig minister De Jager heeft ervoor gezorgd dat een hypotheek oversluiten makkelijker en transparanter is geworden. (meer…)
Het voorstel van Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank om bij hypotheken een fictief aflossingsschema verplicht te stellen, is slecht gevallen bij het Verbond van Verzekeraars. De Nederlandsche Bank (DNB) kwam op 2 november in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit met een voorstel om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. DNB sluit niet uit dat Nederlandse banken in problemen komen doordat Nederlandse huizenbezitters zich maximaal in de schulden steken bij het afsluiten van een hypotheek. Huishoudens hebben met 128% van het Bruto Binnenlands Product bijna de hoogste schuldpositie ter wereld, met hoge loan to value-ratio’s (de omvang van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand). Door de dalende huizenprijzen is die ratio verder verslechterd,...
Nog snel even belastingvoordeel halen in 2019? Met onze fiscale eindejaarstips kunt u in 2019 belastingvoordeel halen via uw hypotheek. Belastingvoordeel halen willen we allemaal en met een beetje inspanning kunt u in 2019 met uw hypotheek en eigenwoningforfait nog belastingvoordeel halen. Welk belastingvoordeel is mogelijk? (meer…)