Fiscus mag jouw aandeel in het reservefonds van de VVE belasten in box drie

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat de Belastingdienst jouw aandeel in het reservefonds van de VVE (Vereniging van Eigenaren) bij jou mag belasten in box 3.

Kopers van een appartement worden verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Die VvE moet een reservefonds aanhouden waaruit groot onderhoud aan het appartementengebouw betaald kan worden

Al jaren wordt er gesteggeld over de vraag of over het geld in dat reservefonds van een VvE belasting betaald moet worden. Demissionair minister Jan-Kees de Jager van Financiën had in juni 2010 nog bepaald dat appartementseigenaren over hun aandeel in het reservefonds in box drie vermogensrendementsheffing moesten betalen. De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van het land is hem medio augustus bijgevallen.

‘Vermogen VvE in box 1’

Een anoniem gebleven klager was bij de Hoge Raad in cassatie gegaan, omdat hij vond dat het aandeel in het reservefonds van de VvE deel uitmaakte van de eigen woning en derhalve in box 1 thuishoorde. Immers, zo redeneerde de klager, de koop van een appartement brengt automatisch lidmaatschap van de VvE met zich mee. En wie z’n appartement verkoopt, krijgt z’n aandeel in het reservefonds niet terug.

Ook de procureur-generaal had in februari 2010 geadviseerd het reservefonds te beschouwen als onlosmakelijk deel van het appartementsrecht dat derhalve in box 1 aangegeven diende te worden. Als het aandeel van het reservefonds in box 1 zou vallen, zou dat geleid hebben tot een hogere WOZ-waarde van het appartement. Dat zou weer betekenen dat het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting omhoog zouden gaan.

Reservefonds VvE toch in box 3

De Hoge Raad redeneerde echter dat lidmaatschap van de VvE en het appartementsrecht twee verschillende juridische zaken zijn. Ook vinden de leden van ’s lands hoogste rechtscollege dat het lidmaatschap geen vast onderdeel is van het appartement of het appartementsgebouw.

Ook bij de bepaling van de WOZ-waarde wordt niet gekeken naar de waarde van het reservefonds. Tenslotte stelt de Hoge Raad dat eigenaren van grondgebonden woningen (eengezinswoningen) ook belasting in box drie moeten betalen over potjes die zij reserveren voor groot onderhoud. In box drie geldt een vrijstelling van 20.000 euro per fiscale partner.

Vakantie in plaats van onderhoud

VVE-Belang, de belangenvereniging van appartementseigenaren, noemt de uitspraak bij monde van directeur Fred Schuurs ‘onbegrijpelijk’. Hij vindt dat het lidmaatschap van de VvE en het zijn van appartementseigenaar zijn niet los van elkaar te zien zijn, omdat ze door de wet aan elkaar gekoppeld zijn.

Tevens is de VvE en dus de appartementseigenaar verplicht bij te dragen in het reservefonds voor toekomstig onderhoud. Dit aandeel wordt bij verkoop niet uitgekeerd, de eigenaar verliest daarover de zeggenschap omdat het reservefonds behoort tot de middelen van de VvE.

Bovendien is vaak bij verkoop de hoogte van het reservefonds mede bepalend voor de waarde van het appartementsrecht. “Een goed gevulde pot is waardevermeerderend voor een appartementsrecht omdat daardoor onderhoud verzekerd is en de nieuwe eigenaar niet voor verrassingen komt te staan.” Schuurs wijst er op dat een vergelijking met een eigenaar van een eengezinswoning mank gaat, omdat die de vrije beschikking over het gereserveerde geld houdt. Die kan ook besluiten het onderhoud nog maar even uit te stellen en van het geld op vakantie te gaan.

‘Vrijstelling voor reservefonds’

Schuurs vindt juist dat de overheid het sparen voor onderhoud zou moeten aanmoedigen door het helemaal vrij te stellen van belasting.

Appartement kopen? Vraag online een hypotheekofferte aan.

Lees ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een appartement?

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.