Dit zijn de gevolgen van het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 voor je hypotheek

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 hebben VVD en PvdA afgesproken de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande hypotheken met een half procent per jaar te beperken. Dit zijn de gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek.

Door de hypotheekrenteaftrek per jaar een half procent te verminderen, resteert na 28 jaar een aftrek van maximaal 38 procent, tegen maximaal 52 procent nu. De hogere inkomens krijgen dus het eerst met de maatregel te maken. Wie in het 42% belastingtarief valt, heeft er dus voorlopig nog geen last van, te meer omdat de belastingtarieven verlaagd worden als compensatie voor de inkomensafhankelijk zorgpremie. Die zou in 2014 worden ingevoerd, maar die maatregel gaat na een storm van protest niet door.

In het Kunduz-akkoord, dat na de val van het kabinet Rutte 1 werd gesloten, was al bepaald dat voor nieuwe hypotheken vanaf 1 januari 2013 de hypotheekrenteaftrek beperkt zou worden. De maatregel voor bestaande hypotheken gaat in 2014 in.

De gevolgen van de beperking van de hypotheekrenteaftrek

Wat betekent het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor uw maandlasten? Duidelijk is dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek grote gevolgen heeft voor iedereen. Maar de effecten verschillen sterk per woonsituatie en inkomen. Een grote hypotheekadviesketen zocht het uit. Moet u nu uw hypotheekvorm aanpassen of gaan aflossen? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend, maar ga niet over een nacht ijs. Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Gevolgen beperking hypotheekrenteaftrek voor starters

Uitgangspunten: Hypotheek € 250.000, rente 5%, inkomen € 40.000 (42%). Huidige wetgeving: 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij. Nieuwe regels: 100% annuïteit. Doordat starters verplicht worden om een volledige annuïteit af te sluiten, gaan de netto maandlasten in het eerste jaar met € 153 netto per maand omhoog, een stijging van bijna 20% ten opzichte van de huidige mogelijkheden (om de helft van de lening aflossingsvrij te nemen). En daar komt bij dat de netto maandlast elk jaar oploopt. En het verschil in jaar 30 is € 539 per maand (67% meer dan in de huidige situatie).

Beperking hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheek voor middeninkomens

Uitgangspunten: Hypotheek € 250.000, rente 5%, inkomen € 40.000 (42%). Voorbeeld: 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij.

Een huizenbezitter met een bestaande hypotheek wordt niet verplicht om nu ineens de gehele hypotheek annuïtair af te lossen. Maar doordat de 2e en 3e belastingschijf in 2014 omlaag gaan van 42% naar 38%, merken zij vanaf 2014 wel dat ze minder hypotheekrenteaftrek hebben. Dat scheelt ze een paar tientjes netto per maand (5% ten opzichte van huidige netto maandlast).

Beperking bestaande hypotheek voor midden- tot hoge inkomens

Uitgangspunten: Hypotheek € 250.000, rente 5%, inkomen € 80.000 (52%). Voorbeeld: 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij.

Voor de hogere inkomens wordt het tarief waartegen ze de hypotheekrente kunnen aftrekken langzaam met een half procent per jaar verlaagd van 52% nu, naar uiteindelijk 38%. De gevolgen daarvan zijn zeer beperkt. In 2014 wordt het aftrekpercentage 51,5%. De netto maandlast in dit voorbeeld stijgt dan met € 5 per maand. Wel geldt dat de netto maandlast vervolgens elk jaar iets toeneemt. Maar dat is nog geen 1% per jaar.

Bereken op hypotheekrenteaftrek.nl aan de hand van uw inkomen en hypotheek wat voor u de gevolgen zijn van het beperken van de hypotheekrenteaftrek.

Ook de site Z24 rekende uit wat de effecten zijn van de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Hun conclusie: Bij een zeer hoog inkomen en een lage hypotheekschuld kan de uitruil van beperking van hypotheekrenteaftrek tegen lagere belastingtarieven gunstig uitpakken.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.