Huizenkoper terughoudend door discussie hypotheekrenteaftrek

hypotheek-tekoopbord

De discussie over het afschaffen of beperken van de hypotheekrenteaftrek in de verkiezingsprogramma’s maakt potentiele huizenkopers kopschuw. Daardoor is het aantal afgesloten hypotheken in de eerste twee maanden van dit jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag (artikel niet meer online). De krant baseert zich op het rapport ‘Stilte voor de storm’ van adviesbureau IG & H Consulting dat zich zegt te baseren op cijfers van het Kadaster.

De daling komt op een moment dat hypotheekverkopers juist hadden gerekend op een lichte stijging van het aantal afgesloten hypotheken. De werkloosheid loopt niet al te snel op, het consumentenvertrouwen stijgt en de huizenmarkt trekt zelfs licht aan. Allemaal signalen die er op duiden dat met de hypotheekverkopen ook de goede kant op zou moeten gaan. De verkoop van hypotheken kreeg zelfs nog een lichte impuls door het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie. Maar de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek drukte een veel groter stempel op de markt.

Starters, die de huizenmarkt nog een beetje op gang hielpen doordat ze niet eerst een woning hoeven te verkopen, zijn nu ook kopschuw geworden, weet een woordvoerster van een grote hypotheekketen. Zij willen precies weten waar ze met hun woonlasten aan toe zijn en hypotheekverkopers kunnen hen niet vertellen hoe het in de toekomst met de hypotheekrenteaftrek zal gaan.

Het onderzoek is gratis aan te vragen bij IG & H Consulting.

Nieuwe gedragscode hypotheekverstrekkers

Hans Hoogervorst, de hoogste baas van de Autoriteit Financiele Markten, zei in een reactie tegenover het NOS Journaal dat de politiek snel duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Hoogervorst zei vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van de AFM dat hij de regels voor het verstrekken van hypotheken verder wil aanscherpen. De AFM wil zo voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden steken. De financiële waakhond komt volgende week met een nieuwe gedragscode voor banken en de hypotheekverstrekkers, weet de Volkskrant.

Meer nieuws over hypotheken.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.