Rutte II beperkt de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen

Alle huizenbezitters, ook mensen met een bestaande hypotheek, krijgen vanaf 2014 te maken met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het nieuwe kabinet Rutte II beperkt de hypotheekrenteaftrek, ook voor bestaande gevallen. VVD en PvdA zijn het eens over een plan, waardoor de maximale aftrek jaarlijks met een half procent vermindert. Dit zijn de gevolgen van de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor starters, middeninkomens en hogere inkomens.

Dat blijkt uit het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte. Daarmee is de VVD tegemoet gekomen aan de PvdA. Voor de VVD was tijdens de verkiezingstijd behoud van de hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken ‘topprioriteit’.

Hypotheekrenteaftrek jaarlijks verminderd

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2014 jaarlijks met een half procent verminderd. In 28 jaar wordt de hypotheekrenteaftrek dan afgebouwd van maximaal 52 procent nu naar 38 procent in 2041. Huizenbezitters die in het hoogste belastingtarief vallen, krijgen dus als eerste met de maatregel te maken. Ter compensatie wordt de hoogste belastingschijf verlaagd naar 49 procent.  Per 1 januari 2016 daalt de hypotheekrenteaftrek dus naar 50,5 procent. Huiseigenaren met een bruto inkomen boven de 66.421 hebben daardoor een lagere hypotheekrenteaftrek.  Dat komt neer op ongeveer 50 euro minder aftrek over elke 10.000 euro die aan hypotheekrente betaald is.

Wie na verkoop van een huis met een restschuld zit, mag de rente daarover nog vijf jaar aftrekken. Vereniging Eigen Huis vindt die tijd veel te kort. Ook zou er weer geld voor startersleningen komen, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Hoeveel hypotheek kun je nog krijgen met de nieuwe hypotheekregels? Wilt u uw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm met lagere lasten? Vraag advies!

Rutte II beperkt de hypotheekrenteaftrek in ruil voor belastingverlaging

Met hun plan om de belastingtarieven te verlagen sluiten de onderhandelaars van VVD en PvdA aan bij de plannen die de Commissie Van Dijkhuizen onlangs presenteerde. Die pleitte voor beperking van de hypotheekrenteaftrek voor iedereen met gelijktijdige verlaging van de belastingtarieven. Daardoor zou zo’n ingreep voor de overheid per saldo budgetneutraal verlopen.

Hypotheekrenteaftrek en het Kunduz-akkoord

Onduidelijk is nu wat er met het wetsvoorstel voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen gaat gebeuren. De Kunduz-partijen, waaronder de VVD, hadden hierover afspraken gemaakt bij het Lente-akkoord. Volgens die afspraken zou voor iedereen die na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit, in dertig jaar de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs naar nul worden afgebouwd. Dit plan zou nog voor het einde van het jaar door de Tweede en vervolgens Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd om ook daadwerkelijk wet te worden.  Volgens de Volkskrant is het mogelijk dat het kabinet Rutte II het oude wetsvoorstel direct wijzigt en aanpast aan de nieuwe plannen.

Lees ook de reactie van de Vereniging Eigen Huis op het plan van de Commissie Van Dijkhuizen. CDA en VVD hebben in het verleden al eerder beloofd niet te morrelen aan de hypotheekrenteaftrek, maar kwamen toch met allerlei maatregelen die de aftrek beperkten, zoals de bijleenregeling. Wilt u weten wat u onder de nieuwe regels aan hypotheek kunt krijgen? Lees meer over een volledig hypotheekadvies, afsluitkosten en de hypotheekrente.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.