Nieuw kabinet Rutte-1 laat hypotheekrenteaftrek ongemoeid

Het kabinet Rutte-1 zal niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat is zojuist bekend geworden bij de presentatie van de plannen van het nieuwe kabinet.

In het concept-regeerakkoord (hoofdstuk 12) en concept-gedoog-akkoord komen de woorden ‘hypotheek’ en ‘hypotheekrenteaftrek’ niet voor. Daaruit mag afgeleid worden dat er niets aan de huidige situatie verandert. Handhaving van de hypotheekrenteaftrek was een van de belangrijke verkiezingsthema’s. VVD, CDA en gedoogpartner PVV hadden alledrie in hun verkiezingsprogramma staan dat de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd zou blijven. Hoewel het kabinet 18 miljard euro wil bezuinigen, blijft de hypotheekrenteaftrek buiten schot.

Onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek vormde lange tijd een rem op de huizenmarkt.

Verder geeft het kabinet Rutte-I huurders van een corporatiewoning het recht hun woning tegen een ‘redelijke prijs’ te kopen.

Reactie op behoud hypotheekrenteaftrek door Rutte-1

Vereniging Eigen Huis verwacht dat behoud van de hypotheekrenteaftrek een sterke impuls aan de woningmarkt zal geven. De vereniging zegt dat op basis van een flitspeiling onder ruim 150.000 twijfelende huizenkijkers. De animo om een huis te kopen was volgens Eigen Huis nog groter geweest als het nieuwe kabinet in het regeerakkoord ook had afgesproken om de overdrachtsbelasting te halveren. Eigen Huis is in elk geval blij dat het nieuwe kabinet de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek wegneemt. Wel vindt de belangenvereniging van huizenbezitters het teleurstellend dat het nieuwe kabinet geen aanzetten geeft om de crisis op de woningmarkt structureel aan te pakken.

Zoals te verwachten viel is ook makelaarsvereniging NVM blij dat het nieuwe kabinet Rutte-1 de hypotheekrenteaftrek in het regeerakkoord ongemoeid laat. “Dit is goed voor het consumentenvertrouwen”, aldus voorzitter Ger Hukker. “Het geeft duidelijkheid en daar zijn we blij om. Mensen kunnen nu weer met een gerust hart een woning kopen.”

Ook vertrouwen gekregen door het besluit om de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten? Kijk dan wat de hypotheekrente doet of vraag online een hypotheekofferte aan.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.