Kabinet Rutte-4 laat hypotheekrenteaftrek ongemoeid in regeerakkoord

Het kabinet Rutte-4 zal niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat is bekend geworden bij de presentatie van de plannen van het nieuwe kabinet en het regeerakkoord.

In het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie, getiteld ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, tornt niet aan de hypotheekrenteaftrek. Sterker nog, de woorden ‘hypotheekrente’ en ‘hypotheekrenteaftrek’ komen niet in het document voor. Het blijft dus nog steeds mogelijk om je woning tot 100 procent te financieren met een hypotheek.

Kabinet Rutte-3 had hypotheekrenteaftrek al beperkt

Eerdere kabinetten Rutte hadden de hypotheekrenteaftrek al aan banden gelegd. Sinds 2013 heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek in dertig jaar aflost. Dat kan via een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Sindsdien is de rente die je betaalt op een beleggingshypotheek, spaarhypotheek, krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar. Gezien de lage hypotheekrente is dat momenteel niet zo’n groot probleem, maar dat kan veranderen als de hypotheekrente ooit weer stijgt.

En ondanks verkiezingsbeloften van VVD en CDA is de afgelopen jaren het percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken stapsgewijs verlaagd. In 2018 mocht je nog bijna 50 procent van de hypotheekrente aftrekken. In 2021 was dat nog maar 43 procent. En in 2023 mogen huizenbezitters nog maar 37,05 procent van de betaalde hypotheekrente aftrekken.

Jubelton wordt in 2024 afgeschaft

Wel komt er in 2024 een einde aan de mogelijkheid van ouders om hun kind belastingvrij een ton te schenken voor de aankoop van een woning of aflossing van een hypotheek. Deze zogeheten jubelton, die in 2021 maximaal € 105.302 bedraagt, was ooit ingevoerd om ouders hun kind te laten helpen om een huis te kopen, maar had in de praktijk vooral een prijsopdrijvend effect. Of het kind kocht er een grotere en duurdere woning van.

Honderdduizend extra woningen

Verder wil het kabinet Rutte-4 dat er jaarlijks honderdduizend extra woningen gebouwd worden. Dat wordt een aardige uitdaging voor de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aangezien er tussen 2017 en 2020 jaarlijks gemiddeld 65.000 nieuwe woningen werden gebouwd. Tenminste tweederde van die honderdduizend extra woningen moeten sociale huurwoningen zijn of koopwoningen die nog onder het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie vallen. De NHG-grens ligt vanaf 1 januari 2022 op 355.00 euro.

De door woningcorporaties gehate verhuurdersheffing wordt afgeschaft. Wel moeten woningcorporaties extra huurwoningen gaan bouwen. Tevens krijgen huurders in bepaalde gevallen het recht hun huurwoning te kopen, maar dat hadden eerdere kabinetten ook al bepaald.

Ook vertrouwen gekregen door het besluit om de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten? Kijk dan wat de hypotheekrente doet of vraag online een hypotheekofferte aan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.