In deze 5 gevallen mag je boetevrij aflossen op je hypotheek

De spaarrente is ultralaag en tot de uitbraak van het coronavirus floreerde de economie. Misschien is dit wel het beste moment om een flink deel van je hypotheek af te lossen. Maar banken kunnen daarvoor in een aantal gevallen een boeterente voor in rekening brengen. Wanneer mag je boetevrij aflossen op je hypotheek?

Een hypotheekadviseur kan berekenen of boetevrij aflossen voor jou voordelig is. Of zijn alternatieven interessanter? © Mohamed Hassan / Pixabay
Een hypotheekadviseur kan berekenen of boetevrij aflossen voor jou voordelig is. Of zijn alternatieven interessanter? © Mohamed Hassan / Pixabay

Wie spaargeld heeft, ziet met lede ogen aan dat je daarop nauwelijks tot geen rente ontvangt. Als je aan de andere kant wel een procent of vier, vijf rente betaalt op je hypotheek, is het geen gek idee om overtollig spaargeld te gebruiken om af te lossen op je hypotheek. Doe dat wel met geld dat je echt kunt missen. Want als je later je hypotheek weer moet verhogen omdat je voor onverwachte hoge uitgaven komt te staan, ben je duur uit.

Aflossen op je hypotheek of niet? Overleg met een hypotheekadviseur van bijvoorbeeld Ikbenfrits, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Nationaalbespaarcentrum, Hypotheekoversluiten.com, Hypotheekvisie of Aegon. Bij Aegon kun je een afspraak maken met een Aegon-adviseur, maar ook met een onafhankelijke adviseur.

Bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek

Wie eerder aflost of z’n hypotheek oversluit naar een lager rentetarief, kan een boete krijgen van de bank. De bank loopt immers rente mis en wil daarvoor gecompenseerd worden. Maar bij elke hypotheekverstrekker mag je jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Hoeveel je boetevrij mag aflossen, staat in je hypotheekakte. Meestal ligt het percentage tussen de tien en twintig procent van het bedrag dat je oorspronkelijk geleend hebt.

Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je honderdduizend euro ineens boetevrij aflossen, als je kunt aantonen dat je dat geld als eenmalige schenking hebt gekregen. Op de site van de Belastingdienst staat uitgelegd aan welke voorwaarden je moet voldoen om die schenking belastingvrij te krijgen.

Boetevrij aflossen op je hypotheek bij einde rentevaste periode

Maar er zijn meer gevallen waarin je boetevrij mag aflossen op je hypotheek. De bekendste daarvan is bij het einde van de rentevaste periode. Je mag dan een deel of zelfs je hele hypotheek boetevrij aflossen. Maar je mag ook zonder boete naar een andere hypotheekverstrekker overstappen.

Boetevrij aflossen op je hypotheek na overlijden

Een ander moment is als je partner is overleden. Je mag na het overlijden van je partner de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering gebruiken om een flink deel van je hypotheek boetevrij af te lossen. Heb je geen overlijdensrisicoverzekering, dan mag je soms ook met eigen geld boetvrij aflossen.

Bij een aantal hypotheekverstrekkers mag je na overlijden van je partner je hypotheek zonder boete oversluiten naar de huidige, waarschijnlijk lagere rente. Dat is een mogelijkheid voor mensen die geen uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering of geen eigen geld hebben. De Consumentenbond waarschuwt dat je zo’n overstap wel binnen zes tot twaalf maanden na het overlijden moet aanvragen. Anders kun je niet meer boetevrij aflossen op je hypotheek.

Tenslotte is er nog een situatie waarin boetevrij aflossen op de hypotheek is toegestaan. En dat is als de marktrente, ook wel de dagrente genoemd, hoger is dan de hypotheekrente die in jouw contract staat. En een overbruggingshypotheek en een starterslening mag je op elk moment boetevrij aflossen.

Aflossen spaarhypotheek

Boetevrij aflossen op een spaarhypotheek is overigens zelden interessant. De rente die je in het spaargedeelte van de spaarhypotheek opbouwt, is vrijwel even hoog als de rente die je betaalt. Ook extra aflossen op een bankspaarhypotheek kun je beter eerst met een hypotheekadviseur bespreken. Lees ook: Spaarhypotheek oversluiten zelden zinvol.

De voordelen van boetevrije aflossen op je hypotheek

Er zijn een aantal goede redenen om, als dat mogelijk is, tussentijds af te lossen op je hypotheek. Door eerder af te lossen, bespaar je op de totale rentelasten die je over de hele looptijd aan je hypotheek kwijt bent. Dat kan flink aantikken.

Bovendien kun je door af te lossen in een lagere risicoklasse bij je bank terecht komen. Als je hypotheek gelijk is aan de waarde van je woning, dan val je in de hoogste risicoklasse. Maar is je hypotheek nog maar 90 of 80 procent van de waarde van je woning, dan val je in een lagere risicoklasse. Daardoor kan je rentetarief omlaag. Banken hanteren elk hun eigen risicoklasse dus vraag aan jouw hypotheekverstrekker hoeveel je moet aflossen om in een lagere risicoklasse terecht te komen. En uit zichzelf zullen hypotheekverstrekkers de risico opslag niet zo snel laten vallen, dus je moet zelf in actie komen.

En er is nog een voordeel. Als je flink op je hypotheek hebt afgelost, heb je misschien geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig.

Nadeel van boetevrij aflossen op je hypotheek is dat je minder hypotheekrenteaftrek hebt. Maar omdat het kabinet Rutte-2 en Rutte-3 de hypotheekrenteaftrek verlaagd heeft, in eerste instantie alleen voor de hoogste belastingschijf, krijg je sowieso al minder hypotheekrenteaftrek.

Lees ook: Je aflossingsvrije hypotheek aflossen, hoe doe je dat?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.