De rentevaste periode van de hypotheek loopt af, wat nu?

Het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek is een goed moment om nog eens kritisch te kijken naar uw hypotheek.
Vooral het rentevoorstel voor een nieuwe rentevaste periode voor uw hypotheek van uw eigen hypotheekverstrekker is belangrijk, maar er zijn meer zaken waar u op moet letten als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt.

Einde rentevaste periode? Let op de nieuwe rente voor uw hypotheek

Als de rentevaste periode van uw hypotheek ten einde loopt, krijgt u een voorstel van uw hypotheekverstrekker voor een nieuwe rente en een nieuwe rentevaste periode. Helaas blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat veel mensen na het aflopen van de rentevaste periode een hogere rente krijgen aangeboden dan nieuwe klanten. De belangenvereniging van huizenbezitters spreekt dan ook over rentediscriminatie. Bekijk hier actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op.

Hypotheekverstrekkers ontkennen dat en zeggen dat de renteopslag voor bestaande klanten sinds 2010 niet meer bestaat. Maar volgens Eigen Huis zijn de hypotheekverstrekkers alleen slimmer geworden in het verstoppen van kortingen aan nieuwe klanten. De vereniging stuitte op de nieuwbouwkorting voor kopers van een nieuwbouwwoning, tijdelijke actiekortingen en de mogelijkheid om voorwaarden te schrappen in ruil voor een lagere rente. Bestaande klanten hebben die mogelijkheden niet. Volgens Eigen Huis kan het verschil in rente die bestaande en nieuwe klanten krijgen aangeboden oplopen tot 0,4 procent.

Hypotheekadvies bij einde rentevaste periode

Tijdig weten of het zinvol is over te stappen naar een andere hypotheek?  Of laat u voorrekenen of op uw hypotheeklasten kunt besparen door uw hypotheek over te sluiten, al dan niet met rentemiddeling. Maak een afspraak met een onafhankelijk financieel hypotheekadviseur, bijvoorbeeld een afspraak met een interne of externe hypotheekadviseur van Aegon. Bespreek met uw hypotheekadviseur ook wat verstandig is: de nieuwe hypotheekrente lang of kort vastzetten.

Laat voorstel aan einde rentevaste periode

Uit datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat veel hypotheekaanbieders hun klanten pas kort voor het einde van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel sturen. Daardoor blijft er weinig tijd over om elders voor een nieuwe hypotheek te shoppen. Toenmalig minister De Jager van Financiën heeft er voor gezorgd dat sinds 1 januari 2013 banken drie maanden voor het einde van de rentevaste periode hun klanten een nieuw rentevoorstel voor hun hypotheek moeten doen. Ook wilde de bewindsman dat bestaande klanten hetzelfde of een gunstiger rentevoorstel krijgen dan nieuwe klanten.

Einde rentevaste periode? Check uw hypotheek

Het einde van de rentevaste periode is ook een mooi moment om eens te kijken of uw hypotheek nog wel aansluit bij uw huidige wensen. Wellicht is uw situatie veranderd en zou een andere hypotheekvorm beter bij uw huidige situatie passen. Maar let wel op: aan het wijzigen of oversluiten van uw hypotheek of het wisselen van hypotheekaanbieder zijn kosten verbonden. U krijgt te maken met nieuwe taxatiekosten en met notariskosten. Een hypotheekadviseur kan uitrekenen of deze kosten opwegen tegen een lagere hypotheekrente die u elders kunt krijgen.

Bovendien zijn banken tegenwoordig een stuk strenger geworden bij het verstrekken van een hypotheek. Dat betekent niet alleen dat ze kritischer kijken naar bijvoorbeeld uw inkomen, maar ook dat aanvraagprocedures langer duren. Hou er verder rekening mee dat sinds 1 augustus 2011 bij nieuwe hypotheken hooguit de helft mag bestaan uit een aflossingsvrije hypotheek. En sinds 1 januari 2013 mogen nieuwe hypotheken )f een nieuwe hypotheek bovenop een bestaande hypotheek) alleen nog maar bestaan uit lineaire of annuiteiten hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Waar moet u op letten bij het einde van de rentevaste periode?

-Hou zelf in de gaten wanneer de rentevaste periode van uw hypotheek ten einde loopt. Zet ruim tevoren in uw agenda dat u hypotheekrentes gaat vergelijken of elders een hypotheekofferte gaat opvragen. U kunt ook bij Vereniging Eigen Huis een zogeheten rentewekker laten instellen.

-Ga niet zomaar akkoord met het rentevoorstel van uw huidige hypotheekverstrekker. Probeer te onderhandelen, maar let op dat u zich in ruil voor een lagere rente niet allerlei verzekeringen laat aansmeren die u wellicht niet nodig heeft.

-Kijk of uw hypotheek nu wel onder het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie valt. Die grenzen zijn de afgelopen jaren opgetrokken. Als u een Nationale Hypotheek Garantie kunt krijgen, betaalt u 0,7 procent minder rente.

Lees ook:
Oversluiten spaarhypotheek zelden zinvol
Hypotheek oversluiten? Denk om de fiscaal geruisloze voortzetting van de KEW

De rentevaste periode van de hypotheek loopt af, wat nu?
3.2 (64%) 5 vote[s]

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.