Shadow

De rentevaste periode van de hypotheek loopt af, wat nu?

Het einde van de rentevaste periode van je hypotheek is een goed moment om weer eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Wat kun je doen bij het einde van de rentevaste periode van je hypotheek?
Vooral het rentevoorstel voor een nieuwe rentevaste periode voor je hypotheek van je eigen hypotheekverstrekker is belangrijk. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt.

Einde rentevaste periode? Let op de nieuwe rente voor uw hypotheek

Als de rentevaste periode van uw hypotheek ten einde loopt, krijg je uiterlijk drie maanden voor het einde van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel van je hypotheekverstrekker. Dankzij de inzet van Vereniging Eigen Huis mogen banken daarbij sinds 2012 geen onderscheid meer maken tussen bestaande en nieuwe klanten.

De hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs in de tweede helft van 2019, toen menigeen misschien dacht dat de hypotheekrente niet meer lager kon, is de hypotheekrente gezakt naar een historisch dieptepunt. De kans is dus groot dat je na het einde van de rentevaste periode fors minder rente gaat betalen voor de nieuwe rentevaste periode. Maar vaar daarbij niet blind op het voorstel van je eigen bank. Bekijk hier alvast actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte bij een andere hypotheekverstrekker op. Let daarbij niet alleen op de rente, maar kijk ook goed naar de hypotheekvoorwaarden. Kom je bijvoorbeeld automatisch in een lagere risicoklasse terecht als je meer hebt afgelost?

Hypotheekadvies bij einde rentevaste periode

Tijdig weten of het zinvol is over te stappen naar een andere hypotheek?  Laat je voorrekenen of je door je hypotheek over te sluiten op je hypotheeklasten kunt besparen, al dan niet met rentemiddeling. Maak een afspraak met een onafhankelijk financieel hypotheekadviseur, bijvoorbeeld bij Ikbenfrits.nl, Hypotheekvisie, of met een interne of externe hypotheekadviseur van Aegon. Bespreek met uw hypotheekadviseur ook wat verstandig is: de nieuwe hypotheekrente lang of kort vastzetten.

Einde rentevaste periode? Check uw hypotheek

Het einde van de rentevaste periode is ook een mooi moment om eens te kijken of je hypotheek nog wel aansluit bij je huidige wensen. Wellicht is je situatie veranderd en zou een andere hypotheekvorm beter bij je huidige situatie passen. Maar let wel op: aan het wijzigen of oversluiten van uw hypotheek of het wisselen van hypotheekaanbieder zijn kosten verbonden. Je krijgt te maken met nieuwe taxatiekosten en met notariskosten. Een hypotheekadviseur kan uitrekenen of deze kosten opwegen tegen een lagere hypotheekrente die je elders kunt krijgen.

Bovendien zijn banken tegenwoordig een stuk strenger geworden bij het verstrekken van een hypotheek. Dat betekent niet alleen dat ze kritischer kijken naar bijvoorbeeld je inkomen, maar ook dat aanvraagprocedures langer duren. Hou er verder rekening mee dat sinds 1 augustus 2011 bij nieuwe hypotheken hooguit de helft mag bestaan uit een aflossingsvrije hypotheek. En sinds 1 januari 2013 mogen nieuwe hypotheken (of een nieuwe hypotheek bovenop een bestaande hypotheek) alleen nog maar bestaan uit lineaire of annuiteiten hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Waar moet u op letten bij het einde van de rentevaste periode?

-Hou zelf in de gaten wanneer de rentevaste periode van uw hypotheek ten einde loopt. Zet ruim tevoren in je agenda dat je hypotheekrentes gaat vergelijken of elders een hypotheekofferte gaat opvragen. Je kunt ook bij Vereniging Eigen Huis een zogeheten rentewekker laten instellen.

-Ga niet zomaar akkoord met het rentevoorstel van je huidige hypotheekverstrekker. Probeer te onderhandelen, maar let op dat je je in ruil voor een lagere rente niet allerlei verzekeringen laat aansmeren die je wellicht niet nodig heeft.

-Kijk of jouw hypotheek nu wel onder het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie valt. Die het plafond voor de Nationale Hypotheek Garantie wordt elk jaar opgetrokken. Als je een Nationale Hypotheek Garantie kunt krijgen, betaal je 0,7 procent minder rente.

Lees ook:
Oversluiten spaarhypotheek zelden zinvol
Hypotheek oversluiten? Denk om de fiscaal geruisloze voortzetting van de KEW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.