Shadow

De Jager zwakt hypotheekplan af

dejagerDemissionair minister De Jager van Financiën heeft onder druk van de Tweede Kamer de strengere eisen voor hypotheekverstrekkers afgezwakt.
Een van de voorstellen was om gezinnen minder hypotheek te geven dan alleenstaanden. Maar dat onderdeel wordt nu uit het plan gehaald, melden diverse media. De grootste fracties in de Kamer vonden dit voorstel veel te ver gaan.
De Jager (CDA) kwam woensdag met zijn voorstel in een reactie op de nieuwe gedragscode voor hypotheekverstrekkers die de Autoriteit Financiële Markten presenteerde. De Jager en de AFM wilden met de nieuwe gedragscode voorkomen dat huishoudens meer lenen voor een hypotheek dan ze financieel aan kunnen. Donderdag bond de bewindsman onder druk van de Tweede Kamer al weer in. Banken hoeven bij het verstrekken van hypotheken niet meer te kijken naar de gezinssamenstelling.

Strengere normen tophypotheek

Ook wil De Jager de grens voor tophypotheken verlagen van 125% van de waarde van de woning tot 112 procent. Bovendien moet dan in de eerste zeven jaar afgelost worden tot het niveau van 100 procent van de waarde van de woning is bereikt.

“Ongewenste overkreditering kan in bepaalde situaties voor grote problemen zorgen in het leven van mensen”, aldus de bewindsman op de website van het ministerie van Financiën . “Daar gaan we nu wat aan doen. We zorgen voor een afgewogen pakket aan maatregelen voor nieuwe hypotheken. Aan de ene kant wordt overkreditering bij hypotheekverstrekking tegengegaan. Aan de andere kant is het belangrijk dat mensen kunnen blijven lenen. Daarom moet het mogelijk blijven om in sommige gevallen af te kunnen wijken van de harde normen die we stellen.”

Volgens de huidige gedragscode voor hypotheekverstrekkers is de norm dat consumenten maximaal vier keer hun brutojaarinkomen aan hypotheek kunnen krijgen. Hypotheekverstrekkers daar om goed gemotiveerde redenen van afwijken. Een arts in opleiding bijvoorbeeld kan op basis van zijn toekomstig inkomen daarom een veel hogere hypotheek krijgen dan op grond van zijn huidige salaris zou kunnen.

Onnodig

De Vereniging Eigen Huis zag niets in de oorspronkelijke plannen van De Jager. Onnodig, ontijdig en onverstandig, vindt de belangenvereniging van huizenbezitters. Volgens Eigen Huis staan de maatregelen teveel op zichzelf, kan de toezichthouder AFM ook met de huidige regels overkreditering voorkomen Ook zorgen de maatregelen voor een verzwaring van de maandlasten, omdat een tophypotheek binnen zeven jaar moet worden afgelost tot 100 procent van de waarde van het huis. Voor een huis van € 250.000 k.k betekent dit een netto lastenverzwaring tot € 300 per maand, aldus Eigen Huis.

Ook zag Eigen Huis niets in de differentiatie naar huishoudtype. Ten opzichte van de huidige situatie kan een  eenpersoonshuishouden tot 15% meer lenen, terwijl een eenverdiener met gezin en kinderen tot 16% minder kan lenen. De vereniging van huizenbezitters vindt dat een ongewenste situatie, onder meer omdat in de loop der tijd de gezinssamenstelling kan veranderen.

Onbegrijpelijk

De Nederlandse Vereniging van Banken was eveneens tegen het beperken van de leencapaciteit van gezinnen. “Onbegrijpelijk”, aldus Edward Feitsma, hypotheekspecialist van de Nederlandse Vereniging van Banken. “De meest kwetsbare groep loopt zo extra risico’s, terwijl trouw betalende gezinnen juist onnodig worden beperkt bij het vinden van een geschikt huis.” Ook wijzen de banken er op dat de regels ‘nodeloos’ ingewikkeld en moeilijk te controleren worden. “Banken zien geen verschil in betalingsproblemen bij de huishoudsamenstelling”, zei Feitsma tegenover Het Financieele Dagblad.

De hypotheekverstrekkers krijgen nog wel de gelegenheid om met een alternatief te komen. De nieuwe maatregelen moeten 1 januari in gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.