Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt goedkoper

Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, is in 2022 goedkoper uit. De premie die je voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet betalen, daalt van 0,7 procent van de hypotheek naar 0,6 procent. Daar staat tegenover dat de maximale koopprijsgrens van de Nationale Hypotheek Garantie stijgt naar 355.000 eur.

Dat heeft het bestuur van de Nationale Hypotheek Garantie bekend gemaakt.

Laatst gewijzigd: 29 september 2021.

Lagere rente met Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met NHG aanvragen wordt goedkoper © Hypotheekgids.net
Een hypotheek aanvragen met NHG wordt goedkoper© Hypotheekgids.net

De Nationale Hypotheek Garantie springt onder voorwaarden bij als huizenbezitters door scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden hun huis met een restschuld moeten verkopen. Mits de verkopers zich aan de voorwaarden hebben gehouden, neemt de NHG de restschuld over. Doordat banken zeker weten dat ze met een NHG-hypotheek hun uitgeleende geld terug krijgen, lopen ze minder risico. En daarom kun je met een NHG een lager rentetarief krijgen.

De eenmalige premie die je bij het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie moet betalen, is aftrekbaar van de belasting en verdien je dubbel en dwars weer terug aan lagere rentelasten. In 2019 bedroeg de premie nog 0,9 procent van de totale lening. In 2020 daalt die premie naar 0,7 procent. En vanaf 1 januari 2022 wordt de premie dus 0,6 procent.

Nationale Hypotheek Garantie aanvragen via je hypotheekadviseur

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kun je aanvragen via je hypotheekadviseur. Neem voor meer informatie contact op met bijvoorbeeld Ikbenfrits.nl, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Aegon, Hypotheekvisie of Nationaal Bespaar Centrum.

Je kunt niet voor elke woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. De kostprijs van de woning mag in 2022 niet meer bedragen dan 355.000 euro. Het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie schuift elk jaar op en wordt berekend aan de hand van de gemiddelde woningprijs in Nederland.

Alleen als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, kun je nog een hogere NHG krijgen. De maximale kostprijs ligt dan 6 procent hoger, te weten € 344.500 in 2021 en € 376.300 in 2022.

Starter profiteert van lagere NHG-premie

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt, met name in het Westen van Nederland. Het kabinet studeert op meer maatregelen om deze groep te helpen bij het kopen van een huis. Zo is het idee geopperd om de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen van 2 naar nul procent.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.