Shadow

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt goedkoper

Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, is in 2020 goedkoper uit. De premie die je voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet betalen, daalt van 0,9 procent van de hypotheek naar 0,7 procent. Dat scheelt een huizenkoper maximaal 620 euro. Tegelijkertijd gaat het plafond van de Nationale Hypohteek Garantie met 20.000 euro omhoog naar 310.000.

Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties en Wonen op 9 oktober bekend gemaakt.

Lagere rente met Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met NHG aanvragen wordt goedkoper © Hypotheekgids.net
Een hypotheek aanvragen met NHG wordt goedkoper© Hypotheekgids.net

De Nationale Hypotheek Garantie springt onder voorwaarden bij als huizenbezitters door scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden hun huis met een restschuld moeten verkopen. Mits de verkopers zich aan de voorwaarden hebben gehouden, neemt de NHG de restschuld over. Doordat banken zeker weten dat ze met een NHG-hypotheek hun uitgeleende geld terug krijgen, lopen ze minder risico. En daarom kun je met een NHG een lager rentetarief krijgen.

De eenmalige premie die je bij het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie moet betalen, is aftrekbaar van de belasting en verdien je dubbel en dwars weer terug aan lagere rentelasten. In 2019 bedroeg de premie nog 0,9 procent van de totale lening. In 2020 daalt die premie naar 0,7 procent.

Nationale Hypotheek Garantie aanvragen via je hypotheekadviseur

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kun je aanvragen via je hypotheekadviseur. Neem voor meer informatie contact op met bijvoorbeeld Ikbenfrits.nl, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Aegon, Hypotheekvisie of Nationaal Bespaar Centrum.

Je kunt niet voor elke woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. De kostprijs van de woning mag in 2020 niet meer bedragen dan 310.000 euro. Dat is in 2019 nog maximaal 290.000 euro. Het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie schuift elk jaar op en wordt berekend aan de hand van de gemiddelde woningprijs in Nederland. De kostengrens voor woningen waar energiebesparende voorzieningen worden getroffen gaat in 2020 naar 328.600 euro.

Starter profiteert van lagere NHG-premie

Banner 250x250

Minister Ollongren: “Deze aanpassingen maken de NHG goedkoper en bereikbaarder. Vooral starters kunnen profiteren van deze aanpassingen. De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.”

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt, met name in het Westen van Nederland. Het kabinet studeert op meer maatregelen om deze groep te helpen bij het kopen van een huis. Zo is het idee geopperd om de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen van 2 naar nul procent.

Buffer opbouwen

NHG-bestuurder Arjen Gielen zet in op een stabiele borgtochtprovisie voor de komende jaren. “Niet te veel omhoog in slechte tijden om de toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen. Niet te veel omlaag in goede tijden om een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen. Op dit moment zijn de woningprijzen hoog en staan er weinig huizen onder water.”

“Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt. Nederland gaat een periode van gematigde groei tegemoet. Vroeg of laat zal er een periode komen waarin we er economisch weer minder goed voor staan, dat geldt voor onze klanten, maar ook voor de economie als geheel. Daarom blijven wij inzetten op een borgtochtprovisie die zo hoog is als moet om de (toekomstige) risico’s te kunnen dekken. En zo laag als het kan om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot het vangnet dat NHG biedt in economisch mindere tijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.