Zo krijg je wél een hypotheek zonder vast contract

De tijd dat zo ongeveer elke werkende Nederlander een vast contract had, is voorbij. Steeds meer Nederlanders werken als ZZP’er, hebben jaarcontract, een oproepcontract of werken als payroller. Maar kun je zonder vast contract een hypotheek krijgen? Ja, een hypotheek zonder vast contract hoeft echt niet altijd een probleem te zijn. Hoe zit dat?

Zo krijg je wel een hypotheek zonder vast contract. © Tumisu / Pixabay
Flexwerker, uitzendkracht of ZZP-er? Zo krijg ook jij een hypotheek zonder vast contract. © Tumisu / Pixabay

Hypotheek zonder vast contract is best mogelijk

Banken en hypotheekverstrekkers zijn tegenwoordig wel gewend aan klanten die zonder vast contract een hypotheek aanvragen. Ze moeten wel, want alleen al het leger aan ZZP’ers groeit nog elk jaar. En ook al is een hypotheek met een vast contract makkelijker te regelen dan een hypotheek zonder vast contract, onmogelijk is het zeker niet. Al gaat een huis kopen zonder vast contract makkelijker als je partner een vast contract heeft.

Kortom, er zijn best mogelijkheden om een hypotheek zonder vast contract aan te vragen. En net als bij aanvragers met een vast contract, is een hypotheekaanvraag maatwerk. Vraag daarom online hypotheekadvies bij onder meer Frits, Aegon (via een Aegon adviseur of een onafhankelijke hypotheekdeskundige), Hypotheekvisie, Hypotheek24, Hypotheek-Rentetarieven.nl of NationaalBespaarCentrum.

Hypotheek met een jaarcontract

Wie tegenwoordig bij een nieuwe werkgever begint, krijgt min of meer standaard een jaarcontract. Een hypotheek met een jaarcontract hoeft geen probleem te zijn voor een bank. Je moet je werkgever vragen om een intentieverklaring. Daarin staat dat je bij gelijkblijvende omstandigheden na afloop van je tijdelijke contract een vast contract krijgt.

Hypotheek aanvragen met een vast contract

Heb je al een vast contract, dan kun je je werkgever om een werkgeversverklaring vragen. Doe dat al voordat je een hypotheek gaat aanvragen, want dat scheelt tijd in het aanvraagproces. Bovendien worden er vaak fouten gemaakt in werkgeversverklaringen, dus dan moet je weer een nieuwe aanvragen.

Hypotheek zonder vast contract en geen intentieverklaring

Wil je een hypotheek zonder vast contract, maar krijg je zo’n intentieverklaring niet? In dat geval kijken hypotheekverstrekkers naar je bruto-inkomen in de laatste drie jaar.

Betrekkelijk nieuw is dat sommige hypotheekverstrekkers om een zogeheten Inkomensbepaling Loondienst vragen. Dat doen ze zowel bij mensen met een vast contract als mensen zonder vast contract. Die inkomensbepaling kun je opvragen via Mijnuwv.nl (inloggen met je Digid).

Een hypotheek zonder vast contract aanvragen met behulp van die inkomensbepaling loondienst gaat veel sneller, is makkelijker en er is een kleinere kans op fouten. Daarom werken steeds meer hypotheekverstrekkers met zo’n inkomensbepaling loondienst. Je hoeft dan geen werkgeversverklaring of intentieverklaring meer in te leveren bij het aanvragen van je hypotheek.

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Voor uitzendkrachten was het altijd lastig om een hypotheek aan te vragen. Maar ook daarin is sinds enkele jaren verandering in gekomen. Dat is de danken aan de perspectiefverklaring. Vereniging Eigen Huis, uitzendketen Randstad en hypotheekverstrekker Obvion hebben die perspectiefverklaring in 2013 ontwikkeld. Uitzendkrachten met een flexibel contract die een hypotheek willen aanvragen en minimaal 1 jaar voor een uitzendbureau werken, kunnen zo’n perspectiefverklaring aanvragen. Daarin wordt je onder meer gekeken naar je opleiding, werkervaring, competenties, functie en de arbeidsmarktsituatie. In die perspectiefverklaring staat dat het in de lijn der verwachting ligt dat  je je huidige inkomen kunt handhaven.

Steeds meer uitzendbureaus doen mee aan de perspectiefverklaring. Zij zijn aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring. En steeds meer hypotheekverstrekkers accepteren ‘m inmiddels ook. Bekijk hier de lijst van hypotheekverstrekkers die de perspectiefverklaring accepteren.

Hypotheek aanvragen met een oproepcontract

Ook een hypotheek met een oproepcontract of nulurencontract is mogelijk. Dat geldt ook als je werkt als flexwerker, gedetacheerde of payroller. In de meeste gevallen kijken hypotheekverstrekkers naar je gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar. Sommige banken hanteren dan het inkomen van het laatste jaar als maximale inkomen om je maximale hypotheeklasten te berekenen. En het kan gebeuren dat je niet honderd procent van je woningwaarde gefinancierd krijgt, maar bijvoorbeeld een hypotheek voor 90 of 80 procent van de woningwaarde. De rest moet je zelf financieren. Wellicht kunnen je ouders je helpen met je hypotheek.

Lees ook: Hypotheek met een flexibel contract: Met deze 6 tactieken krijg je toch een hypotheek

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.