Je hypotheek aflossen met cryptovaluta?

Bitcoins en andere cryptovaluta doen heel voorizchtig hun intrede op de huizenmarkt. Hoe werkt dat? Kun je straks met bitcoins je hypotheek aflossen?

Kun je je hypotheek aflossen met cryptovaluta? © Icons8_team via Pixabay
Kun je je hypotheek aflossen met cryptovaluta? © Icons8_team via Pixabay

Een Eindhovenaar zette in 2019 zijn huis te koop voor een vraagprijs van 30 bitcoins. En een Zwitserse crypto-kredietverstrekker gaf in datzelfde jaar een Amerikaanse acteur een hypotheek met als onderpand bitcoins om er een huis van 1,2 miljoen dollar in Amsterdam van te kopen. En wie herinnert zich niet dat Venlose gezin dat in 2017 al z’n bezittingen verkocht en omzette in bitcoins? Ze reizen nu al vier jaar de wereld rond en zijn helemaal happy, meldde RTL Nieuws eind december 2020.

En in februari 2021 heeft Elon Musk, de grote man achter Tesla, 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in bitcoins. Daardoor zou het mogelijk worden om je nieuwe elektrische auto van dit merk in cryptovaluta te betalen. Gaan cryptovaluta zoals de bitcoin ook hun intrede doen op de hypotheek- en huizenmarkt?

Je hypotheek versneld aflossen

Cyrpotvaluta zijn bepaald nog geen gemeengoed op de huizen- en hypotheekmarkt. Je kunt in Nederland nog geen hypotheek in bitcoins of andere cryptovaluta afsluiten of er je hypotheek mee aflossen.

Maar zeker met de razendsnelle waardestijging van de bitcoin eind 2020 zal menigeen misschien toch gedacht hebben of cryptovaluta niet een mooie manier zijn om kapitaal op te bouwen en zo de hypotheek versneld af te lossen. Nu hanteren hypotheekverstrekkers wel regels voor het vervroegd aflossen. Die staan in je hypotheekakte. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je boetevrij 10 procent per jaar extra aflossen.

Wil jij versneld je hypotheek aflossen? Dan is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in je financiën. Dan weet je tenslotte hoeveel geld je nodig hebt om prettig van te leven en hoeveel je kunt gebruiken voor kapitaalopbouw om je hypotheek af te lossen. Maak dus eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk dan waar je op kunt besparen. Heb je bijvoorbeeld dubbele verzekeringen, of kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier of zorgverzekering. Pas als je overzicht en inzicht hebt, kun je een financieel plan maken om je hypotheek af te lossen.

Hoe kun je starten met cryptovaluta?

Starten met cryptovaluta is heel simpel. Je hoeft de deur niet uit, want alle informatie over digitale munten is natuurlijk online te vinden. Begin bijvoorbeeld met het volgen van het bitcoinnieuws. Of volg alvast een tijdje de koersen van de top-100 cryptovaluta om alvast een idee te krijgen hoe de waarde van de verschillende cryptomunten zich ontwikkeld, voordat je daadwerkelijk besluit om wel of niet in cryptomunten te beleggen.

Alternatieven voor bitcoins

Bitcoin, afgekort BTC, is momenteel de populaire cryptovaluta. Hoewel er van de flinke koerswinsten van eind 2020 al weer aardig wat is ingeleverd, is bitcoin nog steeds een van de duurste cryptovaluta. Maar je hoeft niet over veel geld te beschikken om al te kunnen investeren in bitcoins.

Waar kun je bitcoins kopen in Nederland?

Online is veel informatie te vinden over bitcoins en andere cryptovaluta en je kunt dan meteen zien wie de betrouwbare brokers zijn. Zorg ook dat je goed geïnformeerd bent en dat je het geld dat je in cryptovaluta steekt, een tijd kunt missen. Bedenk ook dat beleggen, in wat dan ook, risico’s met zich meebrengt en dat koersen flink kunnen stijgen en dalen. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.