Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Sinds het provisieverbod in 2013 is ingevoerd zien huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten pas goed wat hypotheekadvies kost. Dat leidt er toe dat veel mensen op zoek gaan naar het goedkoopste hypotheekadvies. Maar het goedkoopste advies is niet altijd het beste hypotheekadvies. Daarom een stoomcursus zoeken naar het goedkoopste hypotheekadvies in vijf stappen.

Een goed hypotheekadvies kan je gerekend over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s schelen. Ga dus niet alleen voor het goedkoopste hypotheekadvies, maar kijk ook naar andere zaken zoals de kwaliteit van het advies. Niettemin komt onderhandelen over hypotheekadvies steeds vaker voor. Tip:  Vergelijk ook overlijdensrisicoverzekeringen van bijvoorbeeld Zwitserleven, Dela, FBTO of Reaal.

Wat kost hypotheekadvies bij de grote banken?

Uit onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond (juli/augustus 2014) blijkt dat de grote banken verschillende tarieven voor hypotheekadvies- en afsluitkosten rekenen. Volgens de Consumentenbond rekende ABN Amro op dat moment voor een nieuwe hypotheek 1750 euro advies- en afsluitkosten en 2100 euro voor een hypotheek die naar de bank werd overgesloten. ING rekende volgens de Consumentenbond 2100 euro voor een nieuwe en 900 euro voor een bestaande hypotheek. Andere banken rekenen volgens de bond 1000 tot 1300 euro, afhankelijk van wat je zelf doet.

Goedkoop hypotheekadvies door alles online te doen

Dat hypotheekadvies goedkoper kan, wordt bewezen door onder meer Knab. Deze bank is een deelneming van Aegon. Je regelt je hypotheek hier online en telefonisch. Bij Knab kun je terecht als starter, doorstromer en oversluiter. Ze werken met een vast tarief van 1300 euro voor het hypotheekadvies, het afsluiten van de hypotheek én het regelen van de bijbehorende verzekeringen. Je betaalt dit totale bedrag pas bij de notaris, op het moment dat de hypotheek daadwerkelijk geregeld is.
Knab claimt met haar tarief fors lager te zitten dan het hypotheekadvies via een tussenpersoon.

Hypotheek24 adverteert eind mei 2016 met een tarief van 650 euro. De klant kan online z’n gegevens invullen en bespaart kosten door veel zelf te doen.

Nationaalbespaarcentrum.nl is een andere speler op de markt voor online hypotheekadvies. Deze onafhankelijke tussenpersoon is Erkend Hypotheekadviseur en biedt hypotheekadvies tegen lage afsluitkosten. Je krijgt dan onafhankelijk en compleet hypotheekadvies van ervaren en erkende hypotheekadviseurs en naar eigen zeggen de beste rente voor vrijwel alle banken. De site doet alles per mail.

Heb je al een hypotheek en wil je weten of oversluiten voordelig is? Hypotheekoversluiten.com biedt je een gratis telefonisch adviesgesprek en indien gewenst ook nog een gratis (eerste) gesprek thuis. Ook bij FX kun je online een hypotheekofferte opvragen en actuele hypotheekrentes bekijken. Dan kom je bij gesprekken met hypotheekadviseurs goed beslagen ten ijs.

Het goedkoopste hypotheekadvies: het kennismakingsgesprek

Gaat online hypotheekadvies je nog een brug te ver en heb je liever een hypotheekadviseur van vlees en bloed tegenover je? Een kennismakingsgesprek is bij elke hypotheekadviseur gratis. Grijp je kans en vraag de hypotheekadviseur direct het hemd van het lijf. Om te zien of deze hypotheekadviseur het goedkoopste hypotheekadvies geeft, is het verstandig hem of haar om een offerte te vragen. Ga een aantal hypotheekadviseurs langs en vraag overal een offerte. Zo kun je zelf zien waar je het goedkoopste hypotheekadvies krijgt. De Consumentenbond heeft op haar site een checklist voor goed hypotheekadvies geplaatst.

Goed voorbereiden scheelt in de kosten van hypotheekadvies

Wie echt wil besparen op de kosten van hypotheekadvies kan zich het beste online zoveel mogelijk voorbereiden. Immers, hoe meer je weet van hypotheken, hoe minder hypotheekadvies en adviesgesprekken je nodig heeft. Waar je tot een paar jaar geleden nog kon kiezen uit enorm veel hypotheekvormen, is de keuze nu een stuk minder. Als je nog wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek moet je bij een nieuwe hypotheek al tijdens de looptijd gaan aflossen. Dat betekent dat je in de praktijk voor nieuwe hypotheken alleen nog de keuze hebt tussen een annuiteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Goedkoop hypotheekadvies bij de bank

Ook banken geven hypotheekadvies en ook daar betaal je kosten voor. Op het eerste gezicht lijkt hypotheekadvies van de bank vaak goedkoper dan advies van een tussenpersoon, maar let wel goed op. Allereerst heb je bij de bank minder keuze uit hypotheken dan bij een hypotheekadviseur. In verreweg de meeste gevallen kun je bij de bank alleen hypotheken van de bank zelf afsluiten. Bij een hypotheekketen of intermediair kun je vaak uit hypotheken van verschillende banken kiezen, maar dat maakt het hypotheekadvies weer duurder. Daarnaast zijn de totale kosten van hypotheekadvies bij de bank volgens de Consumentenbond minder makkelijk te achterhalen. Ook bleek uit een onderzoek van Independer in mei 2014 dat het hypotheekadvies van grote banken van lagere kwaliteit was dan advies van hypotheekketens en intermediairs.

Het goedkoopste hypotheekadvies? Doe het mogelijk zelf!

Sinds kort biedt een aantal banken zogeheten execution only hypotheken aan. Dat zijn hypotheken die je helemaal zelf afsluit en waarbij je maar weinig tot geen advies krijgt. Via hypotheekbemiddelaars die execution-only hypotheken aanbieden, kun je echter bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers een hypotheek aanvragen.

Een hypotheek zonder advies afsluiten scheelt uiteraard in de advies- en afsluitkosten. Nu zijn hypotheken ingewikkelde financiële producten waarvoor je over de nodige kennis moet beschikken. Daarom laten de banken je vooraf een online vragenlijst invullen om te zien of u over voldoende kennis van hypotheken beschikt. Check vooraf op de AFM-site Weetwatjeweet.nl of je voldoende kennis van hypotheken hebt om zonder hypotheekadvies zelf een hypotheek af te sluiten. Maar let op: dit is een andere test dan de wettelijke kennis- en ervaringstoets die voor execution-only hypotheken wordt afgenomen. Meer weten? Maak een online afspraak met Executiononlyhypotheken.

Al met al blijft het oppassen met het zelf afsluiten van een hypotheek. Anders kan een goedkoop hypotheekadvies nog heel duur uitpakken.

Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?
3.8 (76.67%) 6 votes

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.