Shadow

Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Sinds het provisieverbod in 2013 is ingevoerd zien huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten pas goed wat hypotheekadvies kost. Dat leidt er toe dat veel mensen op zoek gaan naar het goedkoopste hypotheekadvies. Maar het goedkoopste advies is niet altijd het beste hypotheekadvies. Daarom een stoomcursus zoeken naar het goedkoopste hypotheekadvies in vijf stappen.

Hypotheekadvies is niet gratis. Waar vind je het goedkoopste hypotheekadvies? © Mohamed Hassan / Pixabay
Hypotheekadvies is niet gratis. Waar vind je het goedkoopste hypotheekadvies? © Mohamed Hassan / Pixabay

Een goed hypotheekadvies kan je gerekend over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s schelen. Ga dus niet alleen voor het goedkoopste hypotheekadvies, maar kijk ook naar andere zaken zoals de kwaliteit van het advies. Niettemin komt onderhandelen over hypotheekadvies steeds vaker voor. Wij deden in januari 2019 een rondje langs een aantal hypotheeksites om te kijken wat hypotheekadvies kost. Let op: dit is een momentopname. Tarieven voor hypotheekadvies kunnen inmiddels veranderd zijn.

Online goedkoop hypotheekadvies

Traditionele banken en verzekeraars hebben de afgelopen jaren forse concurrentie gekregen van online hypotheekadviseurs. Zij geven online hypotheekadvies en kunnen voor jou bij banken en andere hypotheekaanbieders een hypotheek aanvragen. Doordat ze alles online doen en de klant veel zelf moet doen, kan hun hypotheekadvies goedkoop blijven. Overigens moet je ook bij banken steeds meer gegevens zelf in een online-omgeving aanleveren en gaan banken ook meer online advies geven. Wat dat betreft worden de verschillen steeds kleiner tussen nieuwe en traditionele hypotheekaanbieders.

Wat kost hypotheekadvies bij Ikbenfrits.nl?

Ikbenfrits.nl is een van de nieuwe spelers die sinds enkele jaren online hypotheekadvies aanbieden.  De site biedt online hypotheekadvies, rekentools en je kunt er je hypotheek afsluiten. Ikbenfrits.nl werkt samen met de Consumentenbond voor wie het een hypotheekvergelijker heeft gemaakt.

Het goedkoopste hypotheekadvies bij Ikbenfrits.nl kostte in augustus 2019 500 euro voor starters. Wie een volgende woning koopt, gaat scheiden of z’n hypotheek oversluit, betaalt 700 euro voor advies. Ondernemers zijn 950 euro kwijt aan advieskosten. Voor al die groepen komt daar nog duizend euro bemiddelingskosten bij als je ook je hypotheek via Ikbenfrits laat afsluiten. Die kosten betaal je alleen als de hypotheek ook echt rond komt.

Het eerste gesprek is altijd gratis en de site kan je ook gratis adviseren over overlijdensrisicoverzekeringen. Ikbenfrits.nl claimt helft goedkoper te zijn dan De Hypotheker. In dit artikel leggen ze uit waarom dat volgens hen zo is.

Onafhankelijk hypotheekadvies aanvragen via Aegon

Aegon biedt klanten op haar site twee mogelijkheden voor hypotheekadvies. U kunt enerzijds een telefonisch advies of advies via een videogesprek krijgen met een hypotheekadviseur van Aegon. U kunt dan alleen kiezen uit Aegon-hypotheken. Een oriëntatiegesprek met een Aegon-adviseur is gratis. Startersadvies kost 1100 euro, Het afsluiten van de hypotheek kost 650 euro. (prijzen medio januari 2019).

De andere mogelijkheid is om een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij u in de buurt. Die kan verschillende hypotheekaanbieders voor u vergelijken. De tarieven van die onafhankelijke hypotheekadviseurs verschillen, dus vraag daar naar tijdens het oriëntatiegesprek.

Hypotheek24 adverteert medio januari 2019 met een tarief van 650 euro. Maar dat is het tarief voor een starter die zelf alles regelt en geen hypotheekadvies wil. Als diezelfde starter wel hypotheekadvies wil, dan is hij of zij 950 euro kwijt. Doorstromers betalen respectievelijk 950 euro (zelf regelen) en 1250 euro (met hypotheekadvies). Die tarieven gelden ook voor mensen die hun hypotheek oversluiten. De klant kan online z’n gegevens invullen en bespaart kosten door veel zelf te doen.

Nationaalbespaarcentrum.nl is een andere speler op de markt voor online hypotheekadvies. Deze onafhankelijke tussenpersoon is Erkend Hypotheekadviseur en biedt hypotheekadvies tegen lage afsluitkosten. Je krijgt dan onafhankelijk en compleet hypotheekadvies van ervaren en erkende hypotheekadviseurs en naar eigen zeggen de beste rente voor vrijwel alle banken. De site doet alles per mail.

Het goedkoopste hypotheekadvies bij oversluiten

Heb je al een hypotheek en wil je weten of oversluiten voordelig is? Hypotheekoversluiten.com biedt je een gratis telefonisch adviesgesprek en indien gewenst ook nog een gratis (eerste) gesprek thuis. Ook bij Hypotheek-Rentetarieven.nl kun je online een hypotheekofferte opvragen en actuele hypotheekrentes bekijken. Dan kom je bij gesprekken met hypotheekadviseurs goed beslagen ten ijs.

Wat kost hypotheekadvies bij Hypotheekvisie?

Hypotheekvisie is een adviesketen die al sinds 1992 bestaat. De adviesketen telt vijftig hypotheekwinkels in Nederland, maar je kunt ook online advies krijgen via een webcamgesprek. In het dienstverleningsdocument staat wat hypotheekadvies van Hypotheekvisie kost. Gemiddeld kost hypotheekadvies naar eigen zeggen 1595 euro. Een hypotheek afsluiten kost 1300 euro. De combinatie van advies en afsluiten kost 2895 euro (tarieven eind 2019). Het eerste gesprek is gratis. Maak een afspraak voor hypotheekadvies van Hypotheekvisie.

Wat kost hypotheekadvies bij de grote banken?

Uit onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond (juli/augustus 2014) blijkt dat de grote banken verschillende tarieven voor hypotheekadvies- en afsluitkosten rekenen. Volgens de Consumentenbond rekende ABN Amro op dat moment voor een nieuwe hypotheek 1750 euro advies- en afsluitkosten en 2100 euro voor een hypotheek die naar de bank werd overgesloten. ING rekende volgens de Consumentenbond 2100 euro voor een nieuwe en 900 euro voor een bestaande hypotheek. Andere banken rekenen volgens de bond 1000 tot 1300 euro, afhankelijk van wat je zelf doet.

Het goedkoopste hypotheekadvies: het kennismakingsgesprek

Gaat online hypotheekadvies je nog een brug te ver en heb je liever een hypotheekadviseur van vlees en bloed tegenover je? Een kennismakingsgesprek is bij elke hypotheekadviseur gratis. Grijp je kans en vraag de hypotheekadviseur direct het hemd van het lijf. Om te zien of deze hypotheekadviseur het goedkoopste hypotheekadvies geeft, is het verstandig hem of haar om een offerte te vragen. Ga een aantal hypotheekadviseurs langs en vraag overal een offerte. Zo kun je zelf zien waar je het goedkoopste hypotheekadvies krijgt. De Consumentenbond heeft op haar site een checklist voor goed hypotheekadvies geplaatst.

Goed voorbereiden scheelt in de kosten van hypotheekadvies

Wie echt wil besparen op de kosten van hypotheekadvies kan zich het beste online zoveel mogelijk voorbereiden. Immers, hoe meer je weet van hypotheken, hoe minder hypotheekadvies en adviesgesprekken je nodig heeft. Waar je tot een paar jaar geleden nog kon kiezen uit enorm veel hypotheekvormen, is de keuze nu een stuk minder. Als je nog wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek moet je bij een nieuwe hypotheek al tijdens de looptijd gaan aflossen. Dat betekent dat je in de praktijk voor nieuwe hypotheken alleen nog de keuze hebt tussen een annuiteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Tip: Bespaar op je hypotheekadvies. Vergelijk zelf alvast overlijdensrisicoverzekeringen van bijvoorbeeld Zwitserleven, Dela of Reaal.

Goedkoop hypotheekadvies bij de bank

Ook banken geven hypotheekadvies en ook daar betaal je kosten voor. Op het eerste gezicht lijkt hypotheekadvies van de bank vaak goedkoper dan advies van een tussenpersoon, maar let wel goed op. Allereerst heb je bij de bank minder keuze uit hypotheken dan bij een hypotheekadviseur. In verreweg de meeste gevallen kun je bij de bank alleen hypotheken van de bank zelf afsluiten. Bij een hypotheekketen of intermediair kun je vaak uit hypotheken van verschillende banken kiezen, maar dat maakt het hypotheekadvies weer duurder. Daarnaast zijn de totale kosten van hypotheekadvies bij de bank volgens de Consumentenbond minder makkelijk te achterhalen. Ook bleek uit een onderzoek van Independer in mei 2014 dat het hypotheekadvies van grote banken van lagere kwaliteit was dan advies van hypotheekketens en intermediairs.

Het goedkoopste hypotheekadvies? Doe het mogelijk zelf!

Sinds kort biedt een aantal banken zogeheten execution only hypotheken aan. Dat zijn hypotheken die je helemaal zelf afsluit en waarbij je maar weinig tot geen advies krijgt. Via hypotheekbemiddelaars die execution-only hypotheken aanbieden, kun je echter bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers een hypotheek aanvragen.

Een hypotheek zonder advies afsluiten scheelt uiteraard in de advies- en afsluitkosten. Nu zijn hypotheken ingewikkelde financiële producten waarvoor je over de nodige kennis moet beschikken. Daarom laten de banken je vooraf een online vragenlijst invullen om te zien of u over voldoende kennis van hypotheken beschikt. Check vooraf op de AFM-site Weetwatjeweet.nl of je voldoende kennis van hypotheken hebt om zonder hypotheekadvies zelf een hypotheek af te sluiten. Maar let op: dit is een andere test dan de wettelijke kennis- en ervaringstoets die voor execution-only hypotheken wordt afgenomen. Kijk voor een execution-only hypotheek bij onder meer Hypotheek24.

Al met al blijft het oppassen met het zelf afsluiten van een hypotheek. Anders kan een goedkoop hypotheekadvies nog heel duur uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.