Je hypotheek meeverhuizen, hoe gaat dat?

Als je gaat verhuizen, kun je ook je hypotheek meeverhuizen. In sommige gevallen kan dat voordeliger zijn dan een hele nieuwe hypotheek af te sluiten. Wanneer kun je je hypotheek meenemen en waar moet je allemaal op letten?

Waarom zou je een hypotheek meeverhuizen?

Bij een verhuizing naar een andere koopwoning spelen ook voor je hypotheek een aantal zaken een rol. Zo ben je sinds 1 januari 2013 verplicht om direct op een nieuwe hypotheek af te lossen. Anders kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande hypotheken geldt die aflossingsverplichting niet. Je bestaande hypotheek meeverhuizen kan dan interessant zijn. Ook als je gunstige hypotheekvoorwaarden hebt, zoals onbeperkt boetevrij aflossen, kan je hypotheek meenemen het overwegen waard zijn.

Meeverhuizen van je hypotheek kan ook interessant zijn als je een hypotheekvorm hebt die sinds de invoering van de nieuwe hypotheekregels eigenlijk niet meer wordt aangeboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor bankspaarhypotheken of spaarhypotheken. En als je de rente voor een hele lange periode op een laag niveau hebt vastgezet, dan kan je hypotheek meeverhuizen de moeite waard zijn. Je rente kun je ook meeverhuizen.

Maar let op, dit zijn algemene situaties. Neem contact op met een hypotheekadviseur van bijvoorbeeld Hypotheekvisie, Hypotheek24 of Hypotheek-Rentetarieven.nl. Bij Aegon kun je kiezen of je een afspraak maakt met een Aegon-adviseur of een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zij kunnen voor je vergelijken of je hypotheek meeverhuizen voordeliger is dan een nieuwe hypotheek afsluiten.

Hypotheek met verhuisregeling

En hou er ook rekening mee dat je bank moet meewerken aan het meeverhuizen van je hypotheek. Zelfs al heb je een hypotheek met verhuisregeling, dan nog zullen banken je kredietwaardigheid volgens de dan geldende regels beoordelen. Voldoe je daar niet aan, dan heb je niets aan de verhuisregeling en moet je een (gedeeltelijk) nieuwe hypotheek afsluiten.

Je hypotheek niet meeverhuizen

Je hypotheek niet meeverhuizen kan bijvoorbeeld interessant zijn als je op je oude hypotheek nog een hoge rente moet betalen. De actuele rentetarieven zijn misschien wel fors lager. Dan kun je beter je hypotheek niet meeverhuizen en een hele nieuwe hypotheek afsluiten.

Laat je hypotheekadviseur ook uitzoeken of een nieuwe hypotheek betere voorwaarden heeft dan je oude hypotheek. In dat geval is je hypotheek meeverhuizen niet interessant.

Daarnaast kun je je huidige lage hypotheekrente gebruiken om je huis sneller te verkopen. Soms mag je je hypotheek doorgeven aan de kopers van je huis. Dat heet een doorgeefhypotheek. Als jij een ultralage hypotheekrente betaalt, kan zo’n doorgeefhypotheek een extra verkoopargument zijn bij de verkoop van je huis. Overigens is bij  de huidige lage hypotheekrente de kans klein dat jouw hypotheekrente lager is dan die van een nieuwe hypotheek. Maar wellicht verandert die situatie nog eens.

Aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen

Er zijn meer zaken om rekening mee te houden bij het meeverhuizen van je hypotheek. Zo hanteren de meeste banken sinds 2011 de regel dat een aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen hooguit voor de helft van de woningwaarde mogelijk is. Heb je toch meer hypotheek nodig, dan moet je wellicht een aanvullende hypotheek afsluiten.

Aanvullende hypotheek naast je huidige hypotheek

Is je nieuwe huis duurder dan je huidige woning of ga je grootscheeps verbouwen, dan heb je misschien een aanvullende hypotheek nodig. Die moet je meestal afsluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Zou je daarvoor naar een andere hypotheekverstrekker gaan, dan ontstaat bij wanbetaling van jouw kant het probleem welke geldverstrekker het onderpand kan claimen.

Op die tweede hypotheek moet je sinds 2013 direct aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. In de praktijk zal zo’n aanvullende hypotheek daarom altijd een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Voor die tweede hypotheek betaal je de actuele rente. Die kan anders zijn dan de rente die voor de eerste hypotheek berekend wordt.

Kapitaalverzekering meeverhuizen

Heb je een bankspaarhypotheek of een kapitaalverzekering om te zijner tijd je hypotheek af te lossen? Ook dan kan het voordelig zijn om je hypotheek mee te verhuizen. Als je namelijk stopt met het belastingvrij opbouwen van kapitaal, mag je daar niet opnieuw mee beginnen bij een andere hypotheek. Ook hier kan je hypotheekadviseur je alles over vertellen.

Voor de bank verandert het onderpand van de hypotheek en dus ook het risico dat ze lopen. Je hypotheekverstrekker ziet het meeverhuizen van de hypotheek daarom als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je geldverstrekker gaat daarom opnieuw kijken naar onder meer de waarde van het huis en je inkomen.

Wil jij je hypotheek meeverhuizen? Vraag daarover altijd advies aan een hypotheekadviseur! Hij of zij kan je ook alles vertellen over afsluit- en notariskosten en de mogelijkheden bij een eventuele restschuld.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.