Je hypotheek meeverhuizen, hoe gaat dat?

Als je gaat verhuizen, kun je ook je hypotheek meeverhuizen. Als je een hypotheek met een lage rente hebt, kan dat voordeliger zijn dan een hele nieuwe hypotheek af te sluiten. Wanneer kun je je hypotheek meenemen en waar moet je allemaal op letten?

Waarom zou je een hypotheek meeverhuizen?

Je hypotheek meeverhuizen kan in een aantal gevallen gunstig zijn. © Tierra Mallorca/Unsplash
Je hypotheek meeverhuizen kan in een aantal gevallen gunstig zijn. © Tierra Mallorca/Unsplash

Je hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning kan in drie gevallen gunstig zijn:

  • Je hebt een hypotheek waarvan de rente lager is dan de huidige rente;
  • Je hebt een hypotheek met gunstige hypotheekvoorwaarden;
  • Of je hebt een hypotheek die nog onder oude regels valt en nu misschien niet meer wordt aangeboden.

En heb je te maken met een combinatie van die drie gevallen, dan kan je hypotheek meeverhuizen helemaal aantrekkelijk zijn. We gaan hieronder uitgebreid op alle aspecten van het meenemen van je hypotheek in.

Je hypotheek meeverhuizen bij een lage rente

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren een hypotheek met een ultralage hypotheekrente afgesloten. Maar sinds begin 2022 stijgt de rente weer. Hoewel de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag is, kan het voordelig zijn om bij een verhuizing je huidige hypotheek mee te nemen. Uit cijfers van De Hypotheekshop van begin juni 2022 blijkt dat één op de vijf tot zes huizenkopers z’n hypotheek meeverhuist.

Hypotheek meenemen bij gunstige voorwaarden

Ook als je gunstige hypotheekvoorwaarden hebt, zoals onbeperkt boetevrij aflossen, kan je hypotheek meenemen het overwegen waard zijn.

Hypotheek van voor 2013 meeverhuizen

De achtereenvolgende kabinetten Rutte hebben de afgelopen tien jaar herhaaldelijk de regels rond hypotheken en hypotheekrente-aftrek versoberd. Zo ben je sinds 1 januari 2013 verplicht om direct op een nieuwe hypotheek af te lossen. Anders kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Maar voor hypotheken die voor die datum zijn afgesloten, geldt die aflossingsverplichting niet. Je bestaande hypotheek meeverhuizen kan dan interessant zijn, bijvoorbeeld als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Die mag maximaal de helft van de waarde van je nieuwe woning bedragen. Heb je een hogere lening nodig? Dan moet je voor dat gedeelte een aanvullende hypotheek afsluiten.

Het meeverhuizen van je hypotheek kan ook interessant zijn als je een hypotheekvorm hebt die sinds de invoering van de nieuwe hypotheekregels eigenlijk niet meer wordt aangeboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor bankspaarhypotheken of spaarhypotheken. En als je de rente voor een hele lange periode op een laag niveau hebt vastgezet, dan kan je hypotheek meeverhuizen de moeite waard zijn. Je rente kun je ook meeverhuizen.

Maar let op, dit zijn algemene situaties. Neem contact op met een hypotheekadviseur van bijvoorbeeld Frits, Hypotheekvisie, Hypotheek24 of Hypotheek-Rentetarieven.nl. Bij Aegon kun je kiezen of je een afspraak maakt met een Aegon-adviseur of een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zij kunnen voor je vergelijken of je hypotheek meeverhuizen voordeliger is dan een nieuwe hypotheek afsluiten.

Hypotheek met verhuisregeling

En hou er ook rekening mee dat je bank moet meewerken aan het meeverhuizen van je hypotheek. Zelfs al heb je een hypotheek met verhuisregeling, dan nog zullen banken je kredietwaardigheid volgens de actuele regels beoordelen. Voldoe je daar niet aan, dan heb je niets aan de verhuisregeling en moet je een (gedeeltelijk) nieuwe hypotheek afsluiten.

Je hypotheek niet meeverhuizen

Je hypotheek niet meeverhuizen kan bijvoorbeeld interessant zijn als je op je oude hypotheek nog een hoge rente moet betalen. De actuele rentetarieven zijn misschien wel fors lager. Dan kun je beter je hypotheek niet meeverhuizen en een hele nieuwe hypotheek afsluiten.

Laat je hypotheekadviseur ook uitzoeken of een nieuwe hypotheek betere voorwaarden heeft dan je oude hypotheek. In dat geval is je hypotheek meeverhuizen niet interessant.

Daarnaast kun je je huidige lage hypotheekrente gebruiken om je huis sneller te verkopen. Soms mag je je hypotheek doorgeven aan de kopers van je huis. Dat heet een doorgeefhypotheek. Als jij een ultralage hypotheekrente betaalt, kan zo’n doorgeefhypotheek een extra verkoopargument zijn bij de verkoop van je huis. Overigens is bij  de huidige lage hypotheekrente de kans klein dat jouw hypotheekrente lager is dan die van een nieuwe hypotheek. Maar wellicht verandert die situatie nog eens.

Aanvullende hypotheek naast je huidige hypotheek

Is je nieuwe huis duurder dan je huidige woning of ga je grootscheeps verbouwen, dan heb je misschien een aanvullende hypotheek nodig. Die moet je meestal afsluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Zou je daarvoor naar een andere hypotheekverstrekker gaan, dan ontstaat bij wanbetaling van jouw kant het probleem welke geldverstrekker het onderpand kan claimen.

Op die tweede hypotheek moet je sinds 2013 direct aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. In de praktijk zal zo’n aanvullende hypotheek daarom altijd een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Voor die tweede hypotheek betaal je de actuele rente. Die kan anders zijn dan de rente die voor de eerste hypotheek berekend wordt.

Kapitaalverzekering meeverhuizen

Heb je een bankspaarhypotheek of een kapitaalverzekering om te zijner tijd je hypotheek af te lossen? Ook dan kan het voordelig zijn om je hypotheek mee te verhuizen. Als je namelijk stopt met het belastingvrij opbouwen van kapitaal, mag je daar niet opnieuw mee beginnen bij een andere hypotheek. Ook hier kan je hypotheekadviseur je alles over vertellen.

Voor de bank verandert het onderpand van de hypotheek en dus ook het risico dat ze lopen. Je hypotheekverstrekker ziet het meeverhuizen van de hypotheek daarom als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je geldverstrekker gaat daarom opnieuw kijken naar onder meer de waarde van het huis en je inkomen.

Wil jij je hypotheek meeverhuizen? Vraag daarover altijd advies aan een hypotheekadviseur! Hij of zij kan je ook alles vertellen over afsluit- en notariskosten en de mogelijkheden bij een eventuele restschuld.

Vereniging Eigen Huis doet momenteel onderzoek naar het meeverhuizen van je hypotheek. De resultaten van dat onderzoek worden in de zomer verwacht.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.