Voordelen en nadelen van een doorgeefhypotheek

Huizenbezitters die hun woning verkopen, kunnen hun hypotheek aflossen, de hypotheek meenemen naar hun nieuwe woning, maar ze kunnen hun hypotheek soms ook doorverkopen aan de nieuwe eigenaar van de woning. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n doorgeefhypotheek?

Wat is een doorgeefhypotheek?

Een doorgeefhypotheek is een gewone hypotheek, zoals een annuïteitenhypotheek, spaarhypotheek, een beleggingshypotheek of een hybride hypotheek. Het enige bijzondere aan een doorgeefhypotheek is dat in de hypotheekvoorwaarden staat dat je de hypotheek aan iemand anders kunt doorgeven.

Zijn er veel doorgeefhypotheken?

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar lang niet elke bank of hypotheekverstrekker heeft een doorgeefregeling in z’n hypotheekvoorwaarden staan. Sommige banken hebben de doorgeefregeling de afgelopen jaren uit hun voorwaarden geschrapt. Kijk dus even uw hypotheekvoorwaarden na.

Wat is het voordeel van een doorgeefhypotheek?

Een hypotheek met doorgeefregeling kan interessant zijn als u een langlopende hypotheek heeft met een lage rente. U kunt dan de koper van uw huis aanbieden dat hij of zij uw hypotheek overneemt. Als de koper voor een nieuwe hypotheek nu een hogere rente zou moeten betalen dan op uw doorgeefhypotheek zit, dan worden zijn maandlasten lager als u uw hypotheek doorgeeft. Daardoor kan uw te koop staande huis wellicht net wel voor de koper betaalbaar worden. Door een hypotheek met doorgeefregeling als verkoopwapen te gebruiken, kunt u dus uw huis wellicht wat sneller verkopen. Vergelijk online hypotheekrentetarieven.

Wat is het nadeel van een hypotheek met doorgeefregeling?

Aan een hypotheek met doorgeefregeling zit wel een nadeel: u als verkoper zou wellicht uw oude hypotheek met lage rente hebben meegenomen naar uw nieuwe woning. Daarvoor moet u nu een nieuwe hypotheek afsluiten, waarvoor wellicht een hogere rente geldt. Een doorgeefhypotheek ‘meeverkopen’ met uw huis is dan ook vooral interessant als u gaat huren, als u voldoende vermogen heeft om uw nieuwe huis met een lage of zelfs helemaal geen hypotheek te kopen. Moet u toch zelf ook weer een nieuwe hypotheek afsluiten, dan kunt u kijken of u met de koper van uw oude huis het renteverschil kunt delen. Een ander nadeel kan zijn dat u als verkoper aan een vreemde (namelijk de mogelijke koper) moet uitleggen hoeveel hypotheeklasten u maandelijks betaalt.

Wanneer is meeverkopen van de hypotheek interessant?

Het inzetten van de doorgeefhypotheek als middel om uw huis sneller te verkopen is alleen interessant als uw hypotheek nog een behoorlijk lange looptijd heeft en uw rente laag is. Stel dat u een hypotheek heeft met een looptijd van tien jaar, waarvan er al zeven om zijn, dan is het voor de koper minder interessant om de hypotheek over te nemen. Hij moet dan over drie jaar al weer een nieuwe, waarschijnlijk hogere, rente gaan betalen.

Doorgeefhypotheek interessant voor ouders die hun kind willen helpen

Een doorgeefhypotheek kan ook interessant zijn voor ouders die hun kind aan een huis willen helpen. Zij verkopen hun huis en hypotheek aan hun kind en gaan zelf huren of flink kleiner wonen.

Accepteren banken bij een doorgeefhypotheek altijd de nieuwe koper?

Dat hangt er van af wat er in de voorwaarden staat. Een bank zal hoogstwaarschijnlijk zelf nog even de kredietwaardigheid van de koper controleren.

Waar moet ik nog meer op letten bij een hypotheek met doorgeefregeling?

Hypotheken zijn ingewikkelde producten en dat geldt ook voor een hypotheek met een doorgeefregeling. Laat u dus goed voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Lang niet elke hypotheekadviseur kent de doorgeefhypotheek. Voor veel adviseurs die op provisiebasis werkten, was zo’n hypotheek niet interessant. Zij verkochten liever een nieuwe hypotheek. Het zijn dan ook vooral makelaars die hun klanten wijzen op het bestaan van een hypotheek met doorgeefregeling, omdat ze zo hopen de woning sneller te verkopen.

Hypotheken zijn complexe producten. Laat u daarom bijstaan door een goede adviseur.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.