Shadow

Banken strenger met hypotheken

Banken zijn het eerste kwartaal van 2011 opnieuw strenger geworden met het verstrekken van hypotheken. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.
Uit het onderzoek, de Bank Lending Survey, blijkt dat eenderde van de banken de acceptatiecriteria voor hypotheken verscherpt heeft. Als reden voor die aanscherping geeft 60 procent van de banken op meer risico’s te zien wat betreft de vooruitzichten op de woningmarkt. Eerder al bleek uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars dat ook zij somber zijn over de huizenmarkt in 2011. In het eerste kwartaal waren de huizenprijzen opnieuw gedaald.

Hogere marges op risicovolle hypotheken

grafiek_hypotheekcriteriaBehalve met scherpe criteria reageren de banken ook door een lichte verhoging van de marges op risicovolle ondernemingen. Daarnaast zijn de eisen voor onderpand in het eerste kwartaal verhoogd.

Ook de verslechterde verhouding tussen inkomens en (woon)lasten van woningbezitters vormen voor banken reden om de teugels bij het verstrekken van nieuwe hypotheken wat aan te trekken. Kun jij nog wel een hypotheek krijgen? Vraag online hypotheekadvies bij Hypotheek-Rentetarieven.nl of Nationaalbespaarcentrum.

Minder vraag naar hypotheken

Net als in de afgelopen drie jaar het geval was constateren de banken ook in de eerste drie maanden van dit jaar een afnemende vraag naar hypotheken. Netto een derde deel van de banken geeft dit aan. De meeste banken wijzen hierbij op de vooruitzichten op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen.

Lees ook:
Hoe kunnen ouders hun kind helpen bij het kopen van een woning?
Meer nieuws over hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.