Huizenprijzen eerste kwartaal 2011 gedaald

De huizenmarkt blijft kwakkelen. In het eerste kwartaal van 2011 werden 14,3 procent minder woningen verkocht. De gemiddelde huizenprijzen daalden met 1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM over het eerste kwartaal van 2011. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 21.536 woningen. Dat is 14,3 procent lager dan in het relatief goede vierde kwartaal van 2010. Normaal gesproken ligt het aantal transacties in het eerste kwartaal ongeveer acht procent lager dan in het vierde kwartaal. Ten opzichte van eerste kwartaal van 2010 kwam het aantal verkopen 5,7 procent lager uit. Daarmee behoort het eerste kwartaal van 2011 tot de slechtste kwartalen sinds het uitbreken van de crisis. Ook staan woningen gemiddeld langer te koop. Met name in de Randstad steeg de malaise op de woningmarkt, maar in bijvoorbeeld Groningen werden juist meer huizen verkocht.

Huizenprijzen eerste kwartaal 2010

Dat lagere aantal verkochte woningen werd in het eerste kwartaal ook nog voor een lagere gemiddelde prijs verkocht. De gemiddelde huizenprijs van de verkochte woningen lag op 227.000 euro, een procent lager dan in het vierde kwartaal van 2010.

Kopers blijven afwachtend op huizenmarkt

Uit een nadere analyse van de cijfers blijkt dat de huizenprijzen van alle woningtypen gedaald zijn. Goedkope woningen hebben het meest te lijden van de prijsdruk. Dat is dan wel weer goed nieuws voor starters op de huizenmarkt. NVM-voorzitter Ger Hukker zei in een toelichting op de cijfers dat kopers afwachtend blijven en ontmoedigd worden door bijvoorbeeld het kieskeurige gedrag van banken. Volgens de NVM-voorzitter ontbreekt het aan regie in de maatregelen die thans rond de financiering van woningen worden genomen. Op aandringen van het Nibud hebben de banken hun kredieteisen met ingang van dit jaar aangescherpt. Ook wees hij op de financieringsproblemen bij particuliere erfpacht en het ontbreken van maatwerk richting consument. Hierdoor krijgen veel potentiële kopers hun hypotheek niet rond. “Los van die maatregelen zien wij, de onder huizenkopers meest populaire rentevariant, de hypotheekrente van 10 jaar vast tot 30 jaar vast, de rente afgelopen maanden fors stijgen, waarbij ook de toetsrente van de Nationale Hypotheek Garantie sterk is toegenomen”, aldus Hukker. Vergelijk hypotheekrentes.

Vooruitzichten huizenmarkt 2011

De NVM voorziet voor de huizenmarkt in 2011 een gematigde ontwikkeling. De woningmarkt moet wennen aan een nieuwe werkelijkheid. Hukker: “De NVM verwacht een lichte verbetering door het seizoen in het tweede kwartaal, maar we vrezen dat de verkopen van vorig jaar niet worden gehaald. Let wel, we praten nu over aantallen onder de 125.000, terwijl er vóór de crisis in een jaar gemakkelijk 200.000 woningen werden verkocht. Ook de prijzen zullen dit jaar verder onder druk blijven staan. We houden rekening met een terugval tot 5 procent.”

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.