De biedverzekering: veilig bieden op een huis zonder voorbehoud financiering

Een biedverzekering, een biedcertificaat, een hypotheekverklaring. Misschien ben je die termen wel eens tegengekomen. In dit artikel leggen we uit wat een biedverzekering, een biedcertificaat en een hypotheekverklaring inhouden, wat de verschillen zijn en wat ze kosten. En vooral: wat zijn de voordelen van een biedverzekering en biedcertificaat?

Onder meer hypotheekbemiddelaar Frits heeft een biedverzekering geïntroduceerd. Met die verzekering wordt de boete betaald als je de financiering van je huis toch niet rond krijgt. Dankzij de biedverzekering kun je bieden op een huis zonder voorbehoud financiering. En dat maakt de kans vier keer groter dat de verkoper jou het huis wil verkopen.

Met een biedverzekering ben jij voor een verkoper een stuk aantrekkelijker, doordat je veilig kunt bieden zonder voorbehoud van financiering. © Oleksandr Pidvalnyi/ Pixabay
Met een biedverzekering ben jij voor een verkoper een stuk aantrekkelijker, doordat je veilig kunt bieden zonder voorbehoud van financiering. © Oleksandr Pidvalnyi/ Pixabay

De afgelopen jaren was de vraag naar woningen zo groot en het aanbod zo klein dat verkopers de kopers voor het uitzoeken hadden. Flink boven de vraagprijs bieden, afzien van een bouwkundige keuring of voorbehoud financiering waren soms nodig om als koper je concurrenten voor te blijven en alsnog het huis gegund te krijgen.

Zulke risico’s nemen op een overspannen huizenmarkt kan duur uitpakken. In het voorlopig koopcontract staat meestal een boete van tien procent van de koopsom opgenomen als je de financiering van het aan te kopen huis niet rond krijgt en je geen voorbehoud financiering gemaakt hebt. Die tien procent moet je meestal kort na het tekenen van het voorlopig koopcontract als waarborgsom aan de notaris overmaken. Een bankgarantie afgeven mag overigens ook. Een biedverzekering kan jouw risico’s beperken, ook nu de huizenmarkt wat minder overspannen is.

Hoe werkt een biedverzekering?

Bij een biedverzekering kun je bieden op een huis, zonder voorbehoud van financiering. Gunt de verkoper jou het huis, maar krijg je na het tekenen van het koopcontract de financiering niet rond, dan betaalt de biedverzekering de boete.

Wat zijn de voordelen van een biedverzekering?

De biedverzekering heeft 4 voordelen. Het belangrijkste voordeel van de biedverzekering is dat zo’n verzekering jou als koper heel aantrekkelijk maakt voor de verkoper. Jij kunt immers bieden zonder voorbehoud financiering. Bij een koper die biedt met voorbehoud financiering moet de verkoper nog zo’n zes tot acht weken in spanning zitten of jij je financiering rond krijgt. Als je geen voorbehoud financiering maakt, is de verkoop rond zodra de drie dagen wettelijke bedenktijd verstreken is. Dat maakt jou een hele aantrekkelijke bieder.

Volgens hypotheekbemiddelaar Frits worden biedingen zonder voorbehoud van financiering vier keer zo vaak geaccepteerd als biedingen met voorbehoud financiering. Met de biedverzekering maak jij je kans op dat droomhuis dus een stuk groter.

Biedverzekering geeft koper en verkoper zekerheid

Het tweede voordeel is dat de biedverzekering jou als koper ook zekerheid biedt. Wil je na het verstrijken van de drie dagen bedenktijd toch van de koop af, omdat je je hypotheekfinanciering niet rond krijgt, dan kan de verkoper de 10 procent boete opeisen. Die krijg jij dan weer vergoed via de biedverzekering.

Ook zouden verkopers bij een bod zonder voorbehoud financiering genoegen nemen met een lager bod. Dat scheelt je uiteindelijk weer in de maandlasten.

En de biedverzekering heeft nog een vierde voordeel. Doordat de hypotheekbemiddelaar bij het aanvragen van de biedverzekering jouw hele financiële situatie al in kaart heeft gebracht, kost het aanvragen van je hypotheek een stuk minder tijd. Kortom, als je weet wat je financiële slagkracht is, biedt dat voor jou en de verkoper voordelen.

Biedcertificaat of biedverzekering?

Een biedverzekering gaat een stap verder dan een biedcertificaat. Bij een biedcertificaat verklaart een hypotheekverstrekker of hypotheekbemiddelaar na een uitgebreide check hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een woning. Ook dat is dus een uitgebreide financiële check van de koper vooraf, die de verkoper wat meer zekerheid geeft dat jij ook daadwerkelijk in staat bent het huis te kopen. Een biedcertificaat wordt daarom ook wel een hypotheekverklaring genoemd. Bij veel banken en hypotheekbemiddelaars is zo’n hypotheekverklaring gratis.

Maar een biedcertificaat heeft ook twee nadelen. Het eerste nadeel is dat als de hypotheekrente stijgt, de maximale leencapaciteit die in de hypotheekverklaring staat, niet meer klopt. In dat geval moet je dus een nieuwe verklaring aanvragen.

Het tweede nadeel is dat je met een biedcertificaat nog steeds een bod met voorbehoud van financiering moet uitbrengen. Want een biedcertificaat keert niets uit als je zonder voorbehoud financiering biedt en de koop gaat niet door.

Wat kost een biedverzekering?

Een biedcertificaat kost in de meeste gevallen niets, maar voor een biedverzekering moet je wel betalen. De biedverzekering kost bij verschillende aanbieders, onder wie Frits, eenmalig 850 euro (prijs juni 2023). Het aanvragen van de biedverzekering bij Frits is gratis. Je betaalt pas zodra je een bod gedaan hebt op een huis, want pas dan treedt de biedverzekering in werking. Ook moet je 0,10 procent van de koopprijs van het huis betalen als bankgarantie (met een minimum van 250 euro). Daarnaast betaal je bij alle aanbieders die we tegenkwamen 25 euro taxatiekosten. Dat is een online taxatie van het huis dat je wilt kopen. Maak direct een afspraak voor een hypotheekgesprek over de biedverzekering en vraag een biedverzekering aan. Je kunt bij Frits ook een biedcertificaat aanvragen.

Kortom, op een huis bieden met een biedverzekering geeft jou wel de voordelen van bieden zonder voorbehoud financiering, maar niet de nadelen.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.