Dit zijn de beste en goedkoopste hypotheken in 2023

Wat is de goedkoopste hypotheek of de beste hypotheek? Het zijn waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen aan hypotheekadviseurs. Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview zocht uit wat in 2023 de beste hypotheek qua voorwaarden en prijs is.

Door te kiezen voor de goedkoopste hypotheek kun je gedurende de hele looptijd flink besparen op je hypotheeklasten © Towfiqu barbhuiya / Unsplash
Door te kiezen voor de goedkoopste hypotheek kun je gedurende de hele looptijd flink besparen op je hypotheeklasten © Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Onderzoeksbureau Moneyview deelt elk jaar sterren uit voor hypotheken met de beste hypotheekvoorwaarden en de beste prijs. Dat laatste interpreteren wij als de goedkoopste hypotheek. De onderzoekers keken daarbij naar verschillende risicoklassen, zoals hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, en hypotheken voor woningen met 55 procent, 80 en 100 procent van de marktwaarde. Omdat de rente in 2023 flink schommelt, werd getoetst aan de renteontwikkeling voor heel 2023. Ook hypotheken met korting voor duurzame woningen en nieuwbouwwoningen zijn meegerekend.

De hypotheek met de beste prijs in 2023

Uit al die berekeningen rolde een opvallend eensgezind overzicht van goedkoopste hypotheken. Bij zowel de annuïteitenhypotheken als de lineaire hypotheken kregen de Merius Hypotheek, nieuwkomer Neo Hypotheken en Venn Hypotheken 5 sterren voor hun prijs. Bij de aflossingsvrije hypotheken gingen de 5 steren voor prijs naar Merius, Neo Hypotheken en Vista Hypotheken. Ook in 2022 kreeg Merius bij alle drie de hypotheekvormen vijf sterren voor prijs. Bijkomend voordeel is dat de vier prijswinnaars elke maand checken of je hypotheek door aflossingen al in een lagere risicoklasse valt. In dat geval kan je hypotheek nog goedkoper worden.

Wel tekenen de onderzoekers aan dat er voor sommige woningtypes, sommige risicoklassen en sommige rentevaste periodes nog goedkopere hypotheken zijn. Maar ook in die gevallen komen de vier goedkoopste hypotheken goed mee. Vraag dus altijd aan je hypotheekadviseur of een van deze hypotheken ook in jouw geval echt de goedkoopste hypotheek is, of dat er een andere lening nog lagere maandlasten heeft. Afspraken voor hypotheekadvies kun je onder meer maken bij Ikbenfrits, Aegon, Hypotheekvisie, Hypotheekrentetarieven en Jawel! Je hypotheekadviseur kan voor je nagaan of een van die drie goedkope hypotheken ook voor jou aantrekkelijk kan zijn. Lees ook: Waar vind je het goedkoopste hypotheekadvies.

De goedkoopste hypotheek is niet zaligmakend

Zeker, de hypotheekrente is belangrijk, maar het is niet het enige criterium waarop je een hypotheek moet uitzoeken. Minstens zo belangrijk is het om te kijken naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. Mag je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen en welke voorwaarden hanteren banken als je geld wilt lenen om je huis te verduurzamen? En mag je je hypotheek meeverhuizen als je een andere woning koopt.

Hypotheek met de beste voorwaarden

Ook de hypotheekvoorwaarden zijn dus belangrijk. Daarom hebben de Moneyview-onderzoekers ook gekeken naar de hypotheek met de beste hypotheekvoorwaarden. Die top drie ziet er voor alle drie de hypotheekvormen (annuitair, lineair en aflossingsvrij) hetzelfde uit: ABN Amro, Florius (Profijt Twaalf Hypotheek) en ING.

Die laatste hypotheekverstrekker staat voor het eerst in vijf jaar weer in de top drie van hypotheken met de beste voorwaarden. De ABN Amro Woning Hypotheek kreeg voor het tweede jaar op rij 5 sterren voor haar hypotheekvoorwaarden. En de Profijt Twaalf Hypotheek van Florius kreeg voor het zesde jaar op rij vijf sterren.

De beste hypotheken qua voorwaarden scoren onder meer zo hoog doordat ze alle drie korting geven voor woningen met een hoog energielabel. Ook hanteren ze een lange geldigheidsduur van de hypotheekofferte en is verlengen gratis. Daarmee steken ze volgens de onderzoekers net boven de markt uit. De hypotheken van andere hypotheekverstrekkers zitten met hun hypotheekvoorwaarden allemaal erg dicht bij elkaar. Ze verschillen onderling op details, maar die kunnen nou net het verschil maken. Vraag dus altijd goed door bij je hypotheekadviesgesprek.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.