Nieuwe hypotheekregels: meer hypotheek voor tweeverdieners, hogere NHG en gedeeltelijke vrijstelling overdrachtsbelasting jonge kopers

Er komen in 2023 nieuwe hypotheekregels. De belangrijkste regel: huizenkopers tot en met 34 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een bestaande woning, tot maximaal 440.000 euro. Ook gaat de Nationale Hypotheekrente Garantie flink omhoog. En tweeverdieners kunnen meer hypotheek krijgen.

Elk jaar komen er nieuwe hypotheekregels. © Alexander Stein / Pixabay
Elk jaar komen er nieuwe hypotheekregels. © Alexander Stein / Pixabay

Elk jaar veranderen de regels over hypotheken. In 2023 vallen de veranderingen relatief gezien mee. We zetten de nieuwe hypotheekregels voor 2023 op een rij.

Meer lenen voor een hypotheek in 2023

De meeste huishoudens kunnen in 2023 iets meer lenen voor de aankoop van een woning. Dat is vooral te danken aan de verwachte loonstijgingen. Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen vanaf 2023 volledig mee bij bepaling van de maximale hypotheek. Daarnaast is het kabinet van plan de normen in 2024 aan te passen voor het meewegen van studieschulden en de energiezuinigheid van de woning.

Tweeverdieners kunnen in 2023 sowieso meer lenen. Het tweede inkomen telt in 2023 volledig mee bij het berekenen van de maximale leencapaciteit. In 2022 was dat nog maar voor 90 procent. Tweeverdieners kunnen gemiddeld over alle inkomens zo’n € 3.200 meer lenen dan wanneer het tweede inkomen voor 90% wordt meegeteld, aldus het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Lees meer over de nieuwe hypotheeknormen in 2023.

Wil jij weten wat de nieuwe hypotheekregels voor jou betekenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Frits, Aegon, Hypotheek-Rentetarieven, Hypotheekvisie, Jawel of Nationaal Bespaarcentrum.

Nieuwe hypotheekregels voor jonge huizenkopers

Verder krijgen jonge huizenkopers een grotere vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Huizenkopers van 18 tot en met 34 jaar hoeven bij de aankoop van een bestaande woning geen overdrachtsbelasting te betalen bij een waarde tot 440.000 euro. Dat is 40.000 euro hoger dan in 2022. Boven dat bedrag moeten zij 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Lees meer over hypotheken voor jongeren.

Alle oudere kopers betalen altijd 2 procent overdrachtsbelasting over het hele aankoopbedrag. Behalve als je het huis koopt, maar er niet zelf gaat wonen. In 2022 betaalden deze kopers 8 procent overdrachtsbelasting. Dat wordt in 2023 10,4 procent. Dat hogere tarief geldt ook als je als ouder een huis voor je kind koopt.

Jubelton afgeschaft

En helaas voor vermogende ouders en hun kinderen: de jubelton, die in 2022 nog 106.000 euro bedroeg, is in 2023 afgeschaft. Dat bedrag mocht je eenmalig belastingvrij aan een iemand tussen de 18 en 40 jaar schenken voor de aankoop van een huis. De vrijstelling in 2023 bedraagt nog maar € 28.947

Hogere vermogensvrijstelling

Voor wie ouderwets spaart of belegt voor een huis is er wel goed nieuws. In 2023 gaat de heffingsvrije vermogensgrens omhoog van € ruim 50.000 euro naar € 57.000 euro. Samen met je fiscale partner komt dat neer op 114.000 euro. Als je via een erkende groene regeling spaart of belegt krijg je nog een extra vrijstelling van ruim € 65.000.

Minder hypotheekrente-aftrek in 2023

De achtereenvolgende kabinetten Rutte zijn al jaren bezig om de hypotheekrenteaftrek te beperken. De hypotheekrenteaftrek is in een aantal stappen naar 36,93 procent gedaald en dat blijft ook zo. In 2022 lag het aftrekpercentage nog op 40 procent. Iedereen die een jaarinkomen boven de € 73.032 heeft, gaat dat merken.

Daar staat, althans op papier, dan ook een voordeeltje tegenover, namelijk dat het eigenwoningforfait daalt van 0,45 naar 0,35 procent van je WOZ-waarde. In de praktijk zal dat voordeel door de fors gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren teniet gedaan worden.

Verdere afbouw Wet Hillen voor kleine hypotheken

En voor de huizenbezitters die nog maar een kleine hypotheek hebben, merken een verdere afbouw van de Wet Hillen. Die wet regelt dat je een belastingvoordeel krijgt als je hypotheekrenteaftrek lager is dan je eigenwoningforfait. Destijds werd die wet ingevoerd om huizenbezitters te stimuleren om hun hypotheek af te lossen. Maar omdat iedereen die sinds 2013 een nieuwe hypotheek heeft afgesloten op die nieuwe hypotheek verplicht moet aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, werd die Wet Hillen te duur. Het kabinet gaat het belastingvoordeel van ‘Hillen’ daarom stapje voor stapje afschaffen.

Nieuwe hypotheekregels in 2024

Ook in 2024 gaan de hypotheekregels weer veranderen. Zo wordt dan bij de berekening van de maximale hypotheek rekening gehouden met het energieverbruik van de gekochte woning. Lees ook: Zo kom je aan een duurzame hypotheek.

Verder hebben de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in het regeerakkoord afgesproken dat voor voormalige studenten de actuele stand van hun studieschuld bepalend wordt bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oud-studenten die extra hebben afgelost meer ruimte bieden om te lenen. In de huidige situatie wordt alleen rekening gehouden met gewone aflossingen, maar blijven extra aflossingen op de studieschuld buitne beschouwing. Daarom wordt vanaf 1 januari 2024 gekeken naar de actuele studieschuld.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.