Nieuwe regels voor Nationale Hypotheek Garantie in 2019

De regels voor de Nationale Hypotheek Garantie worden elk jaar aangepast. Sinds 1 januari  2019 geldt een maximale koopsom van 290.000 euro. Alleen voor energiebesparende maatregelen kan een hogere Nationale Hypotheek Garantie verkregen worden. 

Nieuwe normen NHG

De maximale leennormen van de Nationale Hypotheek Garantie zijn de afgelopen jaren een aantal keren verhoogd om zo de woningmarkt te stimuleren. Inmiddels heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, sinds 2017 de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Omdat de huizenprijzen stijgen, gaat dus ook het maximale bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie omhoog.

Regels voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2019

In 2018 kon een woning tot maximaal 265.000 euro gefinancierd worden met een NHG.  Dat is honderd procent van de woningwaarde. Meer hypotheek kun je sowieso niet krijgen, ook niet zonder NHG. Alleen voor woningen met energiebesparende maatregelen ligt het NHG-plafond iets hoger. Die grens stijgt in 2019 naar 290.000 euro.

Verbouwing en energiebesparende maatregelen financieren met NHG

Had je in 2018 of eerder al een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten en wil je gaan verbouwen? Dan kun je in 2019 bijlenen tot het nieuwe plafond van 290.000 euro. Wil je ook nog energiebesparende maatregelen financieren? Dan kun je nog 6 procent meer met een NHG-financiering krijgen. De totale kostengrens stijgt dan naar 307.400 euro.

Lagere premie Nationale Hypotheek Garantie

Verder gaat in 2019 de premie die je voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie omlaag. Die premie is in 2018 nog 1 procent en daalt naar 0,9 procent. Met die premie bouwt het Waarborgfonds een buffer op om huizenbezitters te helpen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Vereniging Eigen Huis vindt overigens dat de buffers al hoog genoeg zijn en dat de premie nog verder omlaag kan.

Nieuwe NHG-regels voor ZZP’ers en senioren

Voor ZZP-ers en senioren kunnen om  2019 makkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen,  was al eerder bekendgemaakt. Zelfstandig ondernemers kunnen al na 12 maanden ZZP-en een zelfstandigheidsverklaring aanvragen. Daarmee kun je een NHG-hypotheek aanvragen. En bij gepensioneerden die een nieuwe hypotheek aanvragen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de werkelijke maandlasten. Door de nieuwe NHG-regels kunnen ouderen meer hypotheek krijgen.

Nieuwsgierig naar je leencapaciteit voor een hypotheek? Vraag een offerte op bij onder meer FX of Nationaalbespaarcentrum.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.