Nieuwe regels voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2022

De regels voor de Nationale Hypotheek Garantie worden elk jaar aangepast. Vanaf 1 januari 2022 geldt een maximale koopsom voor de Nationale Hypotheek Garantie van 355.000 euro. Dat is 30.000 euro hoger dan in 2021. Tegelijkertijd daalt de zogeheten borgtochtprovisie van 0,7 naar 0,6 procent.

Nieuwe normen NHG

De Nationale Hypotheek Garantie beschermt je als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Er zijn nieuwe regels voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2020. © RoboAdvisor/Pixabay
De Nationale Hypotheek Garantie beschermt je als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Er zijn nieuwe regels voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2020. © RoboAdvisor/Pixabay

De maximale leennormen van de Nationale Hypotheek Garantie zijn de afgelopen jaren een aantal keren verhoogd om zo de woningmarkt te stimuleren. Daardoor blijven ook bij stijgende huizenprijzen nog veel koopwoningen in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie.

Inmiddels heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, sinds 2017 de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Omdat de huizenprijzen stijgen, gaat dus ook het maximale bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie jaarlijks omhoog.

Regels voor de Nationale Hypotheek Garantie

Elk jaar verandert er wel iets aan de Nationale Hypotheek Garantie. In 2020 is de eenmalige premie die je moet betalen voor het verkrijgen van de NHG verlaagd naar 0,7 procent van de hypotheeksom. De Nationale Hypotheek Garantie werd dus goedkoper. In 2022 daalt die eenmalige premie naar 0,6 procent.

Stijgend plafond voor de Nationale Hypotheek Garantie

Ook het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie verandert elk jaar. Deze maximale koopgrens schuift mee met de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Hieronder een overzicht van de stijging van de maximale koopgrens voor de Nationale Hypotheek Garantie:

  • 2018: maximaal 265.000 euro
  • 2019: maximaal 290.000 euro
  • 2020: maximaal 310.000 euro
  • 2021: maximaal 325.000 euro
  • 2022: maximaal 355.000 euro

Het bestuur van de Nationale Hypotheek Garantie houdt er inmiddels rekening mee dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland in januari 2022 rond de 400.000 euro zal liggen.

Alleen voor woningen met energiebesparende maatregelen ligt het NHG-plafond 6 procent hoger. Je kunt dan dus tot maximaal 106 procent van de koopprijsgrens een Nationale Hypotheek Garantie krijgen. Dat kwam neer op een bedrag van € 376.300 in 2022. En ook bij het oversluiten van je hypotheek geldt dat je geen NHG krijgt als de waarde van je woning boven die kostengrens ligt.

Een hypotheekadviseur kan je helpen met het aanvragen van een hypotheek met NHG. Maar daarvoor een afspraak bij onder meer Frits, Aegon, Hypotheekvisie of NationaalBespaarCentrum.

Geen kosten koper meer meefinancieren

Sinds 2018 kun je een woning nog maar voor honderd procent van de woningwaarde financieren. Bijlenen om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen, is fiscaal niet meer aftrekbaar. Ook de Nationale Hypotheek Garantie is daar op aangepast. In 2019 kon je nog maximaal 6 procent bijlenen om de bijkomende kosten met NHG mee te financieren. Vanaf 2020 kan dat niet meer.

Daar staat tegenover dat starters vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen bij de koop van hun eerste huis.

Nieuwe NHG-regels voor ZZP’ers en senioren

ZZP-ers en senioren kunnen sinds 2019 makkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Zelfstandig ondernemers kunnen al na 12 maanden ZZP-en een zelfstandigheidsverklaring aanvragen. Daarmee kun je een NHG-hypotheek aanvragen. En bij gepensioneerden die een nieuwe hypotheek aanvragen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de werkelijke maandlasten. Door de nieuwe NHG-regels kunnen ouderen meer hypotheek krijgen.

Nieuwsgierig naar je leencapaciteit voor een hypotheek? Vraag een offerte op bij onder meer Hypotheek-Rentetarieven.nl of Nationaalbespaarcentrum.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.