Hypotheek en studieschuld: aflossen vergroot je leenruimte

Ben je op zoek naar een hypotheek? Een studieschuld of creditcard kan je leenruimte flink beperken.

Wie een hypotheek wil afsluiten, wordt door de bank financieel helemaal doorgelicht. Daarbij kijkt de bank ook of je nog schulden hebt of andere financiële verplichtingen zoals betaling van een erfpachtcanon. Vooral een studieschuld, private lease van een auto, consumptieve leningen zoals een schuld op je creditcard en persoonlijke leningen kunnen je leenruimte voor een hypotheek flink beperken.

Rekennorm studieschuld bij hypotheek verlaagd

Sinds april 2013 weegt een studieschuld nog maar voor 0,75 procent van het oorspronkelijke leenbedrag meegeteld bij het berekenen van de maandlasten. Tot die tijd was dat 2 procent. De verlaging werd doorgevoerd, omdat voor studieleningen andere voorwaarden en rentetarieven gelden dan voor consumptieve leningen. Uit een berekening van de Consumentenbond een alleenstaande met een bruto-jaarinkomen van 40.000 euro en een studieschuld van 22.000 euro door de aanpassing van de norm ruim 51.000 euro meer hypotheek kan krijgen. Als de eenverdiener zijn studieschuld zou aflossen, zou hij bij hetzelfde inkomen nog ruim 30.000 euro meer kunnen lenen. Bekijk hoeveel jij kunt lenen en vraag een hypotheekofferte op bij onder meer FX, Nationaalbespaarcentrum en knab.

Rekennorm studieschuld en hypotheek voor tweeverdieners

Bij tweeverdieners met een gezamenlijk bruto inkomen van zestigduizend euro betekent de verlaging van de rekennorm voor studieschulden dat ze bijna 70.000 euro meer hypotheek kunnen krijgen. Zonder studieschuld zouden diezelfde tweeverdieners uit dit voorbeeld nog eens ongeveer 42.000 euro meer kunnen lenen.

Creditcard en hypotheek

Zelfs als je je creditcard of de mogelijkheid om rood te staan bij je bank nog nooit gebruikt hebt, kunnen ze toch je leenruimte voor een hypotheek beperken. Dat geldt dus ook voor klantenkaarten van sommige winkelketens die verkapte creditcards zijn. Ook al is de limiet van zo’n creditcard beperkt en mag je maar een paar duizend euro rood staan op je rekening, dan kan dat je al tienduizenden euro’s aan maximaal te lenen hypotheek schelen.  Neem contact op met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als je vragen hebt over je studieschuld.

Studieschuld en Nationale Hypotheek Garantie

Als het goed is, zal je hypotheekadviseur je in een gesprek wijzen op deze mogelijke pijnpunten bij het aanvragen van een hypotheek. Verzwijgen helpt niet, want via een bankafschrift komt de geldverstrekker er toch wel achter dat je een consumptieve schuld hebt. En anders wordt er wel gekeken in de registers van het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Een studieschuld staat overigens niet bij het BKR geregistreerd, tenzij het om een studielening van een bank gaat. Studieschulden bij DUO staan niet in de BKR-registers.

Mocht je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebben en je hebt je studieschuld verzwegen, dan kun je flink in de problemen komen als je onverhoopt een beroep moet doen op de NHG. In dat geval blijf je dus met een restschuld zitten. Dus: ga je op zoek naar een hypotheek? Los je studieschuld af, beperk je roodstand tot nul en zeg je klantenkaart of creditcard op. Geen geld om je studieschuld af te lossen? Kijk je ouders lief aan. Zij mogen in 2014 een extra schenking doen als je daarmee een huis koopt.

Hypotheek en studieschuld: aflossen vergroot je leenruimte
3 (60%) 2 votes

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.