Nieuwe hypotheeknormen in 2024: Hoeveel hypotheek kun jij krijgen in 2024?

De nieuwe hypotheeknormen in 2024 zijn bekend. Of jij in 2024 meer of minder kunt lenen dan in 2023 hangt af van je loonstijging. Door de hoge inflatie kan het gebeuren dat je in 2024 minder hypotheek kunt krijgen dan in 2023. Maar als je loon stijgt met het gemiddelde CAO-loon (3,7 %), kun je nog wel iets meer lenen dan in 2023. Bekijk de rekenvoorbeeld.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt onder meer samen met de hypotheeknormen in 2023. Die worden elk jaar aangepast. Bereken je maximale hypotheek. © RoboAdvisor/Pixabay
Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt onder meer samen met de hypotheeknormen in 2023. Die worden elk jaar aangepast. Bereken je maximale hypotheek. © RoboAdvisor/Pixabay

Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) heeft haar adviesrapport Financieringslastnormen 2023 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de nieuwe hypotheeknormen voor 2024. Dat advies wordt sinds 2013 door het kabinet gebruikt om maximale hypotheeknormen voor te schrijven aan hypotheekverstrekkers.

Maximale leencapaciteit in 2024

Elk jaar adviseert het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (NIBUD) het kabinet over de leennormen voor het jaar daarop. Daarbij kijkt het instituut onder meer naar de loonontwikkeling en de inflatie Meestal worden de voorstellen van het NIBUD voor nieuwe hypotheeknormen ongewijzigd overgenomen.

Hogere leennormen door hogere lonen

Aanvankelijk zag het er naar uit dat de maximale leencapaciteit in 2023 vanwege de inflatie en de hoge energieprijzen een stuk lager zou liggen dan in 2022. Maar dankzij de maatregelen van het kabinet voor koopkrachtreparatie hoeven de leennormen minder strak aangetrokken te worden dan eerst gedacht, aldus het Nibud.

Ook voor 2024 is er goed nieuws. Het Centraal Planbureau verwacht dat de lonen in 2024 met gemiddeld 5,2 procent stijgen. Daarom kunnen voor vrijwel alle huishoudens de hypotheeknormen in 2024 verruimd worden.

Hypotheeknormen in 2024

Ook in 2024 worden de hypotheeknormen aangepast. Zo kunnen mensen een hogere hypotheek krijgen voor het kopen van een energiezuinig huis. Ook als je je huidige woning wilt verduurzamen, kun je een hogere hypotheek krijgen dan in 2024. De gedachte daarachter is dat als mensen minder geld kwijt zijn aan energie ze meer geld overhouden om hun hypotheek af te lossen. De extra leenruimte voor verduurzaming van je huis of het kopen van een energiezuinige woning komt in plaats van de 9000 euro die je voorheen voor verduurzaming kon lenen. Bij het verstrekken van de extra leenruimte wordt niet gekeken naar de hoogte van je inkomen.

Hogere hypotheeknormen voor alleenstaanden en oud-studenten

Ook voor alleenstaanden en oud-studenten gaan hogere hypotheeknormen gelden. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro kunnen in 2024 aanvullend 16.000 euro lenen. Dat moet ze iets meer financiële ruimte geven om een huis te kopen.

Ook voor oud-studenten met een studieschuld is er goed nieuws. Sinds 1 januari 2024 wordt er bij het berekenen van de hypotheek niet meer gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld, maar naar de actuele studieschuld. Daardoor is duidelijk wat hun maandelijkse financiële verplichtingen nu echt zijn. Daardoor kan de maximale hypotheek voor mensen met een studieschuld iets omhoog.

De maximaal te financieren hypotheek blijft op 100 procent van de woningwaarde, zo had het vorige kabinet al eerder bepaald. Tip: Weet je al hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen en wil je op een huis bieden? Met een biedverzekering of hypotheekverklaring ben je een stuk aantrekkelijker voor een verkoper.

Rekenvoorbeelden hypotheeknormen in 2024

We geven een paar voorbeelden van de nieuwe hypotheeknormen voor 2024 zoals die door het kabinet zijn vastgesteld. Vooral de hogere hypotheeknormen voor de aankoop van een energiezuinige woning kunnen flink aantikken. Wie in 2024 een woning met energielabel A of B koopt, kan 10.000 euro meer lenen dan wanneer je een huis met energielabel E, F of G zou kopen. Koop je een huis met energielabel A++++ met een energieprestatiegarantie voor minstens tien jaar, dan kun je 50.000 euro meer lenen, dan wanneer je een huis met een slecht energielabel koopt.

Hypotheeknormen voor energiebesparende maatregelen

Omgekeerd kun je voor een huis met een energielabel E, F of G in 2024 20.000 euro meer lenen om dat huis te verduurzamen. Heeft je woning energielabel C of D? Dan mag je 15.000 euro extra lenen voor maatregelen die het energieverbruik terugdringen. Zelfs bij een woning met energielabel A, B, A+, A++ of A+++ kun je nog 10.000 euro extra lenen bovenop je hypotheek om energiebesparende maatregelen te nemen.

Gevolgen hypotheeknormen bespreken met een adviseur

Hypotheekadviseurs van een aantal grote adviesketens zagen al direct dat de nieuwe hypotheeknormen in januari 2024 effect hadden. Terwijl januari doorgaans een stille maand is in hypothekenland zagen ze in januari 2024 het aantal hypotheekaanvragen met 15 procent stijgen ten iozichte van het maandgemiddelde van 2023. Naast de ruimere hypotheeknormen gaven ook de stijgende salarissen en de dalende hypotheekrente het aantal hypotheekaanvragen een zetje. Er meldden zich meer alleenstaanden voor een hypotheek en ook werd bij meer hypotheken duurzaamheidsmaatregelen meegefinancierd.

Wil jij weten wat de nieuwe hypotheeknormen in 2024 voor jouw leencapaciteit betekenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Frits, Aegon en Hypotheekvisie (ook webcamadvies) of vraag direct een hypotheekofferte aan bij Hypotheek-Rentetarieven.nl of het NationaalBespaarcentrum.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.