Shadow

DNB wil hoogte hypotheek beknotten

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, vindt dat huizenbezitters niet meer dan negentig procent van de waarde van hun huis aan hypotheek zouden moeten opnemen.
Knot zei dat in een uitzending van Nieuwsuur. Nu nog kunnen huizenbezitters maximaal 106 procent van de waarde van hun woning aan hypotheek krijgen. Zo’n hypotheek is voldoende om de woning plus de aankoopkosten volledig te financieren. Maar Knot vindt dat te hoog. Knot vindt dat mensen zelf ongeveer tien procent aan eigen vermogen naast de hypotheek zouden moeten inbrengen. Dat vergroot volgens hem de stabiliteit op de huizenmarkt. Knot zei wel dat hij de afbouw van 106 naar 90 procent als maximale hypotheek geleidelijk wil doorvoeren.

Hoge hypotheken

De bankpresident gaf al eerder aan zich zorgen te maken over de Nederlandse hypotheekschuld. Die zorgt er voor dat de balansen van de banken onder druk staan. Ook zouden banken in Nederland minder makkelijk toegang hebben tot spaargeld, omdat in Nederland voor de pensioenen niet via banken, maar via pensioenfondsen gespaard wordt.

Knot gaf ook aan dat minister Jan-Kees de Jager van Financiën en premier Mark Rutte zijn opvattingen over de hoge hypotheken kennen, maar die niet delen. Ook de Vereniging Eigen Huis liet bij monde van een woordvoerder via Nu.nl weten dat het idee van Knot de woningmarkt ‘schaadt’. “Knot komt net als veel anderen steeds met losse plannen”, stelt de woordvoerder. “Wat we nodig hebben is een integraal plan om de woningmarkt uit het slop te krijgen.” De woordvoerder liet ook doorschemeren dat Eigen Huis aan zo’n plan werkt. Door het noemen van losse maatregelen zou het vertrouwen in de woningmarkt geschaad wordt.  Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Bereken je maximale hypotheek op onder meer Hypotheek-Rentetarieven.nl en Nationaalbespaarcentrum.

Groter beroep Nationale Hypotheek Garantie

Vandaag werd ook bekend dat in 2011 veel meer mensen een beroep hebben gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2011 moesten volgens voorlopige cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de regeling uitvoert, ongeveer 2000 huizenbezitters na een gedwongen verkoop een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie om de restschuld af te lossen. In 2010 gebeurde dat nog 1331 keer. In de helft van de gevallen was de gedwongen verkoop noodzakelijk, omdat door een echtscheiding de hypotheek niet meer op te brengen viel. Werkloosheid was in 20 procent reden voor de gedwongen verkoop. Algemeen directeur Karel Schiffer wijt de stijging grotendeels aan de gedaalde waarde van de woningen. Daardoor wordt de kans groter dat bij verkoop de opbrengst van een woning lager is dan de resterende hypotheek. Daarnaast is voor een deel sprake van een volume-effect, omdat er de afgelopen jaren meer leningen met NHG zijn verstrekt. “Gezien de omvang van de kredietcrisis valt het aantal aanspraken dat momenteel op NHG wordt gedaan mij erg mee”,aldus Schiffer.

In 2011 hebben in totaal 136.500 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met NHG, een record.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.