De Nederlandsche Bank wil hypotheekrenteaftrek afschaffen

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wil dat het nieuwe kabinet de belastingvoordelen voor huizenbezitters verder afbouwt. Als het aan hem ligt, wordt de hypotheekrenteaftrek volledig afgeschaft.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek afschaffen © DNB/Marieke Bijster
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek afschaffen © DNB/Marieke Bijster

Knot roept al sinds 2012 dat de hypotheekrenteaftrek omlaag moet. De belastingaftrek voor huiseigenaren kost de overheid volgens hem teveel geld dat beter op een andere manier in de economie geïnvesteerd kan worden. Ook vindt Knot dat de hypotheekrenteaftrek zorgt voor een tweedeling op de huizenmarkt tussen mensen die een koopwoning bezitten en huurders of mensen die nog bij hun ouders wonen. Het nieuwe kabinet moet daarom werk maken van het verkleinen van de kloof op de huizenmarkt, schrijft de bankpresident in het jaarverslag 2020 van DNB.

Lagere leencapaciteit

De afgelopen jaren is de hypotheekrenteaftrek al beperkt en is de maximale leencapaciteit begrensd. In 2012 kon je nog 106 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Sinds 2018 is dat nog maar 100 procent. Alleen voor het nemen van energiebesparende maatregelen mag de hypotheek maximaal 106 procent van de woningwaarde bedragen. Jaren geleden gaf Knot al aan ook dat percentage van 100 procent eigenlijk nog te hoog te vinden. De president van De Nederlandsche Bank vindt dat mensen zelf ongeveer tien procent aan eigen vermogen naast de hypotheek zouden moeten inbrengen. Dat vergroot volgens hem de stabiliteit op de huizenmarkt. Knot zei wel dat hij de afbouw naar 90 procent als maximale hypotheek geleidelijk wil doorvoeren.

Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Bereken je maximale hypotheek op onder meer Frits, Aegon, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nl en Nationaalbespaarcentrum.

Verlaging hypotheekrentaftrek

En VVD en CDA hebben ondanks verkiezingsbeloften om de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten, de afgelopen tien jaar de maximale hypotheekrenteaftrek stapsgewijs afgebouwd. Dat begon bij de hoogste belastingtarieven, maar wordt de komende jaren versneld doorgevoerd. In 2020 is de maximale hypotheekrenteaftrek nog maar 46 procent. En in 2023 daalt dat percentage naar 37,05 procent.

Door de verlaging van de hypotheekrenteaftrek en de lage rentestand is de overheid steeds minder geld kwijt aan de hypotheekrenteaftrek. In 2016 kostte de hypotheekrenteaftrek de staat nog 12,5 miljard euro. In 2020 is de overheid 8,8 miljard euro aan het belastingvoordeel voor huizenbezitters kwijt. Dat geld moet allemaal door de belastingbetalers worden opgebracht, ook door belastingbetalers die zich geen eigen huis kunnen veroorloven. Bovendien kan dat enorme bedrag elders in de economie beter renderen.

Huidige hoogte van de hypotheek zorgt voor druk op balansen banken

De bankpresident gaf in het verleden aan zich zorgen te maken over de Nederlandse hypotheekschuld. Die zorgt er voor dat de balansen van de banken onder druk staan. Ook zouden banken in Nederland minder makkelijk toegang hebben tot spaargeld, omdat in Nederland voor de pensioenen niet via banken, maar via pensioenfondsen gespaard wordt.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.