Wel of geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Ben je van plan om een andere woning te kopen? Dan kun je overwegen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met een NHG krijg je onder andere korting op de rente, maar je betaalt ook afsluitprovisie. Waar moet je nog meer op letten?  Kijk hieronder of een hypotheek met NHG iets voor jou is.

Het plafond van de Nationale Hypotheekgarantie wordt elk jaar aangepast. © Rodnae Productions / Pexels.com
Het plafond van de Nationale Hypotheekgarantie wordt elk jaar aangepast. © Rodnae Productions / Pexels.com

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Welke garantie biedt je dat? Sluit je een hypotheek met NHG af en kun je in de toekomst je betalingsverplichtingen om bepaalde redenen niet meer nakomen? Dan kan de stichting WEW die betalingsverplichting van je overnemen. Een hypotheek met NHG kan je dus behoeden voor mogelijke toekomstige financiële problemen. Maar je mag daar niet zonder meer vanuit gaan. Dat wordt per individueel geval beoordeeld.

Waarom een NHG?

  • Je krijgt korting op de hypotheekrente. Daardoor zijn je maandlasten lager.
  • Mocht je door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van je partner je hypotheek tijdelijk niet meer kunnen betalen, dan biedt de NHG de Woonlastenfaciliteit. Dan krijg je meer tijd om je betalingsproblemen op te lossen en zo mogelijk gedwongen verkoop van je huis te voorkomen.
  • Moet je je huis verkopen, omdat je je hypotheek langere tijd niet meer kunt betalen? Dan staat WEW garant voor een mogelijke restschuld. WEW kan hiervoor een terugbetaalregeling met je treffen. En als je buiten je schuld je maandlasten niet meer kunt dragen, dan kan de restschuld zelfs volledig worden kwijtgescholden.

De NHG-voorwaarden bij aankoop

Er gelden een aantal voorwaarden voor een hypotheek met NHG. Een daarvan is dat het hypotheekbedrag van de te kopen woning niet hoger is dan de kostengrens. In 2022 bedroeg de maximale kostengrens naar 355.000 euro. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen meegefinancierd worden, lag het plafond in 2022 zes procent hoger, namelijk € 376.300. In 2022 mag je maximaal 405.000 uitgeven om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen. Neem je ook energiebesparende maatregelen? Dan komt het kostenplafond in 2023 uit op € 429.300.

Op de website van NHG staat een overzicht van de kosten die hier onder vallen.

Hoeveel premie betaal je voor een NHG?

Voor de NHG betaal je een eenmalig bedrag. Dat was ooit 1% van je totale hypotheek. Maar in 2022 daalde de provisie naar 0,6 procent. Ook in 2023 bedraagt de provisie 0,6 procent. Dat bedrag kun je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Daarnaast geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente, omdat je voor de zekerheid van een NHG kiest. Dat kan voordelig zijn voor je maandlasten. Een hypotheek met NHG is wellicht minder aantrekkelijk als je bijvoorbeeld veel eigen geld inbrengt, waardoor je hypotheek relatief laag is ten opzichte van de waarde van je huis. Reken dus vooral goed uit wanneer een NHG rendabel voor je is. Een hypotheekadviseur kan je daarbij helpen. Je adviseur kan ook de NHG aanvragen. Maak daarom een afspraak met onder meer Hypotheekvisie, Frits of Aegon (met een eigen adviseur van Aegon of onafhankelijke adviseur).

Geen hypotheek met NHG

Als je hypotheekbedrag hoger is dan € 405.000,- (in 2023) kun je geen hypotheek met NHG afsluiten. Daarnaast kunnen de regels voor een hypotheek met NHG strenger zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over je inkomen. De exacte voorwaarden vind je op de website van NHG.

Aanvragen hypotheek

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je zeker overwegen om een hypotheek met NHG af te sluiten. Het biedt je namelijk meer zekerheid.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.