Shadow

JOVD wil onderzoek naar toekomst hypotheekrenteaftrek

De jongerenorganisatie van de VVD wil dat de Tweede Kamer onderzoek gaat doen naar het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Dat zegt JOVD-voorzitter Martijn Jonk in een vraaggesprek met NU.nl.
De VVD stelt in haar verkiezingsprogramma dat aan de hypotheekrenteaftrek niet getornd mag worden, maar voor de jongerenafdeling van de partij is de hypotheekrenteaftrek niet in graniet gehouwen. JOVD-preses Martijn Jonk wil in de toekomst naar een woningmarkt die ‘niet meer afhankelijk is van subsidies’. Hij wil dat de Tweede Kamer gaat onderzoeken hoe de hypotheekrenteaftrek afgeschaft kan worden zonder dat dit leidt tot lastenverzwaring voor huizenbezitters. Ook mag er geen grote schade aan de woningmarkt ontstaan. Jonk wil dan ook dat er ook gekeken wordt naar zaken als de overdrachtsbelasting, huursubsidie en mogelijkheden om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Dat is ook het standpunt van partijen als D66 en de ChristenUnie.

Jonk erkent dat het kiezen van een moment voor een eventuele beperking lastig is. Eerder al bleek uit onderzoek van een hypotheekadviesketen dat de discussie over de hypotheekrenteaftrek huizenkopers kopschuw maakt.

Hypotheekrenteaftrek wel of geen breekpunt

Zijn opmerkingen komen op een moment dat VVD-leider Mark Rutte in de verkiezingsdebatten stevig door het CDA wordt aangepakt. Hoewel het CDA in haar verkiezingsprogramma wel degelijk ruimte laat om de hypotheekrenteaftrek te beperken, heeft premier Balkenende behoud van de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt van de coalitiebesprekingen na de verkiezingen gemaakt.

Lees ook het dossier over de hypotheekrenteaftrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.