Nieuwe hypotheeknormen in 2016: Hogere hypotheek voor tweeverdiener

De maximale hypotheek voor tweeverdieners in 2016 kan omhoog. Voor eenverdieners die hetzelfde inkomen verdienen, blijft de maximale hypotheek gelijk. Voor huishoudens met een inkomen onder de 40.000 euro wordt het in 2016 juist iets moeilijker om een hypotheek te krijgen. Hun maximale leencapaciteit gaat omlaag. Naar verwachting neemt het kabinet de nieuwe hypotheeknormen in 2016 over.

Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) heeft vandaag haar adviesrapport Financieringslastnormen 2016 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de nieuwe hypotheeknormen voor 2016. Dat advies wordt sinds 2013 door het kabinet gebruikt om maximale hypotheeknormen voor te schrijven aan hypotheekverstrekkers.

Maximale leencapaciteit in 2016

Grosso modo verandert de maximale leencapaciteit in 2016 maar weinig ten opzichte van 2015. Het Nibud houdt bij de bepaling van de maximale leencapaciteit rekening met een aantal zaken. Zo gaat het budgetinstituut uit van een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent. De maximaal te financieren hypotheek daalt naar 102 procent van de woningwaarde, zo had het kabinet al eerder bepaald. En ook de hypotheekaftrek daalt van maximaal 51 procent naar 50,5 procent.

Dat leidt er toe dat huishoudens over het algemeen iets meer of net zo veel hypotheek kan krijgen, en de lagere inkomens net iets minder. Dit laatste heeft vooral te maken met de sterkere afbouw van toeslagen, schrijft het Nibud.

Nieuwe hypotheeknormen in 2016 voor tweeverdieners

Ook kunnen tweeverdieners iets meer lenen dan eenverdieners met hetzelfde inkomen. Door de afbouw van de zogeheten aanrechtsubsidie (een heffingskorting voor eenverdieners met een partner die niet of weinig werkt) houden tweeverdieners netto meer over dan een eenverdiener. Nu geldt dat het tweede inkomen voor 1/3 meegenomen mag worden. Van het Nibud mag het tweede inkomen in 2016 voor de helft meetellen. De komende jaren mag dat stapsgewijs voor een steeds groter deel meegeteld worden, waardoor er in 2023 geen verschil meer is tussen de maximale hypotheek van een- en tweeverdieners.

wil je weten wat de nieuwe hypotheeknormen in 2016 voor jouw leencapaciteit betekenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van FX en NationaalBespaarcentrum.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.