Shadow

Nieuwe hypotheeknormen in 2020: Hogere hypotheek voor tweeverdiener

De nieuwe hypotheeknormen in 2020 zijn gunstig voor tweeverdieners. De maximale hypotheek voor tweeverdieners in 2020 kan in enkele gevallen omhoog. Voor eenverdieners die hetzelfde inkomen verdienen, blijft de maximale hypotheek gelijk of daalt de maximale hypotheek in sommige gevallen. Dat hangt af van de hoogte van de hypotheekrente.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt onder meer samen met de hypotheeknormen in 2020. Die worden elk jaar aangepast. Bereken je maximale hypotheek. © RoboAdvisor/Pixabay
Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt onder meer samen met de hypotheeknormen in 2020. Die worden elk jaar aangepast. Bereken je maximale hypotheek. © RoboAdvisor/Pixabay

Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) heeft haar adviesrapport Financieringslastnormen 2020 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de nieuwe hypotheeknormen voor 2020. Dat advies wordt sinds 2013 door het kabinet gebruikt om maximale hypotheeknormen voor te schrijven aan hypotheekverstrekkers.

Maximale leencapaciteit in 2020

Grosso modo verandert de maximale leencapaciteit in 20120 maar weinig ten opzichte van 2019. Het Nibud houdt bij de bepaling van de maximale leencapaciteit rekening met een aantal zaken. Zo gaat het budgetinstituut uit van een gemiddelde loonstijging van 2,5 procent. De maximaal te financieren hypotheek blijft op 100 procent van de woningwaarde, zo had het kabinet al eerder bepaald. Wie een inkomen heeft van € 68.507 gaat in 2020 al merken dat de hypotheekrenteaftrek versneld met 3 procent per jaar wordt afgebouwd. Tot en met 2019 werd de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met een half procent afgebouwd. Daardoor kwam de hypotheekrenteaftrek in 2019 uit op 49 procent. In 2020 zakt dat naar 46 procent om in 2023 uit te komen op 37,05 procent.

Nieuwe hypotheeknormen in 2020 voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen in 2019 iets meer lenen dan in 2019. Dat komt doordat het tweede inkomen voor tachtig procent mag meetellen bij de berekening van de maximale leencapaciteit. In 2019 telde het laagste inkomen voor zeventig procent mee. Maar die extra inkomensruimte wordt teniet gedaan door de inflatie en de versnelde aftrek van de hypotheekrente. Per saldo kunnen de meeste tweeverdieners daardoor net zoveel lenen als in 2019, blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis. En in een aantal gevallen, vooral bij een stijgende rente, zal de maximale leencapaciteit door de nieuwe hypotheeknormen in 2020 zelfs dalen.

Hypotheeknormen 2020 voor eenverdieners

Banner 250x250

Eenverdieners die in 2020 een huis willen kopen, zien hun maximale leencapaciteit door de nieuwe hypotheeknormen in de meeste gevallen gelijk blijven. Stijgt de rente, dan daalt volgens de nieuwe hypotheeknormen in een aantal gevallen je leencapaciteit. Maar dat is weer afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Niet elke eenverdiener kan bij een rentestijging direct minder lenen.

Gevolgen hypotheeknormen bespreken met een adviseur

Wil je weten wat de nieuwe hypotheeknormen in 2020 voor jouw leencapaciteit betekenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Ikbenfrits.nl, Aegon en Hypotheekvisie (ook webcamadvies) of vraag direct een hypotheekofferte aan bij Hypotheek-Rentetarieven.nl of het NationaalBespaarcentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.