Shadow

‘Hypotheekrente op weg naar laagterecord ondanks coronadreiging’

Het coronavirus lijkt maar geen vat te krijgen op de woningmarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat bestaande koopwoningen in augustus maar liefst 8,2% duurder waren dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd. Hoewel het aantal woningverkopen door schaarste al enige tijd afneemt, gaat dat niet op voor de hypotheekmarkt als geheel. Het aantal hypotheekaanvragen ligt vooralsnog ruim 30% hoger dan over dezelfde periode van het recordjaar 2019.

Ontwikkeling hypotheekrente in 2020 © De Hypotheekshop
Ontwikkeling hypotheekrente in 2020 © De Hypotheekshop

Dat het aantal hypotheekaanvragen zo hoog ligt, komt doordat veel consumenten dit jaar hun hypotheek overgesloten hebben of verhoogd in verband met een verbouwing. Zij profiteren daarmee van de historisch lage hypotheekrente.

Half maart liep de hypotheekrente iets op. Dat kwam doordat hypotheekverstrekkers onzeker werden over de economische gevolgen van het toen nog nieuwe coronavirus. Die stijging was van korte duur, want daarna daalden de hypotheekrentes weer. Bekijk actuele hypotheekrentetarieven.

Hypotheekrentes nog lager

Ondanks de dreiging van een nieuwe coronagolf gaan geldverstrekkers momenteel massaal over tot verlaging van hun rentetarieven, blijkt uit een overzicht van De Hypotheekshop van 25 september 2020. In de laatste twee weken hebben bijna alle aanbieders wijzigingen doorgevoerd, waaronder alle grote namen (ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, Aegon, NN, MUNT en asr). Het aantal renteaanpassingen deze week komt zelfs in de top 5 van de weken met het hoogste aantal rentewijzigingen van de laatste vijf jaar. Het totaalgemiddelde (1,74%) ligt inmiddels al weer onder het niveau van begin dit jaar en stevent af op het laagterecord van half maart (1,62%), vlak voor de start van de lockdown.

Wil jij profiteren van de lage hypotheekrente? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur om te kijken of oversluiten voor jou zinvol is. Maak veilig online een afspraak bij onder meer Ikbenfrits, Hypotheekvisie, Aegon (eigen adviseur of hypotheekadviseur), Jawel of Nationaal Bespaarcentrum,

Iets grotere renteverschillen

Toch is er wel een verschil in vergelijking met de situatie in maart. De marge die geldverstrekkers aanhouden, het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de hypotheekrente, ligt ongeveer 0,30 procentpunt hoger dan in de relatief stabiele rentejaren 2017 en 2018. Ook het renteverschil tussen voor de aanbieder veilige hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hypotheken zonder garantie bedraagt zo’n 0,10 procentpunt meer dan in maart nog het geval was. Het geeft aan dat de concurrentie op de hypotheekmarkt weliswaar groot is, maar dat veel geldverstrekkers het rentepedaal op dit ogenblik wel met de handrem in de hand indrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.