‘Hypotheekrente op weg naar laagterecord ondanks tweede lockdown’

Het coronavirus lijkt maar geen vat te krijgen op de woningmarkt. Ook in de eerste twee weken van januari 2021, tijdens de tweede lockdown, is de hypotheekrente naar een nieuw laagterecord gedaald.

Hypotheekrentes nog lager

Ondanks dat een groot deel van de economie stil ligt door de tweede lockdown, hebben vrijwel alle hypotheekverstrekkers in de eerste helft van januari hun hypotheekrentes al een, of zelfs twee, keer verlaagd. Het aantal rentewijzigingen in de tweede week van januari 2021 was het hoogste sinds 2016. De hypotheekrente is met gemiddeld 1,62 procent naar een laagterecord gedaald. Het vorige laagste punt dateert uit begin maart 2020, kort voor de eerste lockdown. Dat blijkt uit cijfers van de Hypotheekshop.

Na een korte opleving tussen maart en juli begon de hypotheekrente in augustus 2020 weer aan een daling die in ieder geval tot medio januari 2021 heeft geduurd.

Wil jij profiteren van de lage hypotheekrente? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur om te kijken of oversluiten voor jou zinvol is. Maak veilig online een afspraak bij onder meer Frits, Hypotheekvisie, Aegon (eigen adviseur of hypotheekadviseur), Jawel of Nationaal Bespaarcentrum.

Lees ook de actuele stand van zaken op de hypotheekmarkt en de huizenmarkt. En lees tips hoe je kunt profiteren van een dalende hypotheekrente.

Hypotheekrente zonder NHG wel duurder

Maar achter die lagere gemiddelde hypotheekrente gaat wel een verschil verborgen met de eerste lockdown in maart 2020. Hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn gemiddeld genomen duurder geworden, terwijl 20 en 30 jaar vast met NHG zelfs al weer onder het niveau van maart vorig jaar zijn beland. Dat duidt er op dat hypotheekverstrekkers voorzichtig zijn geworden met hun renteverlagingen. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie loopt de hypotheekverstrekker geen risico bij wanbetaling. Maar als een huizenkoper een hypotheek zonder NHG afsluit, loopt de hypotheekvertrekker wel een risico als de klant in betalingsproblemen komt.

Ook het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de hypotheekrente (de marge tussen de rente op staatsleningen en de hypotheekrente zelf) ligt gemiddeld genomen nog altijd drie tienden procentpunt boven het niveau in eerdere jaren.

Hypotheek oversluiten

Dat het aantal hypotheekaanvragen in 2020 zo hoog lag, komt doordat veel consumenten dit jaar hun hypotheek overgesloten hebben of verhoogd in verband met een verbouwing. Zij profiteren daarmee van de historisch lage hypotheekrente.

Half maart liep de hypotheekrente iets op. Dat kwam doordat hypotheekverstrekkers onzeker werden over de economische gevolgen van het toen nog nieuwe coronavirus. Die stijging was van korte duur, want daarna daalden de hypotheekrentes weer. Bekijk actuele hypotheekrentetarieven en lees ook hoe je een coronaverklaring voor een hypotheek kunt aanvragen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.