Dit zijn de beste hypotheken van 2021

Wat is de beste hypotheek? Veel huizenkopers kijken dan in de eerste plaats naar de hypotheekrente. Maar de beste hypotheek heeft ook de beste voorwaarden en de laagste kosten. Onderzoeksbureau Moneyview zet de beste hypotheken in 2021 op een rij.

Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay
Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay

Zeker, de hypotheekrente is belangrijk, maar het is niet het enige criterium waarop je een hypotheek moet uitzoeken. Minstens zo belangrijk is het om te kijken naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. Mag je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen en welke voorwaarden hanteren banken als je geld wilt lenen om je huis te verduurzamen?

Dat zijn typisch zaken om met een hypotheekadviseur te bespreken. Maak eens vrijblijvend een afspraak met Frits, Hypotheekvisie, Jawel, een hypotheekadviseur van Aegon (onafhankelijk advies of een Aegon-adviseur), HypotheekOversluiten, Hypotheek Rentetarieven, of NationaalBespaarCentrum.nl.

De beste hypotheken in 2021

Onafhankelijk bureau Moneyview onderzoekt jaarlijks de hypotheekvoorwaarden, hypotheekrentes en de kosten van hypotheken. In oktober 2021 hielden de onderzoekers 54 annuïteitenhypotheken, 51 lineaire hypotheken en 52 aflossingsvrije hypotheken tegen het licht om te bepalen wat de beste hypotheek van dat moment was. Let op: het kan best zijn dat in jouw geval een andere hypotheek het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur.

De onderzoekers keken naar de NHG-tarieven en de risicoklassen van 55%, 80% en100% van de marktwaarde bij de meest gesloten rentevaste periodes van 10, 15, 20 en 30 jaar. Daarbij kent 20 jaar vast de zwaarste weging en 15 jaar
vast de laagste.

Net als in 2020 en 2019 hebben de grote banken en de merken die daaraan verbonden zijn de hypotheken met de beste hypotheekvoorwaarden. De beste hypotheken wat betreft voorwaarden zijn bij zowel de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek als de aflossingsvrije hypotheek (in alfabetische volgorde);

  • BLG (onderdeel van Volksbank)
  • Florius Profijt twaalf hypotheek
  • Rabobank Plusvoorwaarden

De enige verandering ten opzichte van de lijst met beste hypotheken op het gebied van voorwaarden van 2020 is dat BLG de plaats van ABN Amro heeft ingenomen.

De beste hypotheken bieden veel flexibiliteit

Het viel de onderzoekers op dat de top-vijf beste hypotheken erg dicht bij elkaar zitten. Ze hebben over de hele linie betere voorwaarden dan de rest van de hypotheken. Het trio beste hypotheken op het gebied van hypotheekvoorwaarden onderscheidt zich van andere hypotheken door de grote flexibiliteit bij aanvang van de hypotheek. Zo is de offerte lang geldig en is verlengen van de offerteduur gratis. Ook bieden alle vijf de beste hypotheken de mogelijkheid om een hypotheek voor een bijzonder object af te sluiten en bieden ze de mogelijkheid tot een tussentijdse rentemiddeling.

Ook onderscheiden de beste hypotheken zich doordat ze de consument de mogelijkheid bieden om de dagrente te gebruiken bij het passeren van de hypotheekakte bij de notaris, in plaats van de offerterente. Als de actuele hypotheekrente bij het passeren lager is dan de offerterente, geldt dat lagere tarief. Is de dagrente hoger, dan geldt de lagere offerterente. Dat is voordelig voor de consument, omdat die dan nog van een eventuele renteverlaging op of vlak voor het tekenen bij de notaris kan profiteren.

De beste annuïteitenhypotheken op prijs

De onderzoekers keken ook wat de beste hypotheken qua prijs zijn. Bij de annuïteitenhypotheken kwamen de Leefhypotheek van Centraal Beheer, de Lot Hypotheek van Lot Hypotheken en de Robuust Hypotheek van Robuust Hypothekenals beste hypotheek uit de bus. Alleen die laatste stond vorig jaar ook al in dit lijstje. Centraal Beheer en Lot Hypotheken zijn in 2021 nieuw in de lijst van beste annuïteitenhypotheken qua prijs.

De beste lineaire hypotheken qua prijs

hetzelfde trio dat qua prijs de beste hypotheken aanbiedt, kreeg ook bij de lineaire hypotheken vijf sterren voor prijs.

Beste aflossingsvrije hypotheken op prijs

De ranglijst van beste aflossingsvrije hypotheken qua prijs zag er anders uit. Deze zag er, in alfabetische volgorde, als volgt uit:

  • bijBouwe Hypotheek van bijBouwe
  • Lot Hypotheek van Lot Hypotheken
  • Venn Hypotheek van Venn Hypotheken.

Alle hypotheken die vijf sterren voor prijs kregen, toonden over de hele linie een scherpe prijsstelling, aldus de onderzoekers. Op de hypotheek van bijBouwe na toetsen ze maandelijks of de klant door reguliere aflossingen genoeg heeft afgelost om in een lagere risicoklasse te vallen. De hypotheken van Venn en bijBouwe hanteren geen opslag voor aflossingsvrije hypotheken.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.