Dit zijn de beste hypotheken van dit moment

Wat is de beste hypotheek? Veel huizenkopers kijken dan in de eerste plaats naar de hypotheekrente? Maar de beste hypotheek heeft ook de beste voorwaarden en de laagste kosten. Onderzoeksbureau Moneyview zet de beste hypotheken op een rij.

Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay
Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay

Zeker, de hypotheekrente is belangrijk, maar het is niet het enige criterium waarop je een hypotheek moet uitzoeken. Minstens zo belangrijk is het om te kijken naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. Mag je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen en welke voorwaarden hanteren banken als je geld wilt lenen om je huis te verduurzamen?

Dat zijn typisch zaken om met een hypotheekadviseur te bespreken. Maak eens vrijblijvend een afspraak met Ikbenfrits.nl, Hypotheekvisie, Jawel, een hypotheekadviseur van Aegon (onafhankelijk advies of een Aegon-adviseur), HypotheekOversluiten, Hypotheek Rentetarieven, of NationaalBespaarCentrum.nl.

De beste hypotheek in 2020

Onafhankelijk bureau Moneyview onderzoekt jaarlijks de hypotheekvoorwaarden, hypotheekrentes en de kosten van hypotheken. In oktober 2020 hielden de onderzoekers 56 annuïteiten- en 53 lineaire en aflossingsvrije hypotheken tegen het licht om te bepalen wat de beste hypotheek van dat moment was. Let op: het kan best zijn dat in jouw geval een andere hypotheek het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Net als in 2019 hebben de grote banken en de merken die daaraan verbonden zijn de hypotheken met de beste hypotheekvoorwaarden. De beste hypotheken wat betreft voorwaarden zijn bij zowel de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek als de aflossingsvrije hypotheek (in alfabetische volgorde);

  • ABN AMRO Woning Hypotheek
  • Florius Profijt twaalf hypotheek
  • Rabobank Plusvoorwaarden

De enige verandering is dat Rabobank in 2019 nog geen 5 sterren kreeg in de ranglijst van beste aflossingsvrije hypotheken en in 2020 wel.

De beste hypotheken bieden veel flexibiliteit

Het trio beste hypotheken onderscheidt zich van andere hypotheken door de grote flexibiliteit bij aanvang van de hypotheek. Zo is de offerte lang geldig en is verlengen van de offerteduur gratis.

Ook onderscheiden de beste hypotheken zich doordat ze de consument de mogelijkheid bieden om de dagrente te gebruiken bij het passeren van de hypotheekakte bij de notaris, in plaats van de offerterente. Als de actuele hypotheekrente bij het passeren lager is dan de offerterente, geldt dat lagere tarief. Is de dagrente hoger, dan geldt de lagere offerterente. Dat is voordelig voor de consument, omdat die dan nog van een eventuele renteverlaging op of vlak voor het tekenen bij de notaris kan profiteren.

De beste hypotheken flexibel met restschulden

Ook op andere hypotheekvoorwaarden springen de drie beste hypotheken er uit:

  • Bij het oversluiten en bij restschulden zijn ze flexibeler als het gaat om het afwijken van de loan-to-value-leennormen. Daardoor is soms mogelijk om toch wel een hypotheek te krijgen, waar dat bij een strikte interpretatie van de leennormen niet mogelijk zou zijn.
  • Financiering van restschulden is mogelijk bij zowel nieuwe als bestaande klanten.
  • Je hebt geen duur taxatierapport nodig om een hypotheek aan te vragen, maar je kunt volstaan met een goedkoper Calcasa-rapport.
  • Tenslotte kun je met deze hypotheken veel verschillende onderpanden financieren, waaronder woningen die gedeeltelijk verhuurd worden.

De beste annuïteitenhypotheken op prijs

De onderzoekers keken ook wat de beste hypotheken qua prijs zijn. Bij de annuïteitenhypotheken kwamen de a.s.r. WelThuis Hypotheek, de Nationale-Nederlanden Annuïteitenhypotheek  en de Robuust Hypotheken Annuïteitenhypotheek als beste hypotheek uit de bus.

Beste lineaire hypotheken op prijs

Bij de lineaire hypotheken gaven de onderzoekers vijf sterren aan de  a.s.r. WelThuis Hypotheek, Nationale-Nederlanden Lineaire hypotheek  en de Robuust Hypotheken Lineaire hypotheek.

Beste aflossingsvrije hypotheken op prijs

En bij de aflossingsvrije hypotheken waren de beste hypotheken: de MUNT Hypotheek van MUNT Hypotheken, de Obvion Woon Hypotheek  en de Aflossingsvrije Hypotheek van  Robuust Hypotheken.

Deze hypotheekverstrekkers toetsen automatisch of de klant door aflossingen in een lagere risicoklasse valt. Bij een lagere risicoklasse kan de rente-opslag verlaagd of zelfs geschrapt worden waardoor de consument minder rente betaalt.

Nationale-Nederlanden dankt de vijf sterren mede aan een lager tarief voor niet-NHG hypotheken bij nieuwbouw. Obvion verdient z’n plek in de top 3 beste hypotheken onder meer aan de duurzaamheidskorting voor energiezuinige woningen.

Lees ook:

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.