Dit zijn de beste hypotheken van 2022

Wat is de beste hypotheek? Veel huizenkopers kijken dan in de eerste plaats naar de hypotheekrente. Maar de beste hypotheek heeft ook de beste voorwaarden en de laagste kosten. Onderzoeksbureau Moneyview zet de beste hypotheken in 2022 op een rij.

Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay
Wat voor jou de beste hypotheek is wordt niet alleen bepaald door de hypotheekrente. De beste hypotheken blijken flexibel te zijn in de aanvangsfase. © Jörg Hertle via Pixabay

Zeker, de hypotheekrente is belangrijk, maar het is niet het enige criterium waarop je een hypotheek moet uitzoeken. Minstens zo belangrijk is het om te kijken naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. Mag je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen en welke voorwaarden hanteren banken als je geld wilt lenen om je huis te verduurzamen? En mag je je hypotheek meeverhuizen als je een andere woning koopt.

Dat zijn typisch zaken om met een hypotheekadviseur te bespreken. Maak eens vrijblijvend een afspraak met Frits, Hypotheekvisie, Jawel, een hypotheekadviseur van Aegon (onafhankelijk advies of een Aegon-adviseur), HypotheekOversluiten, Hypotheek Rentetarieven, of NationaalBespaarCentrum.nl.

De beste hypotheken in 2022

Onafhankelijk bureau Moneyview onderzoekt jaarlijks de hypotheekvoorwaarden, hypotheekrentes en de kosten van hypotheken. In oktober 2022 hielden de onderzoekers 56 annuïteitenhypotheken, 53 lineaire hypotheken en 54 aflossingsvrije hypotheken tegen het licht om te bepalen wat de beste hypotheek van dat moment was. Let op: het kan best zijn dat in jouw geval een andere hypotheek het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur.

De onderzoekers keken naar de NHG-tarieven en de risicoklassen van 55%, 80% en100% van de marktwaarde bij de meest gesloten rentevaste periodes van 10, 15, 20 en 30 jaar.

Net als in 2020 en 2019 hebben de grote banken en de merken die daaraan verbonden zijn de hypotheken met de beste hypotheekvoorwaarden. Maar het zijn op Florius na, wel andere banken die in 2022 vijf sterren voor hypotheekvoorwaarden hebben gekregen. ABN Amro heeft met zowel de Budget Hypotheek als de Woning Hypotheek bij alle drie de hypotheekvormen 5 sterren voor hypotheekvoorwaarden gekregen. BLG en Rabobank kregen in 2021 nog 5 sterren. Ook in 2022 had ABN Amro al vijf sterren voor hypotheekvoorwaarden gekregen. Rabobank is voor het eerst in lange tijd buiten de boot gevallen.

Ook Florius kreeg met de Profijt twaafl Hypotheek 5 sterren voor hypotheekvoorwaarden. Het is voor het vijfde jaar op rij dat Florius 5 sterren voor hypotheekvoorwaarden heeft gekregen. De beste hypotheken wat betreft voorwaarden zijn bij zowel de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek als de aflossingsvrije hypotheek (in alfabetische volgorde);

  • ABN Amro Budget Hypotheek
  • ABN Amro Woning Hypotheek
  • Florius Profijt twaalf hypotheek

De beste hypotheken scoren goed op duurzaamheid

Volgens Moneyview onderscheiden de winnaars zich vooral op de dit jaar nieuw meegenomen kenmerken voor duurzaamheid. Maar ook op andere hypotheekvoorwaarden scoren ze hoger dan de concurrentie.

De beste annuïteitenhypotheken op prijs

De onderzoekers keken ook wat de beste hypotheken qua prijs zijn. Bij de annuïteitenhypotheken kwamen de Allianz Hypotheek, de Robuust Hypotheek van Robuust Hypotheken en de Riant Hypotheek van Tulp Hypotheken als beste hypotheek uit de bus.

De beste lineaire hypotheken qua prijs

De Allianz Hypotheek, de Robuust Hypotheek van Robuust Hypotheken en de Riant Hypotheek van Tulp Hypotheken kwamen ook bij de lineaire hypotheken als goedkoopste hypotheek uit de bus.

Beste aflossingsvrije hypotheken op prijs

De ranglijst van beste aflossingsvrije hypotheken qua prijs zag er anders uit. Deze zag er, in alfabetische volgorde, als volgt uit:

  • Merius Hypotheek
  • Robuust Hypotheek
  • Basishypotheek van Syntus Achmea.

Alle hypotheken die vijf sterren voor prijs kregen, toonden over de hele linie een scherpe prijsstelling, aldus de onderzoekers. wel wijzen ze er op dat bij zeer duurzame woningen andere hypotheekverstrekkers goedkoper kunnen zijn.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.