Zo kom je aan een coronaverklaring voor een hypotheek

Hypotheekvertrekkers vragen steeds vaker om een coronaverklaring voor ze een hypotheek willen afsluiten. Wat is een coronaverklaring en hoe kom je er aan?

Een hypotheekadviseur kan je adviseren over het invullen van een coronaverklaring voor je hypotheek © Andrea Piacquadio / Pexels
Een hypotheekadviseur kan je adviseren over het invullen van een coronaverklaring voor je hypotheek © Andrea Piacquadio / Pexels

Acht maanden na het uitbreken van de coronacrisis draait de huizenmarkt als een tierelier. En ondanks de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog is de hypotheekrente naar een historisch laag niveau gedaald. Niks aan de hand dus? Nou dat nou ook weer niet.

Banken vragen vaker om coronaverklaring

Banken en andere hypotheekvertrekkers houden er wel degelijk rekening mee dat veel bedrijven de komende maanden in moeilijkheden komen en personeel gaan ontslaan. Ze houden er dan ook rekening mee dat veel huizenbezitters te maken gaan krijgen met een lager inkomen. Om meer inzicht te krijgen in de risico’s die hun klanten lopen, hebben ze de coronaverklaring ontwikkeld.

Coronaverklaring naast werkgeversverklaring

Een coronaverklaring is eigenlijk niets anders dan een aanvullende vragenlijst van je bank. De vragen gaan specifiek over de impact van het coronavirus op jouw werk en inkomen. De traditionele werkgeversverklaring, die banken altijd al vroegen, is door alle onzekerheid veel minder waard geworden.

Bij de corona verklaring vragen banken, veel specifieker dan bij een werkgeversverklaring, naar de economische gevolgen van de coronacrisis voor de werknemer. Daarom moet je ook vaak een coronaverklaring invullen als je een vast contract hebt. Immers, die vaste baan van vandaag kan morgen voorbij zijn als het bedrijf waar je werkt de deuren moet sluiten.

Coronaverklaring voor ondernemers

Ondernemers en ZZP’ers moesten al kort na het uitbreken van de coronacrisis een coronaverklaring invullen. Daarin moet een ondernemer inzichtelijk maken hoe z’n bedrijf geraakt wordt door de coronacrisis, en wat hij of zij doet om de crisis te overleven. In zo’n coronaverklaring voor ondernemers kun je bijvoorbeeld ook vermelden dat je overheidssteun hebt aangevraagd, hoe hoog je reserves zijn of dat je nieuwe markten hebt gevonden.

Coronaverklaring voor werknemers

Werknemers moeten ook steeds vaker een coronaverklaring invullen. Sinds augustus moet je voor het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie altijd een coronaverklaring invullen. Sommige banken eisen zelfs dat die door de werkgever mede-ondertekend wordt. Andere geldverstrekkers bellen tijdens het aanvraagtraject voor een hypotheek nog even met de werkgever om te checken om te controleren of de antwoorden van de werknemer kloppen, meldt RTL Nieuws.

Coronaverklaring voor Nationale Hypotheek Garantie

Tegelijkertijd kun je als huizenkoper de coronaverklaring ook gebruiken om uit te leggen waarom jouw hypotheekaanvraag wél gehonoreerd moet worden, zo geeft ook de Nationale Hypotheek Garantie aan. Deze organisatie, die bijspringt als je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, heeft een eigen coronaverklaring opgesteld, om zo een eenheid te scheppen in de vele coronaverklaringen die nu in omloop zijn. NHG hoopt dat geldverstrekkers deze vragenlijst gebruiken of NHG coronaverklaring accepteren naast het gebruik van hun eigen vragenlijst. “Daarmee willen we voorkomen dat consumenten die in getroffen branches werkzaam zijn per definitie geen toegang krijgen tot de hypotheekmarkt. Iedere geldverstrekker past natuurlijk eigen acceptatiebeleid toe op de antwoorden.”

De NHG heeft maatregelen genomen om te monitoren of er meer meldingen komen van betalingsachterstanden bij hypotheken. De coronaverklaring van de NHG kun je downloaden onderaan deze pagina op de NHG-site. Lees meer over een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Hypotheekadvies bij invullen van coronaverklaring

En hoewel sommige hypotheekadviseurs zien dat het aantal eerste afwijzingen van hypotheekaanvragen toeneemt, zien ze wel degelijk mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Het kan zijn dat je wat meer eigen geld moet meebrengen. Maar misschien wil een andere hypotheekverstrekker jou wel de benodigde hypotheek lenen. Bespreek dus met een hypotheekadviseur hoe je de coronaverklaring het beste kunt invullen. Maak een online afspraak met een hypotheekadviseur van Frits, Hypotheekvisie, Aegon (onafhankelijke adviseur of Aegon-adviseur), Hypotheek-Rentetarieven.nl, NationaalBespaarCentrum of Jawel.

Bekijk hier een handige checklist voor je hypotheekgesprek.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.