Makkelijker hypotheek voor flexwerker

Het wordt voor mensen met een flexibel contract eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. Niet het arbeidsverleden, maar een toets op opleiding, werkervaring, competenties, functie en de arbeidsmarktsituatie moet het leidende principe worden bij de beoordeling of een flexwerker een hypotheek kan krijgen.

Hypotheek voor flexwerker is lastig

Bij het verstrekken van een hypotheek letten banken op twee zaken: de loan-to-value (is het onderpand voldoende waard) en de loan-to-income ratio (verdient iemand genoeg om de hypotheeklasten te betalen. Mensen in vaste dienst moeten daarom vaak een jaaropgave en een werkgeversverklaring overhandigen. Maar ook een hypotheek zonder vast contract is geen probleem meer.

Bij flexwerkers kijken banken naar het inkomen in de afgelopen drie jaar. Banken zijn huiverig om hypotheken te verstrekken aan mensen zonder een vast contract en inkomen. Zij hechten veel waarde aan een werkgeversverklaring en de verwachte inkomenszekerheid die een vast contract biedt. Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Vergelijk meer dan 600 hypotheken op de laagste maandlasten en beste voorwaarden. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op.

Update: Vanaf 1 december 2016 wordt het voor zzp’ers makkelijker om een Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Dat kan al na twaalf maanden zelfstandig ondernemerschap.  En sinds 2018 geldt dat ook voor ondernemers die een hypotheek met NHG willen.

Hypotheek voor mensen zonder vast contract

Momenteel worden er echter niet veel vaste contracten afgesloten; tijdelijke contracten komen steeds vaker voor. Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis merken een groeiende vraag naar hypotheken onder mensen met tijdelijke contracten. “Naast het huidige werk en inkomen moet ook het arbeidsperspectief van de werknemer worden meegewogen bij het verstrekken van een hypotheek. In een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt is het van belang om naast de beoordeling op inkomen en contract, mensen te beoordelen op hun kansen op de arbeidsmarkt en op mobiliteit en flexibiliteit”,  aldus Alje Kuiper, directeur innovatie bij Randstad Nederland.

Vandaag kondigen Vereniging Eigen Huis, uitzender Randstad en hypotheekverstrekker Obvion aan dat zij een pilot gaan starten, waarbij juist meer naar het toekomstperspectief van een flexwerker wordt gekeken. Het trio ontwikkelde een zogeheten ‘perspectiefverklaring’, waarbij meer gekeken wordt naar opleiding, werkervaring, competenties, functie en de arbeidsmarktsituatie.

Perspectiefverklaring voor hypotheek voor flexwerkers

Randstad-medewerkers met een flexibel contract die een huis willen kopen, komen hiervoor in aanmerking. Ze moeten dan wel minimaal een jaar werkzaam zijn voor Randstad. Ook moet de uitzender verwachten dat de medewerker in de toekomst tenminste het huidige inkomstenniveau kan handhaven. In de beoordeling worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen. Met een positieve perspectiefverklaring zou de medewerker in staat moeten zijn een passende hypotheek af te sluiten.

De pilot duurt tot 1 oktober 2014 en wordt uitgezet onder een selectie gedetacheerde werknemers met een flexibel contract bij Randstad Professionals, Randstad Techniek en Randstad Payroll Solutions.

Voor zzp-ers biedt de pilot vooralsnog geen perspectief, aangezien nog niet duidelijk is wie aan deze zelfstandigen een perspectiefverklaring moet geven.

Lees ook: Zo krijg je als zzp-er wel een hypotheek.

Update: In november 2015 maakte Vereniging Eigen Huis in haar verenigingsblad bekend dat de proef succesvol is. Ook Rabobank, ABN Amro, Aegon, Florius, ING en SNS Bank vanaf november 2015 werken met de perspectiefverklaring. Daardoor is er meer aanbod voor hypotheken voor flexwerkers die via Randstad, Tempo Team of Yacht werken.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.