Hypotheek regelen en een woning kopen? Dit regelt de notaris!

Gefeliciteerd, je hebt je droomhuis gevonden! De verkoper heeft je bod geaccepteerd en de hypotheekverstrekker heeft je hypotheekaanvraag goedgekeurd. Tijd om de woning op jouw naam te zetten. De officiële overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris, maar wat doet de notaris dan precies?

Tips op de goedkoopste notaris te vinden © Gerd Altmann via Pixabay
Tips op de goedkoopste notaris te vinden © Gerd Altmann via Pixabay

Zodra de geldverstrekker jouw hypotheekaanvraag heeft goedgekeurd, worden alle documenten naar de notaris gestuurd. De notaris helpt je bij het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte. Daarna is de koop van de woning officieel rond.

Notaris nodig voor de koopovereenkomst?

Overigens komt in de regio Amsterdam de notaris al eerder in beeld. In die regio laten verkopende makelaars ook al het voorlopig koopcontract, ook wel koopovereenkomst genaamd, bij een notaris ondertekenen. Diezelfde notaris zal in de regel later ook zorgen voor het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte.

Let wel op, want de term ‘voorlopig koopcontract’ is in zekere zin misleidend. Want als de drie dagen bedenktijd zijn verstreken, zit je gewoon aan de koop vast. Alleen als je een beroep kunt doen op de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst, kun je nog onder de koop van het huis uit.

Hypotheekakte opstellen

In een hypotheekakte staat dat je de woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker. De akte beschermt de geldverstrekker. Wanneer je de gemaakte afspraken niet nakomt, heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand (de woning) in het openbaar te verkopen. Dit recht eindigt wanneer de lening (jouw hypotheek) is afgelost.

In een hypotheekakte zijn een aantal zaken vastgelegd:

● De hoogte van de hypothecaire inschrijving
● Een omschrijving van het onderpand
● Hoe hoog de hypotheekrente is
● Hoe de hypotheek wordt afgelost
● De verplichting om de woning te verzekeren
● De algemene voorwaarden van de hypotheeknemer, ook wel geldverstrekker.

De hypotheekakte wordt ondertekend door de koper(s), de notaris en een vertegenwoordiger van de bank.

Leveringsakte opstellen

Naast de hypotheekakte, heb je bij het kopen van een nieuwe woning ook een leveringsakte nodig. De leveringsakte heet ook wel de overdrachtsakte of transportakte genoemd. Deze akte zorgt ervoor dat de hypotheek en de woning op jouw naam komen te staan. De notaris controleert de afspraken die in de voorlopige koopovereenkomst zijn gemaakt, en neemt dit mee in de leveringsakte. Daarnaast kunnen de notaris, de koper(s) en de
verkoper(s) de akte aanvullen met ontbrekende afspraken. Daarna ondertekenen alle betrokken partijen de akte. Er is geen standaard model voor een leveringsakte. De akte bevat wel altijd de volgende informatie:

● De kadastrale gegevens van het perceel en op wiens naam het staat
● De titel van de overdracht
● Eventueel de naam van de gevolmachtigde, wanneer je zelf niet aanwezig kunt zijn
● De beschikkingsbevoegdheid van de koper
● De koopovereenkomst met daarbij de overeengekomen koopprijs
● Overdrachtsbelasting en vestiging/leveringshandeling
● Volmacht hypothecaire inschrijvingen
● Ontbindende voorwaarden uit de koopovereenkomst
● Erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en/of bijzondere bepalingen die op de woning rusten.

Uiteraard is het afsluiten van een hypotheek niet alleen van toepassing bij het kopen van een nieuwe woning. Je kunt er ook voor kiezen om een extra hypotheek of een nieuwe hypotheek af te sluiten voor je bestaande woning. In dat geval heb je alleen een hypotheekakte nodig aangezien er geen sprake is van een verkoop.

Wie kiest de notaris?

Koop je een nieuwbouwhuis of koop je een huis vrij op naam? Dan kiest de verkoper de notaris, omdat de verkoper de notariskosten betaalt. Bij een bestaande woning betaal je als koper meestal zelf de kosten voor een notaris. Deze kosten vallen onder de kosten koper. Deze kosten hebben betrekking op:

● De overdrachtsbelasting
● De kosten die de notaris maakt bij het opstellen van een hypotheekakte
● De kadasterkosten.

De overdrachtsbelasting was de afgelopen jaren 2 procent, maar dat gaat in 2021 veranderen. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting als zij voor het eerst een woning kopen. Heb je al vaker een woning gekocht of ben je ouder dan 35 jaar, dan blijf je 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Ga je een woning als belegging kopen? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting. Hoe het precies zit, lees je op Rijksoverheid.nl.

De kosten die een notaris in rekening brengt voor deze dienstverlening, wisselen heel erg per notariskantoor. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een goede én betaalbare notaris.

Goedkoopste notaris vinden

Heb je een hypotheek- en leveringsakte nodig? Vergelijk dan op bijvoorbeeld deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het
verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die je nodig hebt op deGoedkoopsteNotaris.nl
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Door te vergelijken bespaar je al snel honderden euro’s op de notariskosten. Dat geld kun je weer mooi gebruiken voor de nieuwe woning!

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.