Steeds minder mensen met betalingsachterstand hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek blijft dalen. In totaal stonden er op 1 oktober 2019 bijna 70.000 mensen met tenminste één betalingsachterstand op hun hypotheek geregistreerd. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van stichting BKR.

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is tot onder de honderdduizend gedaald, aldus het Bureau Krediet Registratie.
Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is tot onder de honderdduizend gedaald, aldus het Bureau Krediet Registratie.

Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken daalt al een tijdje met gemiddeld vijf procent per jaar. In april 2016 hadden nog 110.466 huishoudens een betalingsachterstand van drie maanden of meer. Het hoogste aantal sinds de economische crisis lag op 1 juli 2015. Toen telde Nederland net meer dan 113.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Sindsdien is het aantal huishoudens met een betalingsachterstand elk jaar gedaald naar bijna 70.000 op 1 oktober 2019. Dat is ongeveer 12,5 procent minder dan een jaar eerder.

Betalingsachterstand op de hypotheek wordt sneller weggewerkt

Huiseigenaren blijken ook steeds sneller in staat om een betalingsachterstand weg te werken. Van de mensen met een betalingsachterstand lost de helft van de huiseigenaren zijn achterstand binnen een jaar weer af. Een half jaar geleden was dit nog 40%. Meer dan een derde (34%) van de consumenten heeft hiervoor één tot twee jaar nodig, ten opzichte van een kwart (26%) een half jaar geleden.Opvallend is verder dat het aantal achterstanden minder hard daalt dan voorheen. Ondanks de daling van het aantal betalingsachterstanden is, liggen de cijfers nog steeds niet op het niveau van voor de crisis. Op 1 april 2009 lag het aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek net onder de 40.000.

Dreigende betalingsachterstand?

Dreig jij een betalingsachterstand op je hypotheek te krijgen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekverstrekker of je hypotheekadviseur. Wil je een afspraak maken voor hypotheekadvies? Maak dan online een afspraak bij onder meer Hypotheekvisie.

Meer betalingsachterstanden bij senioren

Het grootste aantal (64%) van de betalingsachterstanden op hypotheken is te vinden bij consumenten van 41-60 jaar. Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “Binnen deze groep consumenten zien we wel verschillen. Bij consumenten tot 50 jaar blijven de betalingsachterstanden dalen, terwijl we zien dat de achterstanden bij huiseigenaren van 51 tot 70 jaar de afgelopen jaren redelijk stabiel zijn. De achterstanden bij huiseigenaren van 70 jaar en ouder blijven echter stijgen. De pensioenproblematiek zou een verklaring kunnen zijn voor deze toenemende achterstanden. Het is belangrijk dat we als samenleving oog hebben voor het financieel welzijn van deze groeiende groep mensen.”

Hypotheek heeft beperkt aandeel in schuldenproblematiek

Betalingsachterstanden op hypotheken, geregistreerd bij BKR, maken slechts een klein deel uit van de totale schuldenproblematiek. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en DUO (studieschulden).

Bij een naderende betalingsachterstand is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Samen kun je dan de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreken om de betalingsachterstand te voorkomen of zo klein mogelijk te houden. Bespreek of de hypotheek oversluiten tot de mogelijkheden behoort. Daarmee kun je wellicht profiteren van lagere rentes, maar de bank kan je wel een boeterente berekenen. Lees ook: je hypotheeklasten verlagen in vijf stappen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.