Shadow

Steeds minder mensen met betalingsachterstand hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek blijft dalen. In totaal stonden er op 1 april 2017 zo’n 98.000 mensen met tenminste één betalingsachterstand op hun hypotheek geregistreerd. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van stichting BKR.

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is tot onder de honderdduizend gedaald, aldus het Bureau Krediet Registratie.
Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is tot onder de honderdduizend gedaald, aldus het Bureau Krediet Registratie.

Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken daalt al een tijdje met gemiddeld vijf procent per jaar. In april 2016 hadden nog 110.466 huishoudens een betalingsachterstand van drie maanden of meer. Het hoogste aantal sinds de economische crisis lag op 1 juli 2015. Toen telde Nederland net meer dan 113.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek.

Het aantal betalingsachterstanden is nog niet zo laag als voor de crisis: op 1 april 2009 lag dit net onder de 40.000, dat is bijna 40 procent van het huidige aantal.

Minder betalingsachterstand door aantrekkende economie

In oktober 2015 meldde BKR al een eerste positieve tendens. Het aantal mensen met een betalingsprobleem op de hypotheek daalde toen nog beperkt. Peter van den Bosch, Algemeen Directeur bij stichting BKR verwacht dat de huidige daling zal aanhouden, omdat de economie aantrekt.

Het BKR maakt sinds juli 2016 onderscheid tussen restschulden op hypotheken en gewone betalingsachterstanden. Restschulden krijgen sindsdien een aparte codering. Voorheen werden betalingsachterstanden en restschulden op één hoop gegooid.

Hypotheek heeft beperkt aandeel in schuldenproblematiek

Betalingsachterstanden op hypotheken, geregistreerd bij BKR, maken slechts een klein deel uit van de totale schuldenproblematiek. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en DUO (studieschulden).

Bij een naderende betalingsachterstand is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Samen kun je dan de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreken om de betalingsachterstand te voorkomen of zo klein mogelijk te houden. Bespreek of de hypotheek oversluiten tot de mogelijkheden behoort. Daarmee kun je wellicht profiteren van lagere rentes, maar de bank kan je wel een boeterente berekenen. Lees ook: je hypotheeklasten verlagen in vijf stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.